Jos negydant, prastėja ne tik pažeisto, bet ir šalia esančių sąnarių būklė, sutrinka žmogaus mobilumas, nyksta raumenys, padidėja viršsvorio rizika, o ilgainiui liga sukelia ne tik paciento fizinę negalią, bet paveikia ir psichologinę būklę. Vis tik retas iš mūsų susimąstome, kad nekaltas sąnarių skausmas, jaučiamas einant ar sportuojant, gali būti pirmasis artrozės simptomas, rašoma pranešime spaudai.

Ligos simptomai ir priežastys

Sąnario artrozė arba, kitaip, osteoartritas – tai degeneracinė neuždegiminės kilmės sąnarių liga, kurios metu nyksta sąnarinė kremzlė, atsakinga už sklandų paviršių slydimą ir smūgių sugėrimą sąnaryje. Nors ši liga būdinga senyvo amžiaus žmonėms, vis dažniau ji užklumpa ir jaunuolius. Artrozė gali būti pirminė, kurios konkrečios kilimo priežastys nėra nustatytos, arba antrinė, galinti kilti dėl traumų, genetinių faktorių ar kitų susirgimų, pažeidžiančių sąnarį. Jauniems žmonėms dažniausiai diagnozuojama pastaroji“, – aiškina klinikos „Grožio chirurgija“ ortopedas traumatologas Gintautas Pocius.

Dažniausiai ši liga pažeidžia stambiuosius sąnarius, kuriems tenka didesnė statinė apkrova: klubus, kelius, čiurnas. Tačiau dėl ankstesnės traumos, intensyvaus darbo ar kitų priežasčių liga gali kilti ir rankų bei pėdų sąnariuose.

„Pirmasis ligos simptomas, yra skausmas sąnaryje, juntamas judesio metu ar iš karto po jo. Dėl lėtinio sąnario uždegimo, kuris lydi jau pradinėse artrozės stadijose, sąnarys patinsta, tampa šiltesnis už sveikąjį. Šie simptomai suintensyvėja keičiantis orams ar po didesnio fizinio krūvio. Vėlesnėje stadijoje mažėja sąnario judesių amplitudė, jis pradeda stingti, pacientas judesio metu jaučia traškesį ar net pastebi atsiradusias kaulines išaugas sąnario srityje“, – dėsto G. Pocius.

Prevencijai – 10 tūkst. žingsnių per dieną

Pagrindiniai rizikos veiksniai, kurie gali paskatinti artrozės atsiradimą yra antsvoris, sąnarių traumos, sunkus fizinis darbas, raumenų silpnumas, galūnių deformacijos ir, žinoma, paveldimumas. Deja, bet kol kas nėra išrastų vitaminų, papildų ar vaistų, kurie paskatintų kremzlės atsistatymą – šios priemonės tegali sumažinti pacientą varginančius simptomus.

Anot G. Pociaus, vienas svarbiausių dalykų, galinčių padėti išvengti šios klastingos ligos, yra optimalaus kūno svorio palaikymas. Mat turint antsvorį, sąnarinė kremzlė patiria didesnį krūvį, kurio neatlaikiusi, galiausiai pradeda irti. Taip pat, tiek siekiant stiprinti raumenis, tiek užtikrinti sąnarių sveikatą, būtina palaikyti vidutinį fizinį krūvį.

„Tinkamą sąnario kremzlės mitybą užtikrina judesio metu į ją patenkantis sąnarinis skystis, kuriame gausu medžiagų, reikalingų savaiminiam kremzlės atsistatymui. Todėl siekiant palaikyti sąnarių sveikatą, itin svarbu labai jų neapkraunant, kuo daugiau judėti. Tad tokios sporto rūšys, kaip plaukiojimas, važinėjimas dviračiu ir, jei neturite didelio viršsvorio – kasdieninis vaikščiojimas, nueinant po 10 tūkst. žingsnių, yra pagrindinės prevencijos priemonės“, – pataria G. Pocius.

Vis tik gydytojas įspėja, kad pajutus skausmą sąnariuose, kuris gali būti pirmasis ligos požymis, fizinio krūvio didinti nerekomenduojama. Tokiu atveju geriausia kreiptis į ortopedą traumatologą, kuris paskirs kiekvienam individualiai tinkamiausią gydymo eigą.

Gydymo metodai

„Pirminėse artrozės stadijose medikamentinėmis ir nemedikamentinėmis priemonėmis gydomi tokie pacientą varginantys simptomai, kaip skausmas, ir sąnario mobilizavimas apribojant judesius. Šiame etape taip pat dažniausiai vartojami skausmą ir uždegimą malšinantys vaistai bei ne mažiau veiksmingos fizinės terapijos procedūros. Tuo tarpu netradicinių liaudies medicinos metodų, tokių kaip vonelės ar kompresai, poveikis ligos eigai nėra pagrįstas moksliniais tyrimais. Tačiau dažnai tikėjimas ir psichologinis nusiteikimas turi teigiamos įtakos šių metodų veiksmingumui“, – šypsosi G. Pocius.

Vis tik G. Pocius įspėja, kad laiku nesikreipus į gydytoją ir leidžiant ligai progresuoti, prireiks chirurginio gydymo. Vėlyvose artrozės stadijose, kai sąnario judesiai mažėja, atsiranda traškesys, kaulinės išaugos ir galūnės ašies pokyčiai – atliekamos sąnarių endoprotezavimo operacijos, kurių metu pažeisti sąnario paviršiai keičiami endoprotezu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją