„Info TV“ laida „Info diena“ praneša, kad artimieji kaltinimus meta Santariškių ligoninei, nes gimdyti moteris važiavo sveika. Esą moteris po Cezario pjūvio skundėsi gydytojų priežiūra naujoje Akušerijos ir ginekologijos klinikoje.

Velionės giminaičių teigimu, iš čia į namus Senuosiuose Trakuose ji buvo paleista neatlikus nei kraujo, nei šlapimo tyrimų. Pasak mirusiosios sesers Ingridos Tviragienės, sesuo dar ligoninėje skundėsi, kad nesulaukia gydytojų dėmesio, nors ir kentė skausmus. Moters mirties priežastis – žaibiškas sepsis.

„Kraujo tyrimai buvo daryti prieš gimdymą, rezultatai buvo geri. Bet jau po cezario pjūvio sesuo jautėsi blogai, karščiavo ir viduriavo, buvo abejinga vaikui ir aplinkai. Gydytojai sakė, kad po operacijos tai natūralu ir jokių kitų tyrimų nebedarė“, – „Info dienai“ pasakojo I.Tviragienė.

Namuose gimdyvė išbuvo parą, kol atėjusi aplankyti kūdikio vietos slaugytoja pastebėjo, kad jauna moteris smarkiai negaluoja. Senųjų Trakų bendruomenės slaugytoja Regina Steponavičienė sakė, kad vos išvydusi jauną motiną suprato, jog bus reikalinga skubi pagalba.

„Tik įėjusi aplankyti naujagimio pamačiau nesveikai gelsvą Gitanos veidą. Ji nerodė jokio dėmesio, vangiai atsakinėjo į klausimus. Ligonės pilvas buvo toks didelis kaip iki gimdymo, Cezario pjūvio vietoje buvo hematoma, virš jos pūslelė. Moteris jau kelintą dieną karščiavo, todėl iškart iškviečiau greitąją“, – prisiminė R.Steponavičienė.

Trakų ligoninė gimdyvę vėl išsiuntė į Santariškių klinikas, kur jaunai moteriai diagnozuota paskutinė sepsio stadija.

Gimdyvės giminaitė Agata Mankeliūnienė sako neabejojanti, kad vaikai motinos neteko dėl medikų kaltės: „Negalėjo sepsis atsirasti tiesiog iš dangaus, jei sveikas žmogus atvažiavo gimdyti. Jeigu yra kraujo užkrėtimas, tai padaryta klaida. Man nesuprantama, kodėl Gitana buvo paleista iš ligoninės po operacijos neatlikus jokių tyrimų. Tepraėjus trims valandoms po grįžimo namo, jai pakilo temperatūra“.

Į reanimaciją paguldyta moteris greitai gangrenavo, jai atlikta ne viena operacija, tačiau tai neišgelbėjo nuo komos.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis šią istoriją gerai žino, jis pavedė gimdyvės mirtį aiškintis specialiai komisijai.

„Nesiimčiau teikti jokių išvadų, kas čia kaltas. Atvejis labai skaudus. Mes jau iš savo pusės suformavom pareigūnų komisiją, kuri turi nagrinėt, taip pat yra priimtas spendimas pačiose Santariškių klinikose suformuoti kompetentingą gydytojų konsiliumą, kuris nagrinėtų atvejį, manau, kad tik po visų tyrimų bus galima atsakyti, kur yra problemos. Akušerijos klinikos vadovė giliai sukrėsta komplikacijos“, – „Info dienai“ teigė. V. Andriukaitis. Santariškių klinikų atstovai situacijos nekomentuoja.

Artimieji mirusios moters palaidoti dar negali. Jie nesutinka, kad skrodimą atliktų Santariškių klinikos, kurias giminaičiai ir kaltina dėl moters mirties.