Žmonėms, kurie išgerdavo 60ml koncentruotų vyšnių sulčių, praskiestų vandeniu, per tris valandas kraujospūdis nukrisdavo 7 proc. To pakako insulto riziką sumažinti 38 proc., o širdies ligų – 23 proc.

Vaistų nuo aukšto kraujo spaudimo vartojantys pacientai sulaukia panašaus efekto, teigia mokslininkai iš Nortumbrijos universiteto.

Aukštas kraujospūdis Anglijoje kankina maždaug 5 mln. žmonių. Negydomas jis gali padidinti širdies smūgio, širdies nepakankamumo, inkstų ligų, insulto ir silpnaprotystės riziką.

Tyrimo, kurio išvados paskelbtos Amerikos klinikinės mitybos žurnale, metu mokslininkai tyrė 15 žmonių, kuriems pasireiškė ankstyvi aukšto kraujospūdžio simptomai.

Savanoriams buvo duota gerti arba 60ml koncentruotų vienos rūšies vyšnių sulčių, paskiestų šimtu mililitrų vandens, arba vyšnių skonio gėrimo, kuris atliko placebo vaidmenį. Mokslininkai nustatė, kad vyšnių koncentrato gėrusiems žmonėms kraujospūdis nukrito 7 proc., lyginant su placebo vartojusia grupe.

Mokslininkai mano, kad vyšnių sultys turi poveikį kraujo spaudimui, nes jų sudėtyje yra natūralių antioksidantų – fenolio rūgščių. Jie nustatė, kad labiausiai kraujospūdis sumažėja tuo metu, kai dviejų fenolio rūgščių – protokatechino ir vanilinės – koncentracija pacientų kraujotakoje pasiekdavo piką.

„Daugumą širdies ir kraujagyslių sistemos ligų sukelia rizikos veiksniai, kuriuos galima kontroliuoti, – sakė tyrimo autorė Karen Keane. – Tarp tokių veiksnių yra aukštas kraujospūdis, cholesterolio kiekis, nutukimas, rūkymas, fizinio aktyvumo stoka ir diabetas. Aukštas kraujospūdis yra pagrindinė mirties nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų priežastis, tačiau net ir nedaug sumažėjęs kraujospūdis gali gerokai sumažinti mirtingumą.“

„Tai yra pirmas tyrimas, kurio metu tirtos šios rūšies vyšnių sulčių poveikis vyrų, kuriems diagnozuota ankstyva hipertenzija, kraujospūdžiui. Tai yra vilčių teikiantys rezultatai prisideda prie augančio kiekio įrodymų, kad tinkamų maisto produktų vartojimas turi naudos sveikata. Mes manome, kad ta nauda yra susijusi su bendru tam tikrų „Montmorency“ rūšies vyšnių sudėtyje esančių medžiagų poveikiu kraujagyslių funkcijai“, – sakė tyrimo bendraautorius Glynas Howatsonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)