Kiekvieną vasarą padidėja tam tikrų ligų, kurios plinta per maistą, bakterijų todėl karštuoju metu, kai esame linkę iškylauti ir valgyti ne namuose, reikia atidžiau rūpintis tuo, ką ir kaip valgome.

Per maistą plintančios ligos – vienos dažniausių Lietuvoje, lyginant su Europos šalimis, nes mūsų rinkoje cirkuliuoja tam tikromis bakterijomis užterštas maistas, perspėja specialistė. Jei maistas nebus taisyklingai apdorojamas, sergamumo mastai nesumažės.

„Beveik visos ligos, kurios plinta per maistą, pasireiškia vienodais simptomais: karščiavimas, viduriavimas, vėmimas, pykinimas, tačiau ne visiems jie vienodo stiprumo. Vieni, kurie suvalgo to paties maisto, vieną dieną sunegaluoja, o kitą – eina į darbą, kiti atsiduria ligoninės palatoje su didžiausiu karščiu, netgi reikia juos detoksikuoti, kad išplautume organizme susidariusius toksinus“, – sako G. Zagrebnevienė.

Suaugę darbingo amžiaus lengviau įveikia bakterijas, platinamas per maistą, o vaikams, senjorams, žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs, bakterijos gali stipriai pakenkti.

Daugiau apie tai, kaip saugiai elgti su maistu vasarą – pokalbyje.