Vėžiu sirgusios merginos motina ir tėvas papasakojo, kaip jų duktė slėpė savo ligą.

15 metų Leah Wilby nenorėjo, jog aplinkiniai žinotų, kad ji miršta, ir paskutines savo gyvenimo savaites praleido ruošdamasi bendrojo vidurinio išsilavinimo sertifikato (angl. General Certificate of Secondary Education, GCSE) egzaminams ir rinkdamasi suknelę mokyklos išleistuvių vakarui, rašo dailymail.co.uk.

Jog gydytojai netgi sutiko chemoterapijos sesijas paskirti vėlyvais vakarais, kad ji nepraleistų pamokų Didžiojo Jarmuto mokykloje. 

Ji pranoko medikų lūkesčiuslaikydama egzaminus, bet mirė vos po kelių dienų, kai jie pasibaigė.

Skausmo prislėgta šeima su pasididžiavimu braukė ašaras, kai paaiškėjo, kad sunkiai sirgusi Leah visus egzaminus išlaikė įvertinimais nuo A* iki C.

„Visuomet didžiavausi Leah, bet negaliu išreikšti žodžiais, kaip jaučiausi sužinojusi tokius puikius įvertinimus. Jos balai, pasiekti tokiomis aplinkybėmis, mus tiesiog apstulbino“, - sakė jos motina Debbie Wilby.

Leah vaikystėje jau sirgo neuroblastoma – nervinių ląstelių vėžiu, būdingu tik vaikams, bet būdama aštuonerių, nuo jo išsivadavo.

„Vaikystėje ant kaklo ji turėjo gumbą. Mane kankino nuojauta, jog kažkas yra negerai, bet gydytojai užtikrino, kad nerimauti nėra dėl ko. Ji buvo sirgusi tonzilitu, todėl viskas buvo susieta su juo“, - pasakojo Debbie.

Tačiau ji ir mergaitės tėvas, 44 metų Richardas Wilby pastebėjo, kad guzas kasdien didėja.

Padarius biopsiją paaiškėjo, kad tai vėžys. Tačiau po operacijos ir chemoterapijos mergaitė perėjo į remisiją.

„Prieš pradedant eiti į vidurinę mokyklą ataugo jos plaukai. Ji pateko tarp žmonių, kurie nežinojo, ką jai teko ištverti. Ji pati jiems nieko nesakė“, - teigė motina.

„Jai patiko, kad su ja elgiamasi kaip su eiline mokine. Ji turėjo daug planų ir svajonių ateičiai, todėl žinojo, kad turi daug mokytis, kad jas įgyvendintų“.

„Tačiau vieną rytą ji atėjo pas mane ir pasakė užčiuopianti naują guzą kakle. Mano širdis sustojo“, - pasakojo Debbie.

Motina su dukrele kreipėsi į Adenbruko ligoninę Kembridže, kur Leah buvo gydoma anksčiau. Tyrimai parodė, kad praėjus šešeriems metams nuo tada, kai neuroblastoma buvo įveikta, vėžys sugrįžo ir šį kartą buvo paskutinės stadijos.

„Leah buvo vos 14 metų. Mūsų pasaulis apsivertė aukštyn kojomis, bet Leah išliko stipri. Ji iš karto žinojo, jog nenorės, kad kas nors žinotų apie jos ligą. Ji tenorėjo ir toliau būti Leah ir gyventi kaip eilinė paauglė“.

Leah per chemoterapiją nenuslinko plaukai, todėl niekas net neįtarė, jog ji gydosi nuo vėžio. Tačiau 2011 metų kovą tėvams buvo pranešta, jog mergaitei teliko gyventi kelios savaitės.

Leah pasiryžo išlaikyti egzaminus ir tėvai vieną iš kambarių pavertė savotiška klase, kad ji galėtų patogiai mokytis.

Leah netgi pradėjo dairytis suknelės išleistuvėms, nors jos buvo numatytos tik birželį.

2011 metų gegužę ji išlaikė pirmąjį egzaminą, gavusi specialų egzaminų tarybos leidimą laikyti egzaminus namie.

„Turėjome sudaryti visas sąlygas egzaminui. Jie net atsiuntė iš tarybos stebėtoją. Leah atėjo laikyti egzamino susišukavusi, ryžtingai nusiteikusi ir kibo į darbą“, - teigė motina.

Per kitas savaites ji išlaikė ir likusius devynis egzaminus. Tačiau gegužės pabaigoje ją palaužė nuovargis.

Ji vis dar buvo pasiryžusi sudalyvauti išleistuvėse ir nuolat matuodavosi suknelę. Ji atrodydavo pribloškiamai. Tačiau giliai širdyse mes žinojome, jog artėja pabaiga“.

„Savo artimiausioms draugėms ji pranešė liūdną žinią, todėl pakvietėme jas atsisveikinti“, - sakė Debbie.

2011 metų birželio 13-ąją Leah mirė, apsupta šeimos narių. Prieš mirtį ji paliko pageidavimus savo laidotuvėms, įskaitant norą, kad karietą su jos karstu trauktų balti žirgai.

Ji buvo palaidota su išleistuvių suknele, kurios užsivilkti nebeturėjo progos.

Draugus ir kaimynus šokiravo žinia apie jos mirtį, tačiau Debbie jiems paaiškino, kodėl Leah slėpė nuo jų savo ligą.

Vėliau tėvai įkūrė specialų Leah Wilby fondą, kuris remia vėžiu sergančius jaunuolius, norinčius gyventi įprastu gyvenimo ritmu. 

Kas yra neuroblastoma?

Neuroblastoma yra vaikams būdinga vėžio forma, išsivystanti iš nervinių ląstelių.

Paprastai ji prasideda vaiko pilve, pereina į antinksčius, o vėliau išplinta į kitas sritis, pavyzdžiui, kaulus, kepenis ir odą.

Dažniausiai šia vėžio forma serga vaikai iki penkerių metų amžiaus. 

Neuroblastomos priežastys nežinomos, bet paprastai jos nebūna susijusios su genetika.

Simptomai priklauso nuo to, kur išsivystė vėžys ir kur jis išplito, tačiau tarp ankstyvųjų požymių gali būti geliantys skausmai ir apetito stoka.

Dažniausias simptomas, kai vėžys jau būna pažengęs, yra guzas arba patinimai pilve, taip pat vidurių užkietėjimas ir pilvo skausmai. 

Kiti galimi simptomai: guzas kakle, kaulų skausmai, nutirpimai apatinėje kūno dalyje, anemija ir melsvi gumbeliai odoje.

Perspektyvos išgyti būna geresnės, jei vaikas yra jaunesnio amžiaus ir vėžys vystosi lėtai.

Neuroblastoma gydoma operacijomis, chemoterapija ir radioterapija, bet dažnai sugrįžta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)