Dantų balinimui pasiūlytos kapos ir vandenilio peroksido pagrindo gelis.

„Pagal mano dantis pagaminta kapa ir keturi šio gelio švirkštai man kainavo 130 eurų. Dvejojau dėl balinimo reikalingumo ir saugumo, tačiau man buvo pasakyta, kad metodas tikrai saugus, dantys neatrodys nenatūraliai, tiesiog bus pašviesinti vienu tonu. Kadangi esu linkusi pasitikėti specialistų žodžiais, sutikau. Man buvo pasakyta kapas su geliu dėtis 6 naktis“, - DELFI pasakojo pašnekovė.

Deja, planas įvykdytas nebuvo.

„Traukiau tik dvi. Po pirmos nakties nusiėmusi kapas iš karto supratau, kad bus problemų: dantis gėlė, maudė, jautrumas buvo padidėjęs labai stipriai. Iki vakaro nelabai buvo įmanoma valgyti, net kalbėjimas ar kvėpavimas kėlė itin nemalonius pojūčius. Tik vakarop kančios sumažėjo“, - tikino Monika, tądien dirbusi iš namų.

Tačiau pasikonsultavusi su gydytoju telefonu mergina išdrįso po vienos nakties pertraukos procedūrą pakartoti.

„Gavau patikinimą, kad antrą kartą jau taip sunku tikrai nebebus. Deja. Kitą rytą kapas teko plėšte plėšti ankstyvą rytą, nes nubudau nuo dar stipresnio skausmo. Gydytojas patikino, kad mano atvejis - itin retas, tokia stipri reakcija nėra būdinga. Viską puikiai suprantu, man aišku, kad sunku nuspėti galimas reakcijas. Vis delto jaučiuosi išleidusi pinigus procedūrai, kurios jokiais būdais nebūčiau dariusi, jei žinočiau, kokios kančios manęs laukia“, - pripažino pašnekovė.

Konkrečių priekaištų gydytojui mergina neturi, tačiau savo istorija tikisi įspėti kitus jautrių dantų savininkus.

„Atvirai dėl pinigų atgavimo neklausiau, bet kai kalbėjausi su gydytoju, jis sakė, kad viską darė pagal protokolą, iš jų pusės nieko blogo. Nuoširdžiai tikiu, kad galbūt tokia dantų reakcija yra reta, tiesiog manau, kad galbūt jautresnių dantų žmonėms būtų galima siūlyti kitokius būdus, juos rimčiau įspėti ar panašiai“, - sakė mergina.

Dantų balinimo nerekomenduoja išvis

Dantų balinimas kapomis - tai dažna balinimo metodika, skirta pacientams naudoti namuose. Dažniausiai odontologijos klinikoje padaromi dantų atspaudai, pagal juos pagaminamos plastikinės kapos. Pacientas kiekvieną vakarą jas pripildo balinančio gelio ir palieka ant dantų nakčiai.

Šias paslaugas teikiantys specialistai pripažįsta, kad po tokios procedūros gali būti juntamas dantų jautrumas arba gleivinės dirglumas, gali atsirasti gleivinės uždegimas. Pasak Odontologų rūmų Tarybos narės, gyd. odontologės Erminijos Guzaitienės, dantis balinantis profesionalioje klinikoje, problemų dėl itin didelio jautrumo būti neturėtų.

„Dantų balinimas atliekamas kosmetikos direktyvos reglamentuotais produktais. Ten nurodytos konkrečios koncentracijos, kurios nekenkia pacientams. Aukštesnės koncentracijos produktai naudojami gydytojui apžiūrėjus pacientą ir paskyrus priemonę. Tokioje situacijoje viskas turėtų būti gerai. Pašalinis poveikis turėtų būti aptartas iš anksto, tačiau teoriškai jis toks gali būti“, - sakė gyd. odontologė.

Jos teigimu, yra begalė priežasčių, galėjusių sukelti neigiamą pacientės savijautą.

„Reakcija į balinamąją priemonę gali priklausyti ir nuo bendros pacientės sveikatos būklės, naudojamos dantų pastos, rūgščių produktų suvartojimo, burnos būklės, gal ją, pavyzdžiui, kankino refliuksas. Priežasčių gali būti daug. Sunku komentuoti nematant konkretaus paciento“, - pripažino specialistė.

Dantis balintis savarankiškai ar tam nepritaikytose įstaigose – dar pavojingiau.

„Problemų kyla tada, kai žmonės nusprendžia dantis tikrintis neaiškiomis priemonėmis kosmetikos, grožio salonuose, kirpyklose. Rinkoje cirkuliuoja produktai, kurie yra net nuodingi žmogaus organizmui. Net nedidelės dozės gali apnuodyti, sukelti apsigimimus ir t.t. Ir tokią procedūrą be gydytojo odontologo apžiūros labai nori įsiūlyti įvairūs gamintojai, ypač Lietuvoje bei kitose šalyse“, - perspėjo E. Guzaitienė.

Daugelio „balink dantis pats“ produktų sudėtyje yra vandenilio peroksido, kuris prasiskverbia pro poringą emalį ir oksiduoja dėmes (proceso metu išsiskiriantis deguonis reaguoja su dėmėmis ant dantų ir jas chemiškai pakeičia). Jei balinamosios plokštelės ar juostelės neatitinka dantų formos, gelio gali patekti ant dantenų. Jei vandenilio peroksido koncentracija yra per didelė, jis gali nudeginti minkštuosius audinius ar netgi sukelti negrįžtamą dantenų nykimą, atidengti šaknis ir sukelti jautrumą. Nurytas gelis gali nudeginti gerklę, skrandį ir žarnyną.

„Dar daugiau - protingi odontologai užsienyje nebalina dantų. Pati bendrauju su užsienio kolegomis. Apie 60 proc. odontologų iš šalių, kuriose labai išvystyta profilaktika, dantų balinimas yra nerekomenduojamas. Pirmiausia tai dėl galimo šalutinio poveikio – paciento sveikatos būklė turi būti labai gera. Antra, jei žmogus rūko, vartoja spalvotus produktus, efektas gali būti netgi priešingas“, - sakė Odontologų Tarybos narė. Taip yra todėl, kad pažeidus emalį dantys tampa jautresni kitoms medžiagoms, lengviau pasiduoda nudažomi maisto ir gėrimų.

Gyd. odontologė, vertindama Monikos istoriją, pripažino, kad pacientė veikiausiai buvo informuota apie šalutinį poveikį.

„O skausmo slenkstis – individualus dalykas. Pacientė turėtų situaciją išsiaiškinti su gydytoju odontologu, kuris ją konsultavo. Neabejoju, kad jis galėtų paskirti papildomą priemonę dantų jautrumui sumažinti“, - reziumavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)