Kaip skelbia nbcnews.com, tyrimas buvo paremtas duomenimis, gautais atlikus tos pačios lyties tėvų vaikų sveikatos tyrimą. Jame dalyvavo 315 tos pačios lyties tėvų ir 500 vaikų. Iš jų 80 proc. sudaro dviejų motinų šeimos, o 18 proc. – dviejų tėčių sąjungos.

„Panašu, jog tos pačios lyties asmenų šeimos geriau sutaria, o tai labai teigiamai veikia vaikų sveikatą“, - teigia mokslų daktaras Simonas Crouchas iš Melburno universiteto.

„Žinome, jog tos pačios lyties asmenys šeimoje teisingiau dalijasi vaiko priežiūrą ir kitas pareigas (tuo ir skiriasi nuo heteroseksualių šeimų) – tokių šeimų pagrindas susijęs su gebėjimais, o ne lyčių vaidmenimis. Dėl šios priežasties namuose vyrauja harmonija ir draugiška atmosfera – vaikams tai naudinga“, - teigia mokslininkas.

Vaikai iš tos pačios lyties asmenų šeimų, vertinant pagal sveikatą ir laimės jausmą, surinko vidutiniškai 6 proc. daugiau nei tradicinių šeimų atžalos. Vertinant pagal būdo, nuotaikos, elgsenos, psichinės sveikatos, emocijų vaidmens ir pasitikėjimo savimi kriterijus, surinktų balų skaičius praktiškai nesiskiria.

Tačiau nevertėtų pamiršti, tos pačios lyties asmenų šeimų vaikai dėl savo šeimos modelio kitoniškumo neretai patiria socialinę izoliaciją bei spaudimą, o tai gali ateityje neigiamai paveikti jų emocinę sveikatą.

„Žinome, jog tos pačios lyties tėvai kokybiškiau dalijasi vaikų priežiūra, darbus. Tokiose šeimose daugiau lygybės, mažiau dėmesio skiriama lyčių vaidmenims. Stigma gali būti subtili, tačiau būna ir sunkių atvejų – mokykloje patiriamos patyčios ir taip toliau. Išsiaiškinome, jog kuo didesnį spaudimą tokios šeimos patiria, tuo didesnė žala padaroma jų vaikams“, - teigia S. Crouchas.

Remiantis statistiniais duomenis, Australijoje vaikų turi 11 proc. gėjų ir 33 proc. lesbiečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (484)