Londone gyvenantis ir dirbantis vaikinas mąsto apie kūrybinio rašymo ar fotografijos studijas, mėgaujasi jaunyste ir vis tvirčiau kabinasi į pirmosios knygos planus.

„Noriu daug ką išbandyti savo gyvenime, noriu daug pamatyti ir džiaugtis mažais dalykais. Noriu keisti pasaulį ir padėti žmonėms, daug apie tai mąstau, užbaiginėju savo pirmąją knygą. Gyvenime aš noriu būti vagis, paliekantis nusikaltimo pėdsakus. Visi mano facebook arba blog'e talpinami tekstai tėra jausmų pliūpsniai. Mano knyga - pažiūrų, tolerancijos, baimių ir savęs pažinimo laužas.

Kažkas manęs nekęs, kažkas man padėkos... Bet tai dar paslaptis, kurią būtinai atskleisiu pasauliui. Bandysiu siųsti rankraštį į LRS pirmosios knygos konkursą, na o jei nepavyks, aš žinau savo tikslą ir savas svajones, nežadu pasiduoti“, - sako Edvinas.

Meile gyvenimui, užsispyrimu ir ambicijomis degantis jaunuolis toks buvo ne visada. Šiandien jis pripažįsta beveik dvejus metus kankinęsis dėl paprasčiausios, daugelį kankinančios bėdos – aknės.

„Buvau praradęs viltį. Jaučiausi šiukšle ir buvo gėda rodytis gatvėse, nes gyvename jau tokiais laikais, kai akne sergantis žmogus prilygsta kone mutantui ar maro bakterijos nešiotojui. Bet išeitis visada yra. Tereikia nepasiduoti ir stengtis pažinti save“, - teigė jis įraše, kurį socialinėse erdvėse mėgo tūkstančiai, o dalijosi šimtai internautų.

Edvinas Krocas

Problemos dėl odos Kybartuose augusį jaunuolį užklupo jam sulaukus 15-os.

„Keistai nuskambės, bet tai įvyko nepastebimai. Atrodo, gyvenimo ritmas taip įtraukia, stovi prieš veidrodį, matai spuogą, kitą dieną du, nespėji gerai įsidėmėti, po savaitės jau daugiau...“, - rašė jis.

„Prieš keletą metų išbandžiau pirmąjį veido prausiklį „Clean&Clear“. Kažkaip norėjosi atsikratyti tų mažų paauglystės spuogelių. Tada viskas ir prasidėjo. Iš mažų juodųjų inkštirų atsirado balti išpampę pūliniai, kuriuos spaudydavau kaip koks paranojikas, nes manydavau, kad tai vienintelė išeitis. Pagrindinė taisyklė: jei nori naudoti pigų reklaminį triuką, geriau nenaudoti nieko. Sakau nuoširdžiai iš savo patirties - visi tie prausikliai ir kiti „brokai“ tik dar labiau sujautrins, sužalos jūsų odą.

Antra svarbiausia taisyklė: neliesti savo veido, nesikasyti spuogų, nespaudyti jų. Patikėkit, nors ir nematomai, jie patys sunyksta ir išsivalo iš jūsų odos, kad ir kaip neįtikinamai tai skambėtų“, - tikina jaunuolis.

Atsikratęs pigių priemonių ir liovęsis bėdas „spręsti“ pats, jis nuvyko į Vilkaviškyje esantį grožio centrą. Buvo atliktos dvi veido valymo procedūros. Paklausęs patarimų, Edvinas apsilankė vaistinėje ir įsigijo rekomenduotą uždegiminį kremą, kuriuo ir gydė žaizdeles po valymų.

„Šiandien matau, kad net ir tie spuogai daug ko mane išmokė. Bijodamas išeiti į gatves su tokiu veidu, aš perskaičiau krūvą knygų, o galiausiai štai ir pats, palėpėje su vyno buteliu pradėjau rašyti savąją“, - šypsosi jis.

Pamažu, naudojant tinkamas priemones, veido oda gerėjo. Prisidėjo ir pakoreguota mityba.

Edvinas Krocas
„Nepamirškite: veidas - žarnyno veidrodis. Tad mityba yra svarbiausias viso ko vedlys, visa kita - tik foninis triukšmas. Pirmiausiai norėčiau paminėti, kad mitybos poveikis odai - labai subjektyvus dalykas, kurį kiekvienas turėtų išsitirti pas specialistus. Aš nepasinaudojau tokia galimybe, veikiau jau pats stebėjau, nuo ko mano oda sujautrėja. Atsisakiau daugumos angliavandenių, grūdinės kilmės produktų, tik avižines košes kiekvieną rytą valgydavau.

Manau, kad šiais laikais visa maisto konditerijos pramonė - tai lėtai veikiantis nuodas. Fermose gyvuliai pripumpuojami per nepilnas dvi savaites, daržovės - ne ką geriau. Daug apie tai domėjausi ir galiu teigti, kad didžiuojuosi savo vaikystės gyvenimo metais prasimaitinęs maistu iš močiutės daržo. Taip pat atsisakiau ir cukraus, šokoladų, visų saldumynų. Valgiau daug vaisių, vasaromis - daržovių kiek tik tilpdavo“, - vardijo pašnekovas.

Šiandien žvelgdami jaunuoliui į veidą nė neįtartumėte, ką jam teko iškęsti. Savo nuotrauka „prieš ir po“ jis pasidalino Instagram platformoje ir pats nesitikėjo sulaukti tiek dėmesio. Tačiau viešumo tiklas paprastas – įkvėpti kitus paauglius, kad odos problemos – įveikiamos, tereikia nepasiduoti ir neužsisklęsti.

Ką daryti galima, o kas tik suerzins ligą

Dermatologai pastebi, kad dėl ankstesnio brendimo spuogai atsiranda vis jaunesniame amžiuje ir jų paplitimas vis didėja suaugusių žmonių, ypač moterų tarpe. To pasekmė – depresija ir netgi socialinė atskirtis.

„Aknė - viena dažniausių odos ligų, dėl kurios kreipiamasi į dermatologus,- portalui moteris.lt sako „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ gydytoja dermatovenerologė Lina Duobienė. - Tai lėtinis uždegiminis odos susirgimas, pažeidžiantis riebalinės liaukos kompleksą ir pasireiškiantis bėrimu ant veido, krūtinės ir nugaros odos“.

Klaidinga būtų manyti, kad aknė yra nulemta „blogų“ genų ar yra tik „blogos mitybos“ pasekmė. Spuogai taip pat nieko bendra neturi su lytiniu gyvenimu ar, priešingai, seksualine abstinencija, kaip kartais žmonės linkę manyti.

Gydytojos teigimu, ligos raidą nulemia androgenų veikiamas padidintas odos riebalinių liaukų aktyvumas, plauko folikulų suragėjimas, P. acnes kolonizacija ir uždegiminė bei imuninė reakcija. Taip pat įrodyta, kad aknės atsiradimui bei paūmėjimui įtaką daro paveldimumas, mitybos įpročiai, UV spinduliai, kai kurių vaistų vartojimas, stresas, rūkymas.

Kaip aknė gydoma

„Aknė diagnozuojama remiantis klinikiniais ligos požymiais, apžiūra ir palpacija. Kartais pacientams tenka atlikti tam tikrus hormoninius, alerginius ir bakteriologinius tyrimus. Hormoniniai tyrimai skiriami moterims nustačius vėlyvąja aknę, taip pat vyrenėms nei 25 m. amžiaus moterims, kurioms gydymas neveiksmingas, esant nereguliariam menstruacijų ciklui ar sergant tam tikromis ligomis“,- pasakoja dermatovenerologė L. Duobienė.

Priklausomai nuo ligos formos (komedoninė, lengva, sunki papulopustulinė, sunki mazginė), yra skiriamas gydymas. „Kadangi kyla atsparumo antibiotikams rizika, vietinio ar sisteminio poveikio antibiotikai derinami su preparatais, pasižyminčiais plačiu antibakteriniu, keratoliziniu poveikiu, esant reikalui, skiriami sisteminiai retinoidai (vitamino A derivatas)“,- perspėja gydytoja.

Kas labai svarbu skiriant gydymą

Kaip L. Duobienė pasakojo portalui moteris.lt, siekiant išvengti atsparumo antibiotikams formavimosi, nerekomenduojama lokalių ir sisteminių antibiotikų monoterapija, todėl tikrai nereikėtų gydytis savarankiškai, gydymą turėtų skirti gydytojas dermatologas, kuris sekančio vizito metu, negavus laukiamo terapinio efekto, pakeis gydymą, atsižvelgiant į aknės gydymo algoritmą.

Kaip prižiūrėti odą esant aknei

Jeigu jums nustatyta aknė, labai svarbu teisingai prižiūrėti odą, pasirenkant tinkamas odos priežiūros priemones ir jų nepadauginant. Reiktų nepamiršti odą nuolat drėkinti ir jokiu būdu nenaudoti spiritinių losjonų.

„Dažnai gaunu klausimų dėl alternatyvių gydymo būdų, kaip gydymas mėlynąja šviesa (bangos ilgis 420-480 nm), intensyvia impulsine šviesos terapija (IPŠ), lazeriu. Galiu teigti, kad odos šveitimo procedūros papildo aknės gydymą, tačiau patikimų klinikinių studijų kol kas nėra. Norėčiau priminti, kad aknė pripažinta kaip lėtinė odos liga, galinti tęstis su paūmėjimais daugelį metų, todėl labai svarbu palaikomasis gydymas ir gairės, kurių rekomenduoja laikytis gydytojas dermatologas“,- sako L. Duobienė.

Mitybos įtaka odai ir ligos eigai

Mokslininkai jau daugelį metų tyrinėja aknės atsiradimo priežastis bei mitybos įtaką ligos eigai. Tyrimais nustatyta, kad aknė dažniau pasireiškia tiems žmonėms, kurie vartoja daugiau aukštą glikeminį indeksą turintį maistą.

Glikeminis indeksas parodo, kaip greitai cukraus kiekis kraujyje padidėja suvalgius vienokio ar kitokio maisto. Visus maisto produktus pagal glikeminį indeksą galima suskirstyti į tris grupes: žemo, vidutinio ir aukšto indekso produktai.

Žemo indekso produktai: pupos, avinžirniai, lęšiai, saulėgrąžos, linų sėmėnys, aguonos, sezamo sėklos, grūdinės kultūros (jeigu vartojama, kaip košė, išskyrus ryžių), vaisiai (didžioji dauguma), daržovės (didžioji dauguma).

Vidutinio indekso produktai: grūdiniai produktai (tamsi duona, makaronai), razinos, ledai be priedų, bulvės.

Aukšto indekso produktai: pienas ir dauguma jo produktų, ryžiai, batonas ir kvietinių miltų kepiniai (pyragai, bandelės), kukurūzų dribsniai, cukrus.

Tad jeigu jūs kenčiate nuo aknės, derėtų peržiūrėti savo mitybą ir išbraukti iš raciono ar bent jau stengtis mažiau vartoti pieno, duonos gaminių, cukraus, kavos, žemės riešutų, sojos produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)