Į šį visai Europai aktualų klausimą dėl smurto prieš vaikus ir galimus problemos sprendimo būdus dėmesį atkreipė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, dalyvaudamas Santaros klinikų organizuotoje spaudos konferencijoje, skirtoje paminėti Tarptautinei vaikų gynimo dienai, rašoma pranešime spaudai.

„Mūsų visų pareiga yra prisidėti prie vaikų gerovės ir ateities puoselėjimo, nes kasmet dėl žiauraus elgesio Europos regione miršta šimtai vaikų. Ne išimtis ir Lietuva, mes nuolatos girdime itin skaudžias vaikų istorijas, dažnai besibaigiančias tragedijomis, todėl yra būtina dėti visas pastangas, kad tokių istorijų Lietuvoje ir pasaulyje nebeliktų“, – sakė ministras A. Veryga.

Kalbant apie smurtą prieš vaikus, žiaurus elgesys su vaikais yra paplitęs, tačiau ne visais atvejais apie tai sužino vaikų teisių apsaugos darbuotojai. PSO statistika rodo, kad Europos regione vidutiniškai nuo seksualinio smurto kenčia 18 mln. vaikų iki 18 metų amžiaus, nuo fizinio smurto kenčia 44 mln. vaikų iki 18 metų amžiaus, nuo psichologinio smurto kenčia 55 mln. vaikų iki 18 metų amžiaus.

Pasak ministro A. Verygos, žiaurus elgesys su vaikais turi labai skaudžias pasekmes. Sutrinka vaiko (o vėliau ir suaugusio) fizinė ir psichinė sveikata. Smurtą vaikystėje patyrusiam žmogui tampa sunkiau gauti gerą išsilavinimą ir darbą. Socialinės pasekmės pasireiškia milijardais eurų.

Sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiantys specialistai vieni pirmųjų gali pastebėti, kad vaikas yra neprižiūrimas, galimai patiria smurtą, tad būtent jie gali laiku sureaguoti į šią problemą – padėti šeimai arba informuoti vaiko teisių apsaugos skyrius apie galimus vaiko teisių pažeidimus.

Smurtui prieš vaikus įtaką daro daug veiksnių, pavyzdžiui, aukštas ekonominės nelygybės lygis, ekonominis stresas. Tokiam elgesiui vešėti leidžia mūsų pakantumas fizinėms bausmėms, nes vis dar pasitaiko labai daug žmonių, manančių, kad auklėti vaiką diržu yra normalu. Tačiau iš tiesų bet koks smurtas prieš vaikus negali būti toleruojamas.

„Daugeliu atvejų žmonėms, smurtaujantiems prieš vaikus, labai trūksta žinių, socialinės integracijos. Tad yra būtina šviesti šiuos žmones. Lietuva turėtų daugiau investuoti į mažųjų savo piliečių apsaugą ir diegti mokslu pagrįstas programas, leidžiančias juos apsaugoti. Tai, žiūrint į perspektyvą, leistų ateityje ženkliai sumažinti valstybės išlaidas, nes jeigu šiandien pasirūpinsime savo žmonėmis, ateityje jie gyvens daug sveikiau ir laimingiau“, – teigė ministras A. Veryga.

PSO, įvertinusi Europos šalių patirtį nustatė, kad šeimų lankomosios priežiūros ir tėvystės įgūdžių ugdymo programos padeda sumažinti žiauraus elgesio su vaikais atvejų skaičių. 1 euras, skirtas šeimų lankymui namuose, vidutiniškai sutaupo 5,7 euro ateityje. 1 euras, skirtas tėvystės įgūdžių ugdymui, vidutiniškai sutaupo 17 eurų.

Programos, skirtos pagerinti vaikų sveikatą, turi būti diegiamos, tad Sveikatos apsaugos ministerija dės visas pastangas, kad žiaurus elgesys su vaikais būtų mažinamas, o jų sveikata gerėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)