Nors informacinių pranešimų antraštėse vitaminui A dėmesio skiriama kur kas mažiau nei Ebolos ar Zikos virusams, vis tik šio vitamino trūkumas visuomenės sveikatai Užsachario Afrikoje kelia kur kas didesnių sunkumų ir pareikalauja daug daugiau gyvybių. Skaičiuojama, kad Afrikos žemyne vitamino A deficito bėda palietusi 43 mln. vaikų, rašo BBC. Šios problemos ištikti vaikai dažniau apanka, nustoja augti, juos užklumpa pačios įvairiausios ligos ir jie miršta anksčiau laiko.

Biofortifikacija

Mokslininkai tikina galimai radę sąjungininką, padėsiantį kovoti su netinkama mitybos bėda, - tai Afrikoje itin populiari saldžioji bulvė. Tiesa, problemai spręsti tinkamos ne visos saldžiosios bulvės, o tik oranžinės spalvos, kurių sudėtyje gausu beta karotenu vadinamo pigmento, apsaugančio nuo vitamino A deficito.

Nors Afrika nėra oranžinių saldžiųjų bulvių gimtinė, Ugandos mokslininkai aktyviai taiko biofortifikacijos technologiją tam, kad padidintų šių šakninių daržovių prieinamumą. Anksčiau šį mėnesį mokslininkas iš Ugandos Robertas Mwanga gavo ketvirčiui numatytą dalį iš 250 tūkst. JAV dolerių (beveik 230 tūkst. eurų) sumos, laimėtos prestižiniame „World Food Prize“ konkurse. Šios priemonės skiriamos žmonėms, gerinantiems maisto kokybę ir prieinamumą pasaulyje.

Gera sveikata ir išvaizda

Nuo šiol ūkininkai raudonoje Ugandos žemėje galės auginti šią neįprastą daržovę, kuri padės užkirsti kelią tyliajam žudikui. 45-erių ūkininkė Agnes Kalya augina oranžines saldžiąsias bulves savo ūkyje centrinėje Ugandos dalyje nuo 2007 m. ir džiaugiasi teigiamomis permainomis.
„Galiu pasakyti vieną dalyką apie oranžines bulves: kai jų valgome, taip dažnai nesergame, - patikino ūkininkė. – Būname sveiki, mūsų oda atrodo gerai, tiek jaunų, tiek senų žmonių. Be to, džiaugiamės gausiu derliumi, taigi turime daug maisto, nebadaujame. Dar užsidirbame, nes šių bulvių parduodame.“

Perspektyvus sprendimas ne tik Ugandai

Daugiau nei 44 proc. Ugandos ūkininkų auginamos saldžiosios bulvės – vienas populiariausių maisto produktų šioje šalyje. Tiesa, paprastai vartojamos baltos saldžiosios bulvės, kurių sudėtyje vitamino A nėra tiek daug. Pasitelkę biofortifikacijos procesą mokslininkai apjungė vietines saldžiųjų bulvių rūšis su kituose pasaulio kampeliuose auginamomis, kurių sudėtyje vitamino A yra daugiau. Taigi sukurtas vitaminų gausa pasižymintis variantas, tinkamas vietos gyventojų skoniui ir klimatui.

R. Mwanga kelerius metus vystė šią žemės ūkio strategiją, skirtą kovoti su mikronutrientų trūkumu Ugandoje. Kaip teigia pats mokslininkas, jo atliktas darbas – tai ne tik Ugandai tinkamas itin perspektyvus problemos sprendimas, kurį galima įgyvendinti visame žemyne.

Vitamino A kapsulės

Rengiamos kampanijos, skirtos dalinti vitamino A kapsules bendruomenių gyventojams, kažin ar galėtų būti pavadintos nuosekliomis. Nesudėtinga įsivaizduoti, kad važinėjimas po šalį mėginant visiems išdalinti vitamino A kapsulių, - iš tiesų rimtas iššūkis.

Atlikti tyrimai rodo, kad vos viena vitamino A kapsulė, suvartota kartą per pusmetį, gali sumažinti vaikų mirtingumą 25 proc. Deja, milijonų kapsulių gabenimas į atokiausius kaimelius – ne tik sudėtingas, bet dar ir brangus procesas. Remiantis „Science Direct“ leidinyje skelbiama ataskaita, vienos vitamino A papildo dozės kaina siekia 2,7 JAV dolerių (2,48 eurų), taigi kova su šio vitamino deficitu pasauliniu mastu vien tik dalinant papildus kainuotų beveik 3 mlrd. JAV dolerių (2,76 mlrd. eurų).

Taigi auginant produktus, kurių sudėtyje yra itin reikalingų maistingųjų medžiagų, suteikia stabilią prieigą už kur kas mažesnę kainą.

Žemės ūkio produkcijos reklama

Šios idėjos įgyvendinimo imtasi ir anksčiau, tačiau tąkart mėginimai nebuvo sėkmingi. Genetiškai modifikuoti auksiniai ryžiai, kurių sudėtyje gausu vitamino A, buvo skirti toms pačioms problemoms spręsti, tačiau šis produktas vertintas prieštaringai: kritikai teigė, kad orientuotis vertėtų vien tik į organiškus vitamino A šaltinius. Nors kartais biofortifikacijai prireikia genetinių modifikacijų, R. Mwanga ir kartu su juo saldžiųjų bulvių projektą įgyvendinančių mokslininkų komanda naudoja vien tik įprastinius augalininkystės metodus.

„World Food Prize“ premija įteikta tik vieno sėkmingiausio biofortifikacijos projekto įgyvendintojams. Vis tik R. Mwangai tenka pripažinti, kad itin sveikatai naudingų produktų vartojimo skatinimo ir reklamos labai trūksta. „Visur, kur tik einame, matome gaiviųjų gėrimų, alkoholio ir kitų produktų, bet tik ne žemės ūkio produkcijos reklamas, neturime tokių dalykų vartojimo skatinimo kultūros, nors ši produkcija gali prisidėti prie gyvybių gelbėjimo“, - sakė jis.
Vartojimo skatinimas būtinas, nes daugumoje bendruomenių vartojama standžių krakmolingų baltų ar geltonų saldžiųjų bulvių, o tai reiškia, kad minkštų oranžinių saldžiųjų bulvių privalumai būtinai turi būti akcentuojami tam, kad jų būtų vartojama kuo daugiau.

Nepaisant visų iššūkių R. Mwanga nepraranda vilties. Šiuo metu oranžinės spalvos saldžiosios bulvės auginamos tūkstančiuose Ugandos ūkių. Planuojama, kad iki 2018 m. tokių ūkių šioje šalyje skaičius išaugs iki 237 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)