Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė mano, kad šį sezoną, lyginant su praėjusi, kainos nekis.

„Manau, kad šį sezoną Lietuvos pajūryje bus pakankamas viešbučių užimtumas. Palangoje, Šventojoje, Nidoje, Klaipėdoje kainos yra panašios, priklausomai nuo viešbučio kategorijos. Pati važiuoju kasmet į gerą viešbutuką, dvivietis kambarys jame parai kainuoja 270 litų parai. Tai normali kaina, viešbutis tikrai gerai įrengtas. Manau, 200-300 litų yra vidutinė kaina“, – sakė E. Šiškauskienė.

Rekomenduoja išvažiuoti anksčiau

Lietuvos automobilių kelių direkcija pranešė, sezono atidarymo šventės metu organizatoriai tikisi sulaukti apie 200 tūkst. žmonių iš įvairių Lietuvos kampelių, o tai reiškia apie 70 tūkst. automobilių.

„Pagrindinis kelias, vedantis į pajūrį, yra magistralė A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda, todėl norime įspėti visus, planuojančius kelionę, kad eismas artimiausią savaitgalį bus daug intensyvesnis. Planuojama, kad šiuo keliu per savaitgalį važiuos tiek automobilių, kiek paprastai važiuoja per savaitę“, – perspėja Kelių direkcija.

Taip pat eismą ribos šiame kelyje vykstantys kelio rekonstrukcijos darbai. Kelininkai prašo norinčiųjų nuvykti į Palangą suplanuotu laiku iš namų pajudėti anksčiau. Kelininkai žada, kad eismas darbų vietose bus organizuojamas taip, kad keliautojams būtų kuo patogiau ir nesusidarytų spūstys.

Direkcija išvardijo kelio A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožus, kuriuose vyksta darbai:

● kelio ruože nuo Vilniaus iki Kauno:

nuo 29,06 iki 31,12 km dėl požeminės pėsčiųjų perėjos įrengimo dešinėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į kairę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 40 km/val.;

nuo 47,00 iki 48,20 km dėl nuovažos rekonstravimo dešinėje pusėje ribojamas greitis iki 70 km/val.;

nuo 85,68 iki 87,55 km dėl požeminės pėsčiųjų perėjos įrengimo dešinėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į kairę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 40 km/val.;

● kelio ruože nuo Kauno iki Klaipėdos:

nuo 176,20 iki 178,60 km dėl viaduko rekonstravimo dešinėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į kairę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 50 km/val.;

nuo 204,00 iki 211,02 km dėl kelio rekonstravimo dešinėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į kairę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 70 km/val.;

nuo 211,02 iki 217,05 km dėl kelio rekonstravimo dešinėje pusėje ribojamas greitis iki 70 km/val.;

nuo 219,10 iki 224,30 km dėl kelio rekonstravimo kairėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į dešinę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 70 km/val.;

nuo 239,00 iki 243,50 km dėl kelio rekonstravimo kairėje pusėje eismas draudžiamas ir kreipiamas į dešinę kelio pusę, kurioje greitis ribojamas iki 70 km/val.

Kur slėptis?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba perspėja, kad savaitgalį prognozuojama perkūnija, škvalas.

Gegužės 18–19 d. numatomi labai šilti, su trumpomis liūtimis ir perkūnijomis orai, kurių metu vietomis prognozuojamas škvalas, išaugs krušos tikimybė. Ramiausia bus šeštadienio naktis, teigia tarnyba.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos specialistai pataria žaibuojant ir griaudžiant pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas.
Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius. Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant skubėkite į krantą.

Tikrins blaivumą

Tuo tarpu kelių policija įspėja, kad savaitgalį tikrins vairuotojų blaivumą. Tad bent jau išvykstantiems iš Vilniaus ar parvykstantiems į sostinę iš pajūrio gali tekti papūsti į alkotesterį.

Šį savaitgalį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Kelių patrulių rinktinės pareigūnai pasirinktose Vilniaus vietose tikrins ar vairuotojai blaivūs, ar nevairuoja apsvaigę nuo narkotikų ir kitų psichiką veikiančių medžiagų.

Praėjusią savaitę (gegužės 6 – 12 d.) pareigūnai išaiškino 31 atvejį, kai automobilius Vilniuje vairavo neblaivūs vairuotojai.

Policija vairuotojams primena apie atsakomybę už vairavimą apsvaigus, o keleivių prašo rūpintis savo saugumu ir nevažiuoti su neblaiviais vairuotojais. Pastebėjusių neblaivius vairuotojus prašoma nedelsiant pranešti policijai.