„M.R. prieš porą dienų buvo smarkiai sumuštas. Atvažiavusi greitoji pagalba nuvežė jį į Kalvarijos ligoninę. Tačiau pamatę, kad jis buvo išgėręs, jokių tyrimų jam nepadarė – tiesiog pastatė lašelinę, suleido raminamųjų ir laikė visą naktį. Nors ir matydami, kad jis sumuštas, nevežė į Marijampolės ligoninę, nesiėmė jokių kitų veiksmų. Visi yra prakeikę tą ligoninę – jau ne pirmas atvejis, kai dėl tos pačios budinčios gydytojos nutinka panašus atvejis.

Į smegenis išsiliejo kraujas ir vyras mirė. Kalta lašelinė, tie raminamieji. Visi mano, kad reikėjo daryti tyrimus ir vežti jį tiesiai į Marijampolę. Tačiau jį laikė, galvodami, kad reikia pirma tiesiog išblaivyti, nors ir buvo akivaizdžios mėlynės. Nieko nedarė“, - DELFI pasakojo mirusiam vyrui artima Agnė (vardas pakeistas).

Moters teigimu, toks atvejis miestelyje jau ne pirmas.

„Ir per laidotuves su kuo susitikome, visi turėjo kuo pasidalinti – taip, ir mano brolį numarino, ir tam vyrui pakenkė. Ne vienetinis atvejis. Čia žmonių nekompetencija. Tos daktarės niekas nemėgsta, nes prie jos jau ne pirmas žmogus miršta. Ten žmonės dirba kas kaip nori. Ateinam, daktaras išgėręs, raudonas, siūbuoja, bet priima pacientus vis tiek. Toje pačioje ligoninėje mano vaikui diagnozavo ausies uždegimą. Nuvežėme vaiką į Kauną, ten sako – koks ausų uždegimas, čia bronchitas. Sėdi jie laisva valia. 8 vakaro atveža žmogų, o 5 ryto jis jau miršta, nepadarius nei kraujo, nei šlapimo, jokių tyrimų“, - negalėjo suprasti Agnė.

Moteris tikino, kad M.R. - darbštus, mylėjo savo keturis vaikus, visų kalvarijiečių žinomas, su visais randantis bendrą kalbą. Tiesa, Agnė pripažino, kad išbyrėjus vyro santuokoms jis iš vienatvės pradėjo išgėrinėti, tačiau ne reguliariai. Iki pat šiol jis statė pavėsines, padėjo kaimynams.

„Jei žmogus ir buvo išgėręs, ar dėl to jį reikia prižiūrėti kaip šunį ir leisti numirti?“, - teisybės ieškojo sukrėsta moteris.

Marijampolės apskr. VPK  rugpjūčio 16 d. iš Kalvarijos ligoninės gautas pranešimas, jog mirė  36 m. vyras, apžiūrėjus kūną vizualiai, buvo matyti mėlynė prie dešinės akies. Teismo medicinos ekspertai nustatė, jog vyro mirtis gali būti smurtinė.

Akivaizdžių traumos požymių nematė

Kalvarijos ligoninės vyr. gydytoja Vilma Vaikutienė DELFI sakė, kad tai pirmas toks atvejis, kad vakare atvežė pacientą, o ryte jis jau mirė.

Asociatyvi nuotr.
„Buvo savaitgalis, budinčiam iš vakaro greitosios pagalbos automobiliu buvo atvežtas ligonis. Nebuvo jokių palydinčių žmonių, trauma neatžymėta priėmimo skyriaus dokumentuose. Budinti gydytoja tuo metu buvo išvažiavusi. Pacientas buvo prižiūrimas ir gydomas kaip nuo apsinuodijimo alkoholiu. Be to, per paskutinius porą mėnesių dėl tos jis buvo kreipęsis į priimamąjį jau aštuonis kartus. Jis skundėsi, kad jo ten niekas nepriima nakvoti. Aš pati nemačiau, bet, gydytojų žodžiais, akivaizdžių traumos požymių nematė. Jei įtariama trauma, tokius pacientus išsiunčiame į Marijampolę.

Greitosios parašyta, kad buvo nubrozdinimų. Daktarės priėmimo lape parašyta, kad apžiūros metu buvo mėlynė antakio srities. Sakė, kad ligonis buvo nukritęs gatvėje, atvežtas iš gatvės. Nežinau, ar gydytoja neįvertino tų nubrozdinimų pakankamai, čia jau teismo medikai nuspręs“, - sakė V. Vaikutienė.

Specialistė taip pat informavo, kad šis vyriškis Kalvarijos ligoninėje gydėsi ne kartą.

„Buvo atvejis, kai tą pačią dieną du kartus jis pas mus pateko neblaivus. Pas mus yra vidaus ligų, slaugos skyrius bei priėmimo-skubios pagalbos skyrius. Jei yra trauminis ligonis ar vaikas, jie vežami į Marijampolę. Mes neturime reikiamos įrangos tam, o Marijampolės ligoninė už mažiau nei 20 kilometrų“, - sakė pašnekovė.

Ligoninė apie šį įvykį pranešė policijai. Kūnas išvežtas teismo ekspertizei, pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Dokumentai perduoti Marijampolės kriminalinės policijos pareigūnams.

Gydytoja pabrėžė, kad galvos trauma yra sudėtinga. 

„Ji turi šviesųjį periodą, kurio pradžioje traumos būna nematyti. Pakraujavimas į smegenis įvyksta staiga ir taip nutinka. Suprantama, kad žmogui artimam skaudu, jis tą problemą mato kitaip, tačiau tikrai nėra tokių atvejų buvę anksčiau. Tokių dalykų juk nenuslėpsi, viskas dokumentuojama.

Argumentas, kad čia žmonės vakare atvyksta, o ryte jau miršta yra visiškai perdėtas“, - sakė vyr. gydytoja.

Meras: vyriškis turėjo problemų

Kalvarijos savivaldybės merui Vincui Plikaičiui ši ligoninė puikiai pažįstama. Nors mero kadenciją jis pradėjo vos prieš keletą mėnesių, tačiau taryboje dirbo jau 15 metų. Jo teigimu, iki šiol tokio lygio nusiskundimų nėra buvę.

„Mano vienas giminaitis važiavo savo automobiliu į ligoninę, po 2-3 parų pasiėmėme jį iš ten jau mirusį, tačiau tikrai žinome, kad jis sunkiai sirgo onkologine liga ir tai jau buvo paskutinės jo dienos. Negali kaltinti medikų dėl to. Gal tokius atvejus ir galime primesti ligoninei, tačiau visi žinojome... O dabar – kai ligoninėje mirė 36 – metų vyras, nėra buvę. Žmonės linkę greitai kaltinti aplinką, kad jų mylimas žmogus mirė, tačiau niekada nekaltina savęs. Kodėl jaunas vyras tiek gėrė? Nebuvo taip, kad žmogus dirbo, buvo sveikas, gyveno dorą gyvenimą, nuyėjo į ligoninę ir numirė. Visi aiškiai žinojo, kad jis labai priklausomas nuo alkoholio, jis gėrė be saiko“, - sakė V. Plikaitis.

Nors Kalvarijų miestelyje nėra nakvynės namų, savivaldybė, mero teigimum, yra priėmusi sprendimą, kad tokie žmonės nemirtų be priežiūros gatvėje.

„Išgirdęs šią nemalonią naujieną, pasikviečiau ligoninės gydytoją. Ji paaiškino, kad kaip ir kiekvienoje savivaldybėje yra žmonių, kurie nesaikingai vartoja alkoholį. Taryba net yra priėmusi nutarimą, kad jei policija ar kitos tarnybos randa tokį žmogų, veža į ligoninę, ten jį išprausia, išblaivo ir prižiūri. Tačiau apgyvendinti jų ligoninėje neturime galimybės. O yra ir tokių, kurie įprato ten ateiti tik pernakvoti, po savęs palikdami labai nešvarią vietą. Tenka daug su jais dirbti ir tai šiek tiek kelia problemų.

Apie šį žmogų, kuris neseniai numirė, yra žinoma. Ligoninėje jis buvo ne pirmą kartą, jam suteikta pagalba. Jis buvo smarkiai priklausomas nuo alkoholio, tačiau ikiteisminio tyrimo metu bus išsiaiškinta, ką jis gėrė ir nuo ko jis mirė.

Gydytojai teigė, kad vyriškis kalbėjo, buvo sąmoningas. Pagal visus simptomus, vėliau apžiūrėjus, jam sumušta galvos galinė dalis, kuri yra pavojinga. Bet jis to nesakė. Jam kaip visad suteikė išblaivinimo pagalbą. Bet gali būti, kad gal nuo to galvos sumušimo buvo. Man paminėjo vyr. gydytoja, kad jo ir pakaušis sumuštas. Ar nuo seniau, ar tą pačią dieną – sunku pasakyti. Ekspertai pasakys, ar jis mirė nuo apsinuodijimo, kokia mirties priežastis. Įvyko taip, kaip įvyko. Priežastis dabar ekspertai įvardins“ , - teigė pašnekovas.

Tiesa, meras priekaištų negailėjo ir mirusio vyriškio artimiesiems.

„Aplinkiniai, aš manyčiau, taip pat juo nesirūpina. Matuosiu pagal save. Jei mano brolis, sesuo ar pusbrolis taip gertų, imtumeis priemonių, kad taip nebūtų. O dabar visi abejingi, ir tik kai netenka, skuba apkaltinti kitus. Aš nežinau, gal ir tie medikai ne viską padarė, ne man spręsti, bet faktas, kad žmogus buvo priklausomas“, - sakė V. Plikaitis.

Ministrė: yra kitų nesklandumų

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad dėl VšĮ Kalvarijų ligoninės (Vytauto g. 9),  skundų nėra gauta nei ministerijoje, nei Valstybinėje akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyboje. 2012 m. gauti 2 skundai tuo pačiu klausimu dėl VšĮ Kalvarijų pirminės sveikatos priežiūros centro (Vytauto g. 9).

Rimantė Šalaševičiūtė
Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pasakojo, kad ministerijai dažniausiai skundžiamasi dėl gydytojų kompetencijos, prasto gydymo

„Apie pusę teiginių skunduose, kurie argumentuotai surašyti, pasitvirtina. Apie Kalvarijos miestelio ligoninę skundų nesu sulaukusi. Žinau, kad ši ligoninė yra praktiškai slaugos ligoninė. Tugsėjo-spalio mėnesiais ketinu šią ligoninę aplankyti. Pagal mūsų padarytą analizę, turime kitų, savų nesklandumų. Norime šiai įstaigai pasiūlyti tapti ilgalaikio gydymo ligonine, nes, mūsų žiniomis, beveik 80 proc. gyventojų gydosi kitur.

Ši ligoninė yra praktiškai kaip ir slaugos namai, kur mirtys yra dažnesnės dėl to, kad ten atvyksta žmonės pabaigti savo gyvenimo dienų – jie yra garbaus amžiaus, su daugybe lėtinių ligų, jie yra benamiai, vieniši. Tai yra specifika. Tai yra aktyvaus gydymo stacionaras“, - sakė ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)