Galbūt vietoje saulės geriau rinktis savaiminio įdegio kremą? Į „Savaitraščio Kaunui“ klausimus apie saulės daromą žalą atsakė grožio terapeutė Dainora Tumienė.

- Kokiems žmonėms reikia ypač saugotis saulės spindulių? Galbūt vaistai padidina odos jautrumą saulei?

- Labiausiai saugoti nuo saulės reikėtų mažiausius – kūdikius ir vaikus. Tyrimais įrodyta, kad net 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda iki 18 metų, o jų padariniai išryškėja brandžiame amžiuje. Kaitintis saulėje nerekomenduojama ir vyresnio amžiaus žmonėms, besilaukiančioms moterims, lėtinėmis ligomis sergantiems ligoniams, kai kuriomis odos ligomis (pavyzdžiui, jaunatviniais spuogais, raudonąja vilklige) sergantiems asmenims, esant išsiplėtusiems veido kapiliarams, turint pigmentinių dėmių, daug apgamų.

Specializuotose dermatologų knygose išvardyta maždaug 500 medikamentų, kurių naudojimas nesisaugant saulės yra kenksmingas. Dažniausiai pasitaikantys – antibiotikai (sulfanilamidai, tetraciklinai), diuretikai (skatinantys šlapimo išsiskyrimą), antihipertoniniai vaistai (mažinantys kraujospūdį), nesteroidiniai priešuždegiminiai (naproksenas, ibuprofenas, ketoprofenas), salicilo rūgštis, aspirinas, oraliniai kontraceptikai, antidepresantai, retinoidai aknei gydyti, psoralenai, kurių pasitaiko ir kosmetikos gaminiuose, kvepaluose.

JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis fotojautrumą didinančių medžiagų yra dezodorantuose, antibakteriniuose muiluose, dirbtiniuose saldikliuose, celiuliozės, nailono, vilnos dažikliuose, tatuiruotėms ir ilgalaikiam makiažui skirtose priemonėse, kosmetikoje su kobaltu. Kai kurie medikamentai, didinantys fotojautrumą, drauge su UV spinduliuote veikia tam tikras ligas, pavyzdžiui, psoriazę.

Reikėtų paminėti ir augalų poveikį. Yra maždaug 100 augalų, kuriems prisilietus prie odos ir žmogui pabuvus saulėje, odos ir augalo tiesioginio kontakto vietoje atsiranda pūslių.

Įvairios estetinės procedūros taip pat nedraugauja su saule. Injekcinės procedūros, bet koks odos šveitimas – cheminis ar lazerinis, atliktas grožio salone ar namuose, mažina odos atsparumą UV spinduliams. Šios procedūros gali suaktyvinti melanino gamybą ir padidinti hiperpigmentacijos pavojų.

- Ar žmonės, daug laiko praleidžiantys saulėje (ūkininkai, irkluotojai, besideginantys), įpranta prie saulės ir ji kenkia mažiau?

-Tikrai ne. Kenkia taip pat, kaip ir visiems mirtingiesiems. Minėtų žmonių oda gamina daugiau pigmento, todėl jie mažiau rizikuoja stipriai nudegti. Kuo stipriau įdegama, tuo labiau didėja šalutinio saulės poveikio grėsmė. Ilgai lauke būnantys žmonės (ypač kūdikiai ir vaikai) apsauginius kremus turėtų naudoti visus metus: kenksmingi UVA IR UVB spinduliai žemę pasiekia net debesuotą dieną.

- Kaip saugoti vaikus nuo pavojingų saulės spindulių?

- Kūno vietas, nepridengtas drabužiais, būtina tepti apsauginiais kremais. Kūdikių, ypač iki 3 metų, odai labai kenkia tiesioginiai saulės spinduliai. Juos, būnant saulėje, rekomenduočiau pridengti drabužiais, tepti tik daugiausia SPF turinčiais apsauginiais kremais. Vidurdienį, kai saulė pati aktyviausia, saugiau būti namuose.

- Sakoma, kad saulės spinduliai yra itin pavojingi pavasarį. Ar iš tiesų vasaros pabaigoje saulė tampa mažiau pavojinga ir kodėl?

- Pavasario saulė yra pavojingesnė, nes jos spinduliai krinta kitaip. Be to, mūsų kūnai po žiemos yra išbalę ir jautriau reaguoja į aštriuosius saulės spindulius. Vėliau, vasarą, oda, jau gavusi pirmąsias saulės vonias, natūraliai pradeda gaminti pigmentą. Taip veikia apsauginis organizmo mechanizmas. Tačiau saulė išlieka pavojinga visus metus.

- Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant kremus su apsauga nuo saulės (SPF)? Ar brangesni kremai yra geresni už pigius?

- Prieš renkantis kremą reikėtų atsižvelgti į odos tipą. Jų yra 4. Turint ypač baltą odą, reikia didesnės apsaugos nuo saulės. Vasaros pradžioje rekomenduočiau naudoti stipresnes apsaugos priemones. Vėliau galima pereiti prie silpnesnių, atsižvelgiant į savo odos tipą. Pietų šalyse saulės aktyvumas yra didesnis, ten lankantis reikėtų rinktis kremą su didesniu apsauginiu filtru.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, ar priemonė apsaugo ir nuo UVA, ir nuo UVB spindulių, kaip ji pagaminta. Apsaugos nuo saulės produktai gali turėti cheminius arba fizinius filtrus, veikiančius kaip apsauginis skydas. Fiziniai filtrai atspindi UVA ir UVB spindulius, cheminiai juos absorbuoja. Patarčiau rinktis kremus, kuriuose yra titano dioksido ir cinko oksido: jie apsaugo ir nuo UVB, ir nuo UVA. Be to, neįjautrina odos.

Apsaugos nuo saulės priemonės konsistencija turi tikti odos tipui. Jei oda riebi, venkite aliejų. Konsistencija veikia odos sausumą ir riebumą. Purškiama priemonė dažniausiai būna skystesnė, lengvesnės tekstūros, tačiau galutinis produkto rezultatas – apsauga nuo saulės – tas pats.
Jeigu apsauginis kremas naudojamas maudantis, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis yra atsparus vandeniui.

- Ar gerai, būnant saulėje, odą tepti kokosų aliejumi?

- Kai kurie šaltiniai teigia, kad kokosų aliejus yra viena pagrindinių natūralių priemonių, apsaugančių nuo saulės. Pritaikant esmines jos savybes, vėliau buvo kuriamos sintetinės priemonės. Kokosų aliejus dėl jame esančių polinesočiųjų riebalų rūgščių naudingas odai, nes saugo nuo sausėjimo, šerpetojimo, slopina uždegimus. Polinesotieji riebalai saulėje greitai oksiduojasi ir iš jų išsiskiria nuodingosios medžiagos, dirginančios odą. Kokosų aliejus gali padėti gražiai įdegti, bet tikrai neturi filtrų, sulaikančių UV spindulius. Jie yra viena svarbiausių odos senėjimo priežasčių, todėl būnant saulėje joks aliejus apsauginio kremo nepakeis. Atgaivinti odą aliejais patarčiau po saulės vonių.

-Kaip gelbėtis per stipriai įdegus saulėje? Ar kefyrą galima vadinti laiko patikrintu metodu?

- Nestipriai nudegus saulėje, ant paraudusios, niežtinčios, pažeistos odos uždėkite šaltą kompresą (tinka mėtų, ramunėlių ir šalavijų nuoviras) ar vėsiu tekančiu vandeniu. Dar efektingiau – šaltas žaliosios arbatos kompresas.

Niežulį bei perštėjimą mažina antihistamininiai vaistai ir tepalai.

Stipriau nudegusios odos skausmą galima numalšinti nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo.

Skausmą padės įveikti ir drėkinamieji (jokiu būdu ne aliejinio pagrindo) kremai bei losjonai po saulės, kurių sudėtyje yra alavijo, alantoino ir kt. Gali padėti vėsūs kompresai su Burovo tirpalu: 1 dalis tirpalo ir 1 dalis vandens arba vanduo, lygiomis dalimis sumaišytas su pienu. Kompresas laikomas ant pažeistos odos maždaug 15 min.

Nudegimo saulėje skausmą malšina ir maudymasis 26–28 °C vandenyje, įpylus į vonią maždaug 200 g sodos.

Išėjus iš saulėtos zonos, patarčiau pasitepti priemone, turinčia vitamino C ir antioksidantų. Tai mažina neigiamą laisvųjų radikalų poveikį.

Jeigu oda pradeda luptis, padeda drėkinančios priemones, turinčios vitamino E. Gydant sunkų nudegimą, gali būti vartojamas 1 proc. sidabro sulfadiazino kremas, bet juo nepatariama tepti veido. Stipriau nudegus gali prireikti kelių dienų sisteminės steroidų terapijos kurso. Susidarius pūslėms steroidinių tepalų vartoti nepatartina, siekiant išvengti padidėjusios infekcijos rizikos. Stipriau nudegus reikėtų pasitarti su gydytoju.

Rūgpienis ar kefyras yra viena iš liaudiškų priemonių. Jis tepamas ant odos nestipriai nudegus saulėje. Kitais atvejais geriau naudoti žaizdoms ir nudegimams skirtas priemones, mažinančias skausmą, saugančias žaizdą nuo bakterijų ir skatinančias odos gijimo procesus.

- Ką manote apie savaiminio įdegio kremus? Ar jie tikrai nekenkia?

- Savaiminio įdegio produktai mažiau kenksmingi nei tiesioginiai saulės spinduliai. Daugelyje savaiminio įdegio produktų yra dihidroksiacetono (DHA). Ši medžiaga reaguoja su viršutinio odos sluoksnio (raginio) baltymais, kurie nusidažo rudai. DHA suyra nuo šilumos. Jo negalima laikyti ilgai, nes susidaro pavojingas formaldehidas – medžiaga, įtariama, sukelianti vėžį. Net menkas jos kiekis sudirgina odą ir gali sukelti alergiją. Be to, savaiminio įdegio kremuose pasitaiko konservantų, pavyzdžiui, jodopropinilbutilkarbamato ar DMDM hidantoino. Šios medžiagos uždraustos ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

Toksinis savaiminio įdegio kremų efektas yra stipresnis nei kitų kosmetikos produktų, nes jais tepamas visas kūnas.