Tačiau kai paskutinė kepenų cirozės stadija diagnozuojama dar moksleiviui, tai sukrečia net daug mačiusius specialistus. Pats 18-metis, daug metų vartojęs, regis, visiškai „nekaltą“ gėrimą – sidrą – taip pat nesitikėjo tokios baigties.

Pačiame gražiausiame žmogaus amžiuje – gyvenimo saulėlydis

Lietuvos provincijoje išaugęs jaunuolis dėl tos pačios priežasties yra netekęs mamos. Prieš metus ji taip pat mirė nuo alkoholio sukeltos kepenų cirozės. Taigi alkoholis šeimoje buvo kasdienybė, šeimos gyvenimo būdą perėmė ir jis. DELFI šaltinių teigimu, su alkoholiu jis pažįstamas nuo šešerių metų – gerdavo kartu su motina, kuri nesiskyrė su alkoholiu net tada, kai laukėsi sūnaus.

Pagrindinis vaikino gėrimas buvo sidras, nors greičiausiai neatsisakydavo ir stipresnių gėrimų. Alkoholį jis vartojo kasdien ir dideliais kiekiais. Galiausiai atėjo riba, kai pernai jam prireikė medikų pagalbos. Vaikino kūnas pagelto. Šiuo metu medikai jam gali padėti tik švelnindami simptomus, tačiau įvykę kepenų pokyčiai – negrįžtami. Jaunuolis jaučia didelį bendrą silpnumą, kenčia nuo tinimų liemens srityje ir kojose, nevaikšto.

Kiek 18-mečio kepenys dar funkcionuos – niekas negali pasakyti. Šiuo atveju net mėnuo gali būti daug. Pats vaikinas, DELFI šaltinių teigimu, yra sąmoningas. Jam nupasakota jo situacija: gydytojai neslepia, kad tikimybė išgyti lygi nuliui. Tačiau priimti tokią informaciją, suprantama, sudėtinga, ypač jaunam žmogui, todėl jo reakcijos nėra adekvačios. Jis atsisako valgyti pagal jo ligą subalansuotą maistą, gerti vaistus. Vaikinas vis dar tikisi būklės pagerėjimo, neįsisąmonina savo būklės tragiškumo, mąsto kokius gėrimus dar galės vartoti, kai išeis iš ligoninės.

Esant dideliems kepenų pažeidimams, žmogus, kamuojamas įvairiausių nemalonių simptomų, gali išgyventi vos keletą mėnesių. Jei jis nesilaiko medikų rekomendacijų nevartoti alkoholio, mirtis ateina dar greičiau.

Jauniems žmonėms tenka svarstyti ne apie išgijimą, bet kiek liko gyventi

Alkoholis iš visų žmogaus organų pirmiausiai pažeidžia kepenis. Mat alkoholio koncentraciją organizme lemia išgertas jo kiekis, o išgeriama jo, ypač sidro, tikrai daug. Be to, šiame gėrime yra kitų kenksmingų medžiagų – dažiklių ir konservantų. Visa tai sudėjus, jaunas žmogus gauna pakankamą kiekį kenksmingų sveikatai medžiagų, kurios ilgainiui negrįžtamai pakenkia organizmo funkcijas.

Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjos Sigitos Goštautaitės, sidras yra tokio pat stiprumo, kaip alus. Juk tai tas pats alkoholis ir viskas priklauso nuo išgeriamo jo kiekio.

„Tenka susidurti su žmonėmis, kurie per dieną išgeria iki 5 litrų sidro. Tiesiog gurkšnoja jį po truputį, dėl to nuolat jaučiasi šiek tiek apsvaigę ar euforijoje. Kai pakliūna pas mus, jau linksma nebūna. Nors kepenis alkoholis suėda ne iš karto, reikia keleto metų stabilaus vartojimo, mes matome tikrai daug įvairaus amžiaus pacientų, kurių komplikacijas sukėlė silpnieji gėrimai, tarp jų ir sidras. Didžiausia sidro bėda, kad jo poveikis kaupiamasis. Iki komos paprastai apsinuodijama nuo stiprių gėrimų, o nuo sidro tiesiog nejučia vystosi priklausomybė. Labai dažnai jaunimas pradeda nuo sidro, o po to pereina prie stipresnių gėrimų. Reikia žinoti, kad sidras – ne limonadas, nors dažnai pateikiamas būtent taip. Alus, sidras – taip pat jau labai priklausomų žmonių gėrimas, kurie stipresniam alkoholiui nebesukrapšto pinigų. Be to, su silpnaisiais gėrimais susijusi trečioji alkoholizmo stadija. Vystantis alkoholizmui, iš pradžių didėja tolerancija alkoholiui, žmogus gali išgerti vis daugiau, tačiau paskutinėje stadijoje ši tolerancija vėl ima mažėti, kadangi trinka kepenų veikla. Taigi žmogui užtenka mažesnių alkoholio kiekių ir jis vėl pereina prie silpnesnių gėrimų“, - aiškino medikė.

Į S. Goštautaitės vadovaujamą skyrių pacientai patenka jau dėl kepenų cirozės komplikacijų. Neretai komplikacijos būna tokios rimtos, kad žmonėms tenka svarstyti ne apie išgijimą, bet kiek liko gyventi. Jei nustatomas paskutinė kepenų cirozės stadija, pusė ligonių miršta per metus.

Kepenų cirozė – lėtinė kepenų liga, kurios metu nyksta normali kepenų struktūra ir vystosi jų nepakankamumas. Kepenų cirozė dažniausiai būna besimptomė, klinikiniai simptomai atsiranda tik prasidėjus komplikacijoms (sutrikus normaliai kraujotakai per kepenis). Ji skirstoma į 4 stadijas. Pirmos ir antros stadijos mirštamumas siekia 1-3,4 proc., trečios ir ketvirtos – 20-57 proc.

Mergina dėl pinigų sidrui sumušdavo močiutę

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras teigė susidūręs su ne vienu jaunu žmogumi, mirštančiu nuo alkoholio paveiktų kepenų cirozės.

„Mačiau devyniolikmečius – tikrai ne vieną ir ne du, ir ne tik vyriškos lyties. Vienai savo pacientei, jaunai merginai, vis sakydavau: „Bet tu gi mirsi, jei nesiliausi“. O ji: „Aš tik sidrą geriu“. Ta mergaitė taip ir numirė tikėdama, kad sidras praktiškai ne alkoholis. O močiutė nieko negalėjo padaryti – mergina ją primušdavo, atimdavo jos pensiją ir gerdavo sidrą. Apie priklausomybės pripažinimą tokiais atvejais paprastai nėra nė kalbos – kai žmogus pradeda gerti nuo 10-12 metų, neturi jokių galimybių suvokti problemą, nes smegenys neišsivysčiusios tiek, kad galėtų atlikti tokią refleksiją. Paprastai tai žmonės, kurių šeimose buvo keista tolerancija alkoholiui, vaikai net buvo skatinami gerti. Esu girdėjęs ne vieną pasakymą, kad su tėvu gėrė nuo aštuonerių. Taigi vyras vis dėlto! Tokius tėvus reikėtų kuo greičiau atriboti nuo vaikų – tai vaiko teisių apsaugos tarnybų reikalas. Deja, tokių žmonių yra.

Gulėjo pas mus ne kartą kitas jaunas vyras. Jam daug kartų buvo pasakyta, kad gerti negalima, tačiau jo mama, net kai jis jau nebegalėjo vaikščioti, nešiojo jam alkoholį: „Taigi, daktare, indus (kraujagysles) reikia praplėsti. Tai ką man daryti?“ Jai gydytojų nuomonė yra visiškas nulis: nesvarbu, kad gerti negalima, bet gerti reikia, nes reikia praplėsti kraujagysles. Žmogus su tokiu savo tvirtu įsitikinimu nužudė savo vaiką“, - pasakojo klinikinis toksikologas.

Pasak jo, didžiausias silpno alkoholinio gėrimo pavojus, kad niekas neįžvelgia jo pavojų, nors tai lygiai toks pats alkoholis, kaip ir visi kiti. Alkoholis matuojamas pagal gryno alkoholio kiekį jame, o jo ten visai nemažai, tikrai ne mažiau nei aluje. Dėl to nėra ir jokių specifinių sidro sukeltų pakenkimų. Jie tokie patys, kaip ir nuo bet kokio kitokio alkoholio – ar tai būtų vynas, ar konjakas, ar odekolonas.

„Turiu pažįstamą, kuris tikrai nėra beprotis, bet savo paaugliams vaikams pirko sidrą, įsivaizduodamas, kad tai limonadas. Vaikai, aišku, džiaugėsi, bet kai jis suprato, ką jie geria, labai pyko.  Taigi viskas prasideda nuo smagumo, bet kai jie atsiduria pas mus, smagumo dažniausiai jau būna mažai. Jauni žmonės čia atsiduria su kasos, kepenų, smegenų pakitimais. Vienintelis privalumas, kad kai jau yra išeičių stadija, kinta suvokimas, vystosi encefalopatija, kitaip tariant, Dievulis prieš galą atima žmogui protą ir jis nebesuvokia savo būties baisumo. Atvirkščiai, dažniausiai jam viskas yra gerai. Guli žmogus su pilvu, tarsi 18-tą mėnesį būtų nėščias, visas geltonas, rankytės plonos, išsekęs, tačiau stebisi: „O ko jūs jaudinatės, daktare? Kame problema?“ Adekvačios reakcijos nebėra ir šiam gyvenime nebebus“, - teigė R. Badaras.

Beje, pagal užsienio mokslininkų sudarytą klasifikaciją, sidras su kitais silpnaisiais gėrimasi pagal pavojingumą užima antrą vietą ir seka iškart po alaus. Pasak mokslininkų silpnieji gėrimai ypač pavojingi todėl, kad yra saldūs. Deja, juos dažniausiai vartoja paaugliai, kurie dar iš viso neturėtų „pažinti“ alkoholio skonio. Dar blogiau, jei juose yra kofeino, kuris „maskuoja“ girtumą, todėl žmogus atrodo sau blaivesnis nei yra iš tikrųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (779)