Kaip rašo straipsnio healthyandnaturalworld.com autorė, jos tėtis patyrė širdies smūgį, bet liko gyvas, ne mama skubiai paskambino pagalbos telefonu 911 ir jį išvežė į ligoninę. Giminėje ne vienas buvo patyręs širdies smūgį, tad mama ilgai nelaukė.

Taigi į simptomus reikia kreipti dėmesį. Kuo greičiau atsidursite ligoninėje, tuo didesnė tikimybė, kad liksite gyvi.

Rizikos veiksniai: amžius, didelis cholesterolio lygis, aukštas kraujospūdis, diabetas, rūkymas, nesveikas gyvenimo būdas, nutukimas, genetinis paveldimumas

10 širdies požymių, kurių negalima ignoruoti:

1. Nerimas

Prieš širdies smūgį daugelis žmonių patiria nerimą ir nervingumą.

2. Skausmas krūtinėje

Dažniausias širdies smūgio požymis. Skausmas juntamas krūtinės centre, kiek eina į kairę pusę, po krūtinkauliu. Tad jei jaučiate spaudimą, sunkumą, skausmą krūtinėje, kreipkitės į gydytojus.
Jei skausmas aštrus, duriantis, tai nesusiję su širdimi. Bet jei neramu, nelaukite ir kreipkitės į medikus.

3. Sunku giliai kvėpuoti

Dar vienas dažnas požymis – sunku giliai kvėpuoti. Tarsi būtumėte bėgę maratoną, o dabar sunku giliai kvėpuoti ir spaudžia krūtinę.

4. Šaltas prakaitas

Dar vienas simptomas – ramiai sėdint išpilantis šaltas prakaitas. Daugumai prieš širdies smūgį skauda krūtinę, būna sunku giliai įkvėpti ir pila šaltas prakaitas.

5. Sklindantis skausmas 

Dažniausiai skausmas prasideda krūtinėje, plinta į pečius, rankas, nugarą, kaklą, žandikaulį ir pilvą. Daugiausia skausmas plinta į kairę kūno pusę. Kartais krūtinės neskauda, skauda tik minėtas kūno dalis, tad žmonėms gali atrodyti, kad jiems skauda raumenis. Skausmas gali atsirasti ir nuslopti, gali skaudėti pastoviai.

6. Tinimas

Sustreikavus širdžiai kaupiasi skysčiai, tad patinsta kojos, rankos, netgi pilvas. Patinus pilvui, gali dingti apetitas. Skysčiai gali kauptis ir plaučiuose, tada kyla kosulys ar čiaudulys.

7. Netolygus širdies pulsas

Netolygus širdies pulsas ir silpnumas, galvos svaigimas – širdies smūgio požymiai.

8. Galvos svaigimas

Dar vienas simptomas gali būti galvos svaigimas ar net sąmonės netekimas.

9. Silpnumas

Prieš širdies smūgį kelias dienas gali justis silpnumas.

10. Pykinimas ir vėmimas

Retesnis simptomas. Vėmimas, galvos svaigimas – moterims būdingesni simptomai, tada jos neretai pagalvoja, kad susirgo gripu.

Taigi jei turite bent menkiausią abejonės, nedelsdami kreipkitės į gydytojus. Paskambinę pagalbos telefonu stenkitės būti ramiai, lėtai kvėpuoti. Jei nesate alergiški aspirinui, galite išgerti vieną tabletę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)