Pasak Panevėžio poliklinikos Šeimos gydytojų skyriaus vedėjos Nijolės Marčiulionienės, pastarosiomis dienomis pacientų skaičius išaugo 1,8 karto.

Virusai kerta negailestingai. Praėjusios savaitės sergamumo rodiklis Panevėžio mieste peršoko galimos epidemijos lygį. Jeigu epidemija būtų skelbiama pagal susirgimų ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis skaičių, Panevėžyje ji jau būtų paskelbta.

Kaip teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė, praėjusią savaitę nustatyta, kad dešimčiai tūkstančių miesto gyventojų teko 118,43 ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų atvejo.

„Tai labai aukštas rodiklis. Juk jeigu prasideda susirgimai gripu, dešimčiai tūkstančių gyventojų per savaitę nustačius šimtą susirgimo atvejų, prasideda epidemija“, – „Sekundei“ teigė vedėja.
Panevėžio rajone gyventojų sergamumas mažesnis – rodiklis nesiekia nė pusės mieste sergančiųjų, jis kiek didesnis kaip 40.

Netikėtas šuolis

Per pastarąsias tris savaites virusai pasidarbavo kaip reikiant – susirgusiųjų skaičius labai išaugo.
Prieš porą savaičių Panevėžio apskrityje sergamumo ūmiomis infekcijomis rodiklis buvo apie 30, o praėjusią savaitę jis siekė beveik 80 susirgimų nustatytam gyventojų skaičiui. Gripas Panevėžio krašte per tą laiką diagnozuotas nebuvo.

„Sergamumas ūmiomis infekcijomis išaugo 80 procentų. Tikrai ne kiekvieną rudenį taip būna“, – sako D. Brajinskienė.

Ankstesniais metais tokio staigaus infekcijų šuolio nepastebėta. Šiemet virusams susidarė idealios sąlygos.

Praėjusiomis savaitėmis rytai buvo gana šalti, dienomis – šilta. O žmonės neįvertina, kad esant 13–15 laipsnių šilumos, nors ir atrodo, kad saulė kaitriai šildo, nebetinka vaikščioti nei su šortais, nei trumpomis rankovėmis.

Vienas netinkamai apsirengęs silpnesnės sveikatos peršalęs žmogus kaipmat pasigauna virusą, o paskui jį išplatina dešimtims kitų.

Specialistė paneigia kalbas, jog galbūt tiek daug žmonių susargdinęs virusas yra koks nors naujas, pavojingesnis. Virusų daug, jie žinomi, tiesiog dabar labai palankios sąlygos jiems plisti.

D. Brajinskienė perspėja, kad virusinė infekcija sudaro palankią terpę ir bakterinėms infekcijoms vystytis – tuomet žmogui gresia ir sunkesnės ligos, pavyzdžiui, plaučių uždegimas, angina, ir pan.
Ligonių antplūdis

Panevėžio miesto poliklinika pilna pacientų, prie šeimos gydytojų kabinetų laukė daugybė ligonių.

„Oras apgaulingas, nepasisaugoję, tinkamai neapsirengę žmonės kaipmat suserga peršalimo ligomis“, – paaiškino N. Marčiulionienė.

Kaip teigia Šeimos gydytojų skyriaus vedėja, tarp sergančiųjų daugiausia darbingo amžiaus žmonių ir vaikų, tai yra tų, kurie darbovietėse, mokyklose, darželiuose bendrauja su daugeliu žmonių.

Virusai plinta oro lašeliniu būdu, tad kolektyvuose labai didelis pavojus užsikrėsti. Gydytoja sako, kad kosinčių, sloguojančių vaikų tėvai į darželį neturėtų vesti, o dirbantiems žmonėms reikėtų ieškoti galimybės dirbti namuose arba griežtai laikytis higienos reikalavimų, užsidengti kosint, čiaudant.

Nuo ūmių virusinių infekcijų skiepų nėra – svarbiausia saugotis užkrato, grūdintis. Kuo atsparesnis organizmas, tuo mažesnis pavojus susirgti.

Specialistų teigimu, saugantis labai svarbu laikytis asmens higienos – dažniau plauti rankas, vėdinti patalpas. Svarbiausi susirgimo ženklai – kosulys, čiaudulys, gali pakilti temperatūra, bet jos gali ir nebūti.

Infekcija ne gripas – ši liga daug pavojingesnė, laikosi aukšta temperatūra, gresia sunkesnės komplikacijos.

Vakcina jau Panevėžyje

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė patvirtina, kad visoje Lietuvoje sergamumas peršalimo ligomis iš tiesų išaugęs.

„Bendras sergamumo Lietuvoje rodiklis – 71,5 atvejo 10 000 gyventojų. Klaipėdoje jau registruotas ir pirmasis gripo atvejis“, – sako specialistė ir primena, kad dabar pats laikas skiepytis nuo gripo.
2016–2017 metų gripo sezonui skirta valstybės lėšomis įsigyta vakcina ,,Influvac“ rizikos grupėms skiepyti jau pristatyta į Lietuvą.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, nemokamai gali būti paskiepyti šių rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni žmonės, nėščiosios, gyvenantieji socialinės globos ir slaugos įstaigose, asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, kitomis ligomis, piktybiniais navikais, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Valstybinė ligonių kasa gripo sezonui nupirko 110 000 dozių vakcinos. Į Lietuvą jau įvežta 60 000 dozių, o kitas 50 000 dozių planuojama įvežti etų spalio 3–7 dienomis.

Panevėžio apskričiai skirtos 8868 vakcinos dozės.

Panevėžio miesto poliklinika gaus beveik tūkstantį, rajono poliklinika – aštuonis šimtus vakcinos dozių. Įvairios kitos miesto sveikatos priežiūros įstaigos vakcinos gauna pagal poreikį: kas trisdešimt, kas šimtą, kas dvi ar daugiau dozių.

Rizikos grupėms priklausantys gyventojai, norintys pasiskiepyti nemokamai, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasak N. Marčiulionienės, kasmet nuo gripo skiepijasi vis daugiau žmonių. Jie jau žino, kad tai puiki apsauga nuo įvairių gripo komplikacijų, ir naudojasi suteikiama galimybe.