Kai piliulė pasiekia skrandį, išleidžiamas balionas ir gydytojas į jį pripučia dujų. Tada vamzdelis ištraukiamas, o balionas lieka. Jis užima skrandyje vietą ir taip malšina apetitą. Tuo pačiu metu skrandyje gali būti ir daugiau balionų.

„Balionai veikia užimdami erdvę jūsų skrandyje, dėl ko valgio metu anksčiau pasijaučiate sotūs, – teigia tyrimui vadovavusi medicinos docentė Shelby Sullivan iš Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos. – Pacientai akivaizdžiai jaučiasi sotesni ir dėl to mažiau suvalgo“.

„Obalon“ šiuo metu jau patvirtinti Europoje, tačiau JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtinimo dar nesuteikė. Siekiant patvirtinimo JAV, kompanija finansavo naują tyrimą. Maisto ir vaistų administracija jau patvirtino panašų dalyką, vadinamą intragastriniu balionu, tačiau draudimas jo neapmoka. Viena intragastrinių balionų kompanija, pavadinimu „ReShape Integrated Dual Balloon System“, sulaukė Maisto ir vaistų administracijos patvirtinimo 2015 metais. Pasak kompanijos, šie balionai pripildomi fiziologinio tirpalo, o procedūra kainuoja nuo 7 iki 9 tūkstančių dolerių (6268-8058 eurus).

Neaišku, ar „Obalon“ apmokėtų draudimas, jeigu Maisto ir vaistų administracija jį patvirtintų. Be to, kompanija dar neapsisprendė dėl kainos. Kaip teigiama jos interneto svetainėje, galimas šalutinis poveikis apima mėšlungį, pykinimą ir vėmimą (galutinis šalutinių poveikių sąrašas dar neparuoštas, nes vis dar vyksta tyrimas, tad galimi ir kiti nepageidaujami poveikiai).

Tyrimas buvo pristatytas virškinamojo trakto ekspertų susibūrime, kuris žinomas kaip Virškinimo ligų savaitė. Sh. Sullivan ir jos kolegos 387 nutukusiems pacientams iš penkiolikos sveikatos centrų visose Jungtinėse Amerikos Valstijose davė po tris piliules, kurias reikėjo praryti po vieną kas tris savaites. Kai kurios buvo placebas, kitose buvo balionas. Niekas negalėjo pasakyti, ar jų piliulės su balionais, nes ir prie placebo tablečių taip pat buvo pritvirtinti kateteriai. Be piliulių, visi tyrimo dalyviai taip pat gavo ir nuorodas dėl sveiko gyvenimo būdo.

Pasibaigus šešiems mėnesiams, balionai buvo pašalinti subadant juos adata. Balionus gavę tyrimo dalyviai vidutiniškai numetė 6,8 procento bendro kūno svorio. Tai beveik du kartus daugiau lyginant su kontroline grupe, kuri numetė 3,5 procentų kūno svorio. Be to, balionus nurijusieji galėjo džiaugtis geresniu kraujo spaudimu ir cholesterolio kiekiu. Mažiausiai 5 procentus kūno svorio numetė 64 procentai tyrimo dalyvių, gavusių „Obalon“ piliules. Kontrolinėje grupėje tokių buvo 32 procentai. Vis dėlto, beveik 90 procentų tyrimo dalyvių jautė pašalinį poveikį, dauguma – lengvus pilvo spazmus ir pykinimą.

„Manau, kad yra išties daug žmonių, kuriems ši terapija būtų naudinga, – įsitikinusi tyrimo autorė Sh. Sullivan. – Realybė yra tokia, kad nuo nutukimo tinkamai gydome labai labai nedaug žmonių“.
Ji pripažįsta, kad, deja, vien tik balionais didėjančios nutukimo problemos neišspręsime. „Nors tai gali padėti jums valgio metu anksčiau pasijausti sotesniu, šie balionai neprivers jūsų norėti valgyti brokolių ar išeiti į lauką ir pasportuoti“, – sako Sh. Sullivan.

Štai kodėl labai svarbu taip pat į savo dienotvarkę įtraukti gyvenimo būdo pakeitimus ir fizinį aktyvumą. Vis dėlto, pasirodo, kad kai kuriems padeda ir truputis oro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)