Manoma, kad šį sutrikimą turi vienas iš dvidešimties suaugusių žmonių – gerklė nakties metu pakartotinai užblokuojama, taip užkertamas kelias oro patekimui į plaučius. Šios pauzės, žinomos apnėjų pavadinimu, laikinai sutrikdo žmogaus kvėpavimą miego metu.

Šią problemą sukelia gerklės raumenys ir minkštieji audiniai, kurie atsipalaiduoja ir susmunka. Oro patekimas užblokuojamas maždaug dešimčiai sekundžių, kol smegenys sureguoja ir priverčia raumenis vėl dirbti.

Šiam sutrikimui būdingi tokie simptomai, kaip stiprus knarkimas ir nuovargis dienos metu, kadangi žmogaus miegas sutrikęs ir jis tinkamai nepailsi. Obstrukcinė miego apnėja taip pat siejama su aukštu kraujo spaudimu ir to sąlygotomis širdies problemomis. Dažniausiai sunerimstama tuomet, kai partneris pastebi knarkimą bei sutrikusį kvėpavimą.

Obstrukcinės miego apnėjos rizikos veiksniai – antsvoris, alkoholio vartojimas, knarkimas, amžius virš 40 metų, stambus kaklas, menopauzė (dėl hormoninių pokyčių gerklės raumenys labiau atsipalaiduoja) bei kai kurie medikamentai, tarp jų ir migdomieji vaistai.

Be to sunkia miego apnėja tris kartus dažniau serga diabetikai, du kartus – nuo nuolatinio nosies užgulimo kenčiantys asmenys.

Praėjusį mėnesį Brazilijos Porto Alegrės klinikinėje ligoninėje prasidėjo bandymai. 54 pacientai suskirstyti į tris grupes: vieni kasdien gers diuretikus, antri laikysis mažai druskos turinčios dietos, treti taps kontroline grupe. Po vienos savaitės bus lyginama, kiek visi jie per naktį patiria apnėjų.

Ir diuretikų vartojimas, ir druskos kiekio maiste ribojimas sumažins druskos lygį organizme. Manoma, kad didelis suvartojamos druskos kiekis kaupia skysčius organizme, o kai žmogus atsigula, tas skystis juda link kaklo ir susiaurina viršutinius kvėpavimo takus, kas sukelia miego apnėją.

Diuretikai priverčia inkstus geriau išfiltruoti druskas iš kraujo, kurios su šlapimu pašalinamos iš organizmo. Kartu su druskomis pašalinamas ir vanduo, taigi, diuretikai taip pat padidina iš organiuzmo pašalinamų skysčių kiekį.

Jau anksčiau Kanados Toronto universiteto atlikti tyrimai su širdies nepakankamumą turinčiais pasientais parodė, jog druskos ribojimas teigiamai veikia miego apnėjos gydymą. Nustatyta, kad miego apnėjos sutrikimą turintys asmenys suvartoja beveik dvigubai daugiau druskos.

Naujieji bandymai sulygins druskos ribojimo ir diuretikų vartojimo poveikius. Anglijos Lafboro universiteto Miego tyrimų centro profesorius Jimas Horne'as komentuoja: „Mintis tokia, kad šie gydymo metodai sumažins gerklės paburkimą, o tuo pačiu ir knarkimą bei apnėją, nors dėl diuretikų vartojimo teks dažniau nakties metu eiti į tualetą, o tai taip pat trikdys miegą“.

Specialistas pataria panašių sutrikimų turintiems žmonėms kreiptis į miego klinikas. Nors naujausi tyrimai rodo, kad miego apnėjos problema nėra deramai sprendžiama. Žurnale „Thorax“ teigiama, jog 80 procentų miego apnėjos kamuojamų žmonių taip ir nesulaukia gydymo, nes paprasčiausiai stinga miego klinikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)