Kaip rašo vox.com, šis „Addyi“ pavadinimą gavęs vaistas vaistinių lentynas pasieks spalio 17 d. Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad šis vaistas nėra toks tobulas, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. 

Seksologas: neįsivaizduoju, kad šie vaistai būtų efektyvūs

Seksologas psichoterapeutas Viktoras Šapurovas teigia stebuklų nesitikintis. Tai, kas tinka vyrams, toli gražu nesprendžia moterų seksualinio pasitenkinimo problemų.

Viktoras Šapurovas
„Jei kūrėjais galima tikėti, preparatas padidina seksualinį pasitenkinimą. Vyrų erekciją gerinantys preparatai atlieka mechaninę funkciją – užtikrina, kad varpa būtų pilna kraujo ir išliktų standi, tokiu būdu galėtų vykti lytinis aktas. Tuo metu moteriai tokių mechaninių savybių nelabai yra ir jos susijaudinimo užtikrinimas yra nepalyginamai sudėtingesnė užduotis. Pirmiausiai, susijaudinimas turi vykti galvoje. Minėtas preparatas esą didina dopamino, noradrenalino koncentraciją. Aišku, tos medžiagos yra naudingos seksualiniam pasitenkinimui, tačiau ne susijaudinimui, tačiau stebuklų tikėtis nereikėtų.

Vyriški preparatai, kurių ne tiek ir mažai, savo užduotį atlieka tikrai gerai. Ir nors susijaudinimo sutrikimus taip pat galima aiškinti biocheminiais sutrikimais, tačiau neretai problemos yra pasekmė to, kas darosi moters galvoje – jos psichologinis santykis su partneriu, auklėjimo rezultatai, pavyzdžiui, slopintas seksualinis auklėjimas, prievartos ar jos pavojaus epizodai, nesėkmės ir nusivylimai meilės srityje, niekada nepatirtas seksualinis pasitenkinimas ir panašiai“, - sakė V. Šapurovas.

Tuo metu moters seksualinis pasitenkinimas yra išties sudėtingas ir, V. Šapurovo teigimu, dar per anksti tikėtis jį suvaldyti.

„Gamta jo negarantuoja ir jis tik įmanomas, siektinas. Prieš moteriai susijaudinant svarbiau yra noras mylėtis. Todėl šiandien aš neįsivaizduoju, kad tokie vaistai būtų efektyvūs ir sprendžiantys tikrąsias seksualinio pasitenkinimo priežastis“, - reziumavo specialistas.

Vox.com pateikia tris esminess priežastis, dėl kurių derėtų skeptiškai vertinti vyrų potenciją didinančių tablečių moterišką ekvivalentą. 

1. Šis vaistas nėra visoms moterims tinkanti panacėja 

Flibanseriną vartojusios moterys per mėnesį patyrė vidutiniškai 0,5 proc. daugiau „seksualiai jas tenkinančių nutikimų“. Nors šis rodiklis didesnis už rodiklį tų moterų, kurios vartojo placebo tabletę be veikliosios medžiagos, šis skirtumas genėtinai nereikšmingas. 

Dėl šios priežasties gydytoja Adriane Fugh Berman iš Džordžtauno universiteto „PharmedOut“ projekto, tyrinėjanti flibanserino potencialią rinką, pavadino šį vaistą vidutinišku afrodiziaku, turinčiu gąsdinantį pašalinį poveikį. 

2. Klaidinanti viešųjų ryšių kampanija   

FDA du kartus buvo atmetusi šį vaistą, nes nepavykdavo įrodyti pakankamo jo efektyvumo. Pastarasis mėginimas užregistruoti šį vaistą atliktas 2013 m. 

Nors nuo to laiko ši farmacijos įmonė nepateikė jokių naujų duomenų, įrodančių didesnį šio vaisto efektyvumą, birželio mėn. FDA konsultacinė taryba nusprendė flibanseriną užregistruoti. 

Kadangi prieš tai ta pati taryba balsavo prieš šį vaistą, teigiami balsavimo rezultatai vadinami iš tiesų reikšminga pergale. 

Vis dėlto vienas dalykas nuo 2013 m. tikrai pasikeitė. Ši farmacijos bendrovė ėmėsi „Even the Score“ informacinės kampanijos, kurios pagrindinis keliamas tikslas – sulyginti žaidimo taisykles vyrų ir moterų seksualinių sutrikimų vaistų srityje. „FDA yra patvirtinusi 26 įvairių vyrų seksualinių sutrikimų gydymui skirtus vaistus, tačiau vis dar nėra nė vieno vaisto dažniausiai pasitaikančiam moterų sutrikimui gydyti“, - teigiama šios kampanijos internetinėje svetainėje. 

Deja, ši informacija yra klaidinanti. Nors teigiama, kad sukurta daugybė vyrams skirtų vaistų, neminima, kad jie nėra skirti sumažėjusio vyrų seksualinio potraukio gydymui. Šie vaistai skirti mechaninėms problemoms, pavyzdžiui, sutrikusios erekcijos ar sumažėjusio testosterono lygio kraujyje gydymui, o pagrindinis flibanserino vartojimo tikslas – didinti seksualinį potraukį. 

Be to, „The Even the Score“ kampanija meta kaltinimus FDA dėl seksizmo, nes ši neva užkerta kelią stebuklingajai moterims pagelbėti galinčiai piliulei patekti į rinką.

Medicinos ekspertai sutinka, kad flibanserinas tikrai nėra visoms moterims tinkamas vaistas, o FDA išvados – pagrįstos. „Sudėtinga įžvelgti seksizmą, kai nacionalinė vaistų reguliavimo agentūra atsisako patvirtinti vaistą, kuris nėra efektyvus ir kaip visi aktyvūs farmaciniai produktai gali būti potencialiai žalingas.“

3. Klasikinis prekybos ligomis atvejis 

Jau ne vienerius metus „moteriškos viagros“ klausimas aktyviai aptarinėjamas mokslinėje literatūroje, kur jis vadinamas vadovėliniu farmacijos pramonės vykdomos prekybos ligomis pavyzdžiu. 

Kritikai teigia, kad farmacijos pramonė išgalvojo sumažėjusio seksualinio potraukio sutrikimą, kuriam gydyti ir yra skirtas šis vaistas.   

„FDA jau buvo atmetusi jį du kartus, o dabar neturime naujų įrodymų dėl teigiamo poveikio, užtat turime daugiau žalą įrodančios informacijos, taigi jei FDA patvirtins šį vaistą, vienintelis pasikeitęs dalykas, prisidėjęs prie sprendimo pakeitimo , - tai didelio masto korporacijos surengta viešųjų ryšių kampanija“, - įsitikinusi A. Fugh Berman.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)