Per dieną išgeriant skardinė saldaus gazuoto gėrimo, žymiai padidėja mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką, praneša BBC.

Nuo cukraus storėjama, o antsvoris sunkina širdies veiklą. Medikų ir tyrėjų teigimu, žmonėms reikia žinoti apie šią grėsmę.

Sumažinus ne tik riebalų, bet ir rafinuoto cukraus vartojimą, žymiai pagerėtų sveikata, sumažėtų turinčių antsvorio žmonių bei širdies priepuolio atvejų.

Tyrėjai aiškinosi, kiek cukraus suvartoja tūkstančiai amerikiečių, taip pat tyrė, kaip susijęs suvartojamo cukraus kiekis ir širdies smūgio rizika.

Pasirodo, pusę dienos kalorijų gaunantys iš saldžių produktų žmonės tris kartus labiau rizikavo susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, nei mažiau cukraus vartojantys žmonės, išsiaiškino Atlantos Ligų kontrolės ir prevencijos centro daktaras Quanhe Yangas su kolegomis.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad produktai su cukrumi sudarytų daugiausia 10 proc. per dieną suvartojamų kalorijų. Tai būtų 70 g vyrams ir 50 g moterims.

Dauguma suaugusiųjų ir vaikų JAV ir JK vartoja per daug cukraus. Cukraus dedama į daugybę gaminių: į įvairius desertus, pyragus, šokoladą, gazuotus gėrimus, sulčių grimus ir t. t.

Ant etiketės dažniausiai rašoma, kiek cukraus yra gaminyje, tad vertėtų visada perskaityti šią informaciją.

Saldaus gaminio 100 g yra apie 22,5 g cukraus, o nesaldaus produkto 100 g cukraus yra 5 g ar net mažiau.

Profesoriaus Naveedo Sattaro teigimu, žmonės valgo saldumynus dėl daugelio priežasčių. „Pats cukrus nėra jau toks kenksmingas, jo reikia, kad organizmas gautų energijos. Bet vartojant jo nesaikingai didėja svoris, todėl gali padidėti širdies ligų rizika. Jau seniai žinome, kokie pavojingi yra perdirbti riebalai, todėl maisto pramonėje jie buvo pakeisti „sveikesniu“ cukrumi daugelyje maisto produktų. Padedant žmonėms sumažinti ne tik riebalų, bet ir rafinuoto cukraus vartojimą, būtų naudinga sveikatai – sumažėtų nutukimas, širdies smūgio atvejų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)