Daugelis tyrimų užsimena apie santuokos naudą sveikatai ir psichikai, tačiau naujausias tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Families, Systems and Health“, rodo, kad santuoka vyro sveikatai kartais nėra tokia palanki, kaip galėtų atrodyti, skelbia businessinsider.com.

Mokslininkai panaudojo „Project EAT“ duomenis. Buvo stebima 2300 jaunų suaugusių vyrų mityba, fizinis aktyvumas ir svorio kitimas. Apie 35 procentai tyrimo dalyvių buvo nevedę arba retkarčiais užmezgantys santykius, 42 procentai buvo įsipareigoję, o 23 procentai – įteisinę santuoką.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad vedę vyrai 25 procentais dažniau turi antsvorio ar yra nutukę, lyginant juos su vienišais ar įsipareigojusiais vyrais. Mokslininkai prie antsvorio turinčių priskiria tuos, kurių kūno masės indeksas viršija 25.

Vienas labiausiai nustebinusių faktų – ištekėjusios moterys kur kas dažniau reguliariai pusryčiauja. Jos tai daro 47 procentais dažniau nei netekėjusios ar įsipareigojusios dailiosios lyties atstovės. Kadangi duomenų apie tai, kad pusryčiavimas teigiamai veikia sveikatą, nestinga, galima daryti išvadą, jog šia prasme santuoka moterims neša naudą.

Suprantama, tai nereiškia, kad jeigu esi santuokoje, tai būdamas vyru staiga nutuksi, o būdama moterimi staiga imsi pusryčiauti. Yra daugybė kitų veiksnių, į kuriuos šiame tyrime atsižvelgta nebuvo, pavyzdžiui, santykių trukmė ar tendencija rinktis partnerį, turintį tokius pačius įpročius.

Mokslininkai nustatė, kad partnerystės statusas beveik neturi įtakos tokiam elgesiui, kaip vaisių ir daržovių valgymas ar sportavimas. Toliau tyrėjai tikisi išsiaiškinti, kaip santykių kokybė keičia poros požiūrį į sveiką gyvenseną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)