Panašu, kad šiųmetis virusas pasižymi ūmia ligos pradžia, po poros dienų smogiančiu antru raundu ir ilgesnėmis komplikacijomis. Gydytojų teigimu, viruso agresyvumą lemia tai, kad jis „neišsidūko“ rudenį.

Pateikiame dažniausiai pasikartojusias skaitytojų ligos istorijas.

„2 paras vėmiau, su greitąja išvežė į ligoninę, skysčių palašino, išleido. Namie, atrodė, lyg ir geriau buvo, bet jau 5 para temperatūra 38, akys skauda, silpna, šlykšti kažkokia liga, jau net nervas ima, kiek galima“, – rašė niekada taip nesirgusi skaitytoja.

„Antradienį labai sušalau, visą dieną buvo žvarbu ir darbe sėdėjau apsigaubus šaliku, be to, aplink visi sirguliavo, šnirpštė, kosėjo ir pan. Trečiadienį labai sunkiai kėliausi ir galva buvo labai sunki, pradėjo purtyti šaltis, bet galvojau, kad tik dėl to, jog ką tik iš lovos išlipau. Apsirengiau tikrai šiltai ir išėjau į darbą, bet drebulys nesiliovė, visą dieną šalau ir čiaudėjau, prasidėjo sloga, skaudėjo galvą, vakare pradėjo perštėti gerklė, įtariau, kad kyla temperatūra. Grįžus namo spėjimai pasitvirtino, vakare buvo net 37.7 ir niekaip negalėjau numušt. Naktį miegojau blogai, kankino haliucinacijos. Šiandien jau jaučiuos šiek tiek geriau, bet vis tiek turiu 37.2. Norėjau išsigulėti ir bijojau neįsisirgti, tai dėl to sėdžiu namie. Keista, nes nuo gripo tai buvau pasiskiepijusi“, – pasakojo Eglė.

Vėtrė savo ligą vadina košmariška.

„Liga prasidėjo naktį. Iki tol nebuvo jokių požymių, kad galiu susirgti. Nei slogos, nei kosulio, nieko. Naktį pakilo aukšta temperatūra 38,9. Krėtė drebulys, laužė kaulus, visą kūną badė tarsi adatėlėmis, tvinkčiojo ypač smilkinių srityje. Gėriau vaistus nuo temperatūros, bet jie temperatūrą numušdavo labai trumpam. Buvau nuėjusi pas medikus ir kraujo tyrimas patvirtino, kad man yra gripas. Leukocitų buvo 2,2 ir dar 6 kraujo parametrai rodė pakitimus. Šis košmaras tęsėsi 5 dienas. Temperatūra visiškai nukrito tik po 8 dienų. Tikėjausi, kad va, jau pasveikau. Tada atsidaro labai keista sloga, kuri yra iki šiol (pradėjau sirgti sausio 28d.) ir ilgą laiką buvo gilus šlapias kosulys. Antra ligos dalis prasidėjo visai nukritus temperatūrai. Atrodė, kad liga jau baigėsi, o jėgų nebuvo visai. Sunku buvo net iš lovos atsikelti, lipti laiptais, labai greit uždusdavau. Be to, buvo keistas jausmas, tarsi užgulusios ausys ir viską girdi kaip pro filtrą. Sunku buvo mąstyti, sunku susikaupti. Niekada anksčiau nebuvau patyrusi šito jausmo ir visa tai tęsėsi apie tris savaites“ – ligos eigą pasakojo Vėtrė.

Tuo metu Dovilės liga merginą kankino ilgai.

„Naujuosius sutikau be palto, kaip toje dainoje. Tada linksmybės kubile, į kurį, aišku bėgau sniegu basa. Tai man atsirūgo po kelių dienų, kai prasidėjo bronchitas, sinusitas ir galiausiai akies uždegimas. Jėgų neturėjau niekam – nei valgyti, nei iš lovos pakilti. Gėriau antibiotikus, nėjau į darbą – tą visiems rekomenduoju. Tada, deja, po poros dienų pasirodžiau darbe ir „atkritau“ dviems savaitėms! Ligos pradžioje klausiau vaistininkės, gėriau vitaminą C, įvairiausias pastiles čiulpiau, tačiau niekas nepadėjo ir susirgau rimtai. Pasveikus, po poros savaičių, lyg iš giedro dangaus visą naktį vėmiau, o kitą dieną purtė šaltis, buvo aukšta temperatūra. Moralas – jei neišsigydai iki galo, kimba visos ligos“, – nemalonia istorija dalijosi skaitytoja.

Peršalimo neišvengė ir Eimantas.

„Sergu tikrai retai. Manau, peršalau savaitgalį. Užvakar visą dieną čiaudėjau, išgėriau vitamino C ir naktį miegojau vienas, atskirai nuo draugės – prasidėjo sloga ir negalėjau miegoti tiek aš, tiek ji. Ryte išgėriau vaistų, pasijutau geriau, net maniausi galįs dirbti iš namų. Tačiau vakare – vėl prastai. Vėl arbatos, medus, vaistai. Prakaitavau tiek, kad patalai atrodė tarsi būtų buvę į vandenį pamirkyti, nors gręžk. Nosis užgulta, gerklę peršti, galvą skauda. Maudžia akis, kai į šonus sukioju. Padeda tik stiprūs antibiotikai, nuo kurių vien miegu ir košmarus sapnuoju“, – skundėsi vyriškis.

„Nuo sekmadienio pradėjo skaudėti ausį, dantis ir smilkinį. Neįmanoma kentėti, vaistai nepadeda. Ką tik iš poliklinikos, pasakė, kad anksčiausiai gali priimti tik kitą trečiadienį. Rytoj eisiu vėl, bandysiu patekti pas savo daktarę“, – pasakojo kita moteris.

Kamilė šiemet sugebėjo susirgti jau antrą kartą. Mergina guodėsi, kad jos liga tapusi stipresnė.

„Pirmąjį, manau, tiesiog peršalau – lyg niekur nieko kone savaitę laikėsi temperatūra, jaučiausi pavargusi, buvo sudėtinga dirbti, tad apsilankiau pas gydytoją, vartojau antibakterinį preparatą. Antrąjį kartą pamaniau, kad pasveikti pavyks pačiai, tačiau dabar nesu tuo tikra. Draugui susirgus gripu bijojau, kad galiu apsikrėsti, tačiau iš pradžių jokių simptomų nejutau. Vis dėlto, vos jam pasveikus, savaitgalį pakilo temperatūra. Nusprendžiau gydytis taip, kaip tai darė jis – juk pasveiko – ir trečiosios dienos vakarą maniau, kad išgėrusi eilinę vaistų dozę (nuo temperatūros ir gerklės skausmo) atsikelsiu sveikutėlė, kaip ir buvo jam. Vis dėlto, kitą dieną darbe iš pradžių jaučiausi neblogai, o artėjant vakarui darėsi vis sunkiau susikaupti, jaučiau, kad ne tik kyla temperatūra, bet ir pradeda skaudėti gerklę, prasidėjo sloga. Pastebėjau, kad šiemet, atrodo, ligą nugalėti sunkiau. Niekur neinu, būnu namuose, geriu vaistus, tačiau liga nesitraukia taip greitai, kaip norėtųsi. Be to, liga ateina labai netikėtai – jautiesi gerai, tačiau staiga pradeda krėsti šaltis, ir termometras jau rodo 38 laipsnius“, – rašė ji.

Dar blogiau buvo kitai skaitytojai.

„Ligoninėje gydytoja pati sėdėjo šnarpšdama nosimi. Biuletenį vis pratęsdavo kas 3 dienas. Išgrūdo į darbą normaliai nepagydžiusi. Tarsi 37 laipsnių yra normali temperatūra, o griaužianti gerklė nieko nereiškia. Esi darbinga, neik į lauką, gerk arbatas, o mano darbas prie +7 temperatūros! Rezultatas, antrą darbo dieną temperatūra šoko iki 39 laipsnių, komplikacijos, prisidėjo sinusitas, stiprūs virškinimo sutrikimai. Vėl biuletenis ir vėl viskas iš naujo“, – pasakojo moteris.

Panašu, kad pasikartojantis simptomas yra ir ausų bei dantų skausmas.

„Virusą pasigavau penktadienį darbe.Vakare jaučiausi labai blogai, šeštadienį irgi pragulėjau lovoje ir dažnai gėriau vaistažolių arbatas. Sekmadienį vakare pradėjo skaudėti dantis, ausis. Namuose visada turiu antibiotikų, jų ir išgėriau. Antradienį nėjau į darbą, bet apsilankiau pas šeimos gydytoją. Temperatūra tuo metu buvo 36.6. Gydytoja man ir sako: „Ko jūs čia atėjote, temperatūra kaip sveiko žmogaus, nekosit, nečiaudit, nesloguojat. Aš biuletenio jums rašyti negaliu“. Aš gydytojai paaiškinau, kad blogai jaučiuosi ir geriu antibiotikus, gal dėl to šiuo metu taip gerai atrodau. Gydytoja atšovė, kad prie šito viruso reikia gerti vaistažoles ir vitaminą C. Bet juk tą ir dariau penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį!“, – apmaudo neslėpė ligonė. 

Medikas: gripas smogė dvigubai

Primename, kad gripo epidemijos slenkstis peržengtas jau trečdalyje savivaldybių. Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas prof. Leonas Valius DELFI teigė, kad išaugusiam sergamumui yra paaiškinimas.

Prof. dr. Leonas Valius
„Taip, gripas sugrįžo. Rudenį, gruodžio pradžioje jis nebuvo aktyvus, faktiškai kalbėjome, kad gripo net nebuvo. Tie, kurie skiepijosi, skundėsi, kad tai padarė be reikalo. Tai dabar gripas atkeliavo visu aktyvumu – žmonės „dega“ 39–40 laipsnių temperatūra, po persirgto ūminio periodo atsiranda astenijos požymiai – silpnumas, širdies plakimas, nemiga, prakaitavimas. Matome, kad šie požymiai dabar užtrunka ir žmogus ilgiau būna nedarbingas, lyginant su, pavyzdžiui, rudeniu, kai šio gripo beveik ir nematėme. Gripas, galima sakyti, grįžo dvigubu trenksmu, nes neišsišėlo rudenį, o dabar sergamumas išaugo labai“, – sakė specialistas.

Šeimos medicinos klinikos vadovas priminė, kad peršalimo ligos yra virusinės. 

„Niekas virusologinių mėginių neėmė, bet veikiausiai jas sukelia Adeno virusas. Peršalimas pasireiškia mažesniu karščiavimu, gerklės ligomis, kosuliu. Lyginant su gripu, jis silpnesnis – temperatūra nesiekia 38 laipsnių“, – lygino jis. 

Paklaustas kaip derėtų taisyklingai gydytis, L. Valius patarė griebtis tradicinių priemonių. Kai jos nepadeda – apsilankyti gydymo įstaigoje.

„Pirmiausiai, dar rudenį reikėjo pasiskiepyti, juk vakcinas nemokamai dalino. Antra, kai susergi ir matai, kad simptomai sunkūs, varginantys ir jie progresuoja, nereikia kentėti namie, o eiti į klinikas ir kreiptis į gydytojus. Geriau apsilankyti ligoninėje nei gydytojus kviestis į namus – sesutė gali ligą pati atnešti, o vizito į namus metu nebus galima padaryti detalesnių tyrimų. Ūminį susirgimą atskirti nuo virusinio ar bakterinio gali padėti laboratorija. Gydytojų bijoti nereikia, teisinantis, kad ligoninėse greičiau susirgsi – tokia pati rizika išlieka einat ir į parduotuvę ar kai jus namie svečiai lanko, medaus nešdami. Jei nusprendėte likti namie, gydykitės tradicinėmis priemonėmis, o vaistus geriausiai patars tik gydytojas“, – perspėjo jis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis buvo 102 atvejai dešimčiai tūkstančių gyventojų. Daugiausiai sergančiųjų – Alytaus apskrityje, Kaune, Panevėžyje. Dėl gripo ligoninėje atsidūrė per 120 žmonių: daugiau nei 70 jų nepilnamečiai ir kūdikiai.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)