Apatinio trikotažo modelis iš Los Andželo, Kalifornijos, tvirtina savo išvaizda pradėjusi rūpintis tuomet, kai mokykloje iš jos ėmė tyčiotis dėl esą pernelyg išbalusios odos.

Jos 53 metų motina Lenna, taip pat negalinti atsispirti soliariumų kerams, nusprendė, jog abonementas dirbtinės saulės vonioms padės dukrai atgauti pasitikėjimą savimi.

Paauglė labai greitai soliariumams pajuto priklausomybę ir iki šios dienos šiai grožio procedūrai – soliariumams ir dirbtinio įdegio priemonėms – išleido jau 52 tūkst. 505 svarus (226 tūkst. 396 Lt).

Tačiau Naujajame Džersyje gyvenanti šviesiaplaukė atsisakyti savo manijos neketina ir visus už modelio darbą uždirbtus pinigus išleidžia dirbtinei saulei.

„Nesigailiu tiek išleidusi. Dirbu mados pramonėje, todėl tiesiog privalau visą laiką gerai atrodyti. Kai kurie daugiau pinigų išleidžia cigaretėms, taigi dirbtinį įdegį įvardiju kaip žavų žalingą įprotį. Mama pasielgė teisingai, norėjo, kad būčiau laiminga“, - pasakoja šviesiaplaukė.

Kai buvo 17 metų, pagal įstatymus vienas apsilankymas soliariume negalėjo trukti ilgiau nei 12 minučių. Tačiau iki šio amžiaus ji ten praleisdavo ir po 30 minučių.

Nepaisydama įspėjimų apie vėžio riziką, 24 metų modelis tvirtina: „Jau geriau būsiu mirusi, bet įdegusi ir graži, nei gyva, bet išblyškusi“.

Kaip teigia vienos Niujorko vaikų ligoninės pediatrė Sophie Balk, tanoreksija – priklausomybe soliariumams - sergantys žmonės soliariumuose ir degindamiesi po tikra saule atsipalaiduoja ir jaučiasi geriau.

Gydytoja atskleidė, jog nuo deginimosi priklausomi žmonės be vienokios ar kitokios saulės kenčia nuo depresijos, nerimo priepuolių. Anot dermatologės Jeanine Downie, pagrindinė to priežastis gana paprasta – deginimasis skatina dopamino, susijusio su žmogaus gera savijauta, gamybą.

Dauguma tanoreksija sergančių žmonių ironiškai įsitikinę, jog įdegę atrodo sveikesni. Be jokios abejonės – piktnaudžiavimas tiek tikros, tiek dirbtinės saulės spinduliais gali turėti labai liūdnų pasekmių.
Odos vėžio fondo teigimu, soliariumų paslaugomis besinaudojantieji net keturis kartus labiau rizikuoja susirgti melanoma nei tie, kurie dirbtine saule nesimėgauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)