Praėjusią savaitę nebe pirmą kartą vykusį konkursą laimėjo psichiatras Gediminas Abeciūnas, jis šias pareigas galėtų pradėti eiti anksčiausiai ateinančią savaitę.

R.Banevičienė teigia laimėjusi vieną iš ankstesnių konkursų, kurio rezultatai buvo nepatvirtinti motyvuojant procedūriniais pažeidimais. Ji pareiškė, kad paskutinio konkurso rezultatai - politizuoti. Tai esą rodo ir tai, kad keičiant konkurso tvarką iš komisijos sąrašo buvo išbraukti medikai, ji sudaryta "partiniu pagrindu".

Pavaduotoja minėjo, kad vienoje iš dviejų gydymo įstaigų, kurių pagrindu sukurta Kauno klinikinė ligoninė, "visada daug interesų turėjo socialdemokratai", priklausantys miesto tarybos valdančiajai koalicijai.

"(Konkurso - BNS) skaidrumas yra abejotinas - vėlgi vyksta tas pats, kas iki šiol vyko: statomas, manau, žmogus, palankus vėlgi kažkurioms grupuotėms arba partijoms", - antradienį žurnalistams sakė R.Banevičienė.

Anot jos, šis konkursas rodo, kad būtų sudėtinga įgyvendinti prezidentės siūlomą gydymo įstaigų vadovų rotaciją, kadangi juos, R.Banevičienės žodžiais, renka "politinių partijų atstovai, suinteresuotų grupių atstovai, dar kažkokie lobistai".

Konkurse dalyvavę K.Mazurkevičius ir R.Banevičienė piktinosi, kad konkurso metu nebuvo užduota, anot jų, jokių klausimų apie ligoninės veiklos programą, o vadovavimo jai patirties turintys medikai esą buvo įvertinti žemiausiai.

"Mus domina ne to pasirodymo fotografavimas, o būtent generalinė repeticija – kokiu būdu vyko visas pasiruošimas šiam procesui ir kokiu būdu apgalvotai buvo parinktas kandidatas (...) Konkurso organizavimas kelia daug abejonių – laiko keitimas, eliminavimas iš komisijos narių garbingų medikų, o būtent daugiau tam tikra persvara politinių partijų atstovų daugiau buvo", - kalbėjo ligoninės vadovo pavaduotoja.

"Jei bus nepatenkintas mūsų skundas, ateityje teisiniai ginčai gims", - teigė K.Mazurkevičius.

Klinikinės ligoninės laikinasis vadovas tikino, jog kurį laiką neišrenkant naujo direktoriaus, stringa šios įstaigos progresas, savivaldybė iki pradedant dirbti naujam vadovui neleidžia jos restruktūrizuoti, dėl neaiškios padėties atsisakoma ligoninę įtraukti į Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojamus projektus, dėl ko ji esą praranda milijonus litų, taip pat esą sunku pritraukti naujus specialistus.

"Mūsų kolegos konkurencingose įstaigose patenkinti šita situacija, dėl to kad jie vystosi, eina į priekį, įdiegia naujus metodus, pritraukia pacientus, o čia mes murkdomės antri metai. (...) Konkurencija didėja tarp gydymo įstaigų, ir tas užsitęsimas miesto savivaldybei tikrai turėtų kelti nerimą", - sakė jis.

K.Mazurkevičius teigia, jo vadovaujamos ligoninės finansinė situacija esą "ideali", o atlikti patikrinimai parodė, jog viešieji pirkimai atlikti tvarkingai.

Anot jo, ši gydymo įstaigų reorganizacija sudėtinga ir dėl to, kad jai esą nėra analogų Lietuvoje. Už tai atsakomybę esą turėtų prisiimti Sveikatos apsaugos ministerija, nenurodžiusi, kaip tai turėtų būti atlikta.

"Mes esame kaip bandomieji triušiai, nes ko paklausi, steigėjas nežino, teisininkai žiūrinėja (...), kolektyve tikrai didžiulė sumaištis. Iš ko mums pasimokyti - Lietuvoje analogų nėra. Kitur nuėjo lengvesniu keliu: Vilniuje buvo prijungimas, čia yra sujungimas, kai reikia naikinti ir kurti naują darinį", - teigė K.Mazurkevičius.

Konkurso komisijai vadovavęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Antanas Navakauskas BNS sakė, kad anksčiau buvo gautas dar vienas skundas, ant kurio pasirašė trys pretendentai.

Savo ruožtu jis tikino, jog konkursas buvo organizuotas kiek įmanoma objektyviau, o jo skaidrumą esą turėjo užtikrinti tai, kad buvo įrašinėjamas vaizdas ir garsas.

"Kai žmonės pristatinėjo programas arba atsakinėjo į klausimus - niekas neištrinta, viskas palikta. Manau, kad šios priemonės įpareigojo ir komisijos narius elgtis tikrai padoriai ir sąžiningai. Pagal vertinimus negali būti, kad septyni komisijos nariai susitarę. Objektyviau ir negalėjo būti - aš didžiuojuosi, kad tokia komisija, žmonės ne tik atidžiai vertino, bet, sakyčiau, atsakingai", - BNS antradienį teigė jis.

Į kritiką, kad komisijoje nebuvo medikų, A.Navakauskas atkirto, kad medicinos srityje nusimano jis pats, mat yra "baigęs žemės ūkio mokslus".

"Ar veterinarijos gydytojas ir zooinžinierius, baigęs praktiškai 90 proc. medicininių disciplinų - anatomija, fiziologija - tiktai gyvulių? Aš apie save kalbu, nepaisant vadybos, statybos inžinerijos, gamybos - esu baigęs keturis universitetus. Ir mane gali apkaltinti, kad neturiu suvokimo apie mediciną?" - piktinosi savivaldybės administracijos vadovas.

Kauno miesto savivaldybės sudarytai komisijai įstaigos vadovą pavyko išrinkti iš trečio sykio. Ankstesni du kartai buvo nesėkmingi.

Iš dviejų gydymo įstaigų - Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės ir Kauno 2-osios klinikinės ligoninės - metų pradžioje sukurtai ligoninei laikinai vadovauja konservatorius K.Mazurkevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)