Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad šiais metais spalio 10 d. – Psichikos sveikatos diena – skirta depresijai. Pasaulio sveikatos organizacija ją pavadino „Depresija – pasaulinė krizė“.

Moteris užklumpa dažniau

Depresija dažnai prasideda jauname amžiuje ir moteris ištinka dažniau negu vyrus. 1–2 moterys iš 10 suserga pogimdyvine depresija. Ši liga neleidžia tinkamai rūpintis naujagimiu ir gali rimtai paveikti vaiko augimą ir vystymąsi.

Kiekvienais metais nusižudo beveik 1 milijonas žmonių. Be to, kiekvienam, atėmusiam iš savęs gyvybę, tenka po 20 bandžiusiųjų nusižudyti.

Depresijos simptomai yra nuolatinis liūdesys, energijos stoka, sunku normaliai atlikti kasdienę veiklą. Tai psichikos sveikatos sutrikimas, kuris taip pat gali pasireikšti apatija, prarastu pasitenkinimo jausmu, kaltės ir žemos savivertės jausmu, miego bei apetito sutrikimais, koncentracijos praradimu. Be to, depresiją dažnai lydi nerimas.

Gydytis trukdo gaji stigma

Depresija yra išgydoma, tačiau dauguma žmonių negauna reikiamos pagalbos ir palaikymo. Kai kuriose šalyse tinkamą gydymą gauna tik 1 iš 10 žmonių. Žemas paslaugų prieinamumas ir stigma, susijusi su depresija, yra pagrindinės kliūtys, dėl ko žmonės neieško pagalbos.

Depresija skirstoma į lengvą, vidutinę ir sunkią. Pagal jos sunkumą skiriamas gydymas. Šiuo metu nustatyta, kad lengvą depresiją geriausia gydyti psichoterapija, taip pat efektyvi priemonė yra pagalbos sau programos (knygos, programos internete). Vidutinei ir sunkiai depresijai gydyti be šių priemonių dar skiriami medikamentai – antidepresantai, kurie normalizuoja sutrikusią neuromediatorių (cheminių medžiagų, gaminamų smegenyse) pusiausvyrą. Dėl to gerėja pakitusios smegenų funkcijos ir nuotaika.

Ką galima padaryti?

• Jei atpažinote depresijos simptomus, pasikonsultuokite su gydytoju.
• Jei pastebėjote, jog kas nors iš šeimos narių ar draugų serga depresija, paskatinkite kreiptis pagalbos.
• Palaikykite ir supraskite žmones, sergančius depresija.

Pasaulio sveikatos organizacija dirba su sveikatos priežiūros ekspertais ir bando nustatyti tinkamiausias depresijos prevencijos bei gydymo priemones. Per Psichikos sveikatos veiksmų programą (Mental Health Gap Action Programme – mhGAP), Pasaulio sveikatos organizacija ir partneriai rūpinasi žmonėmis, sergančiais depresija. Kiekviena šalis turėtų vykdyti programas, skirtas spręsti psichikos sveikatos problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)