Jei dilgteli pavydas, skaitant apie tuos, kurie keliasi 4 val. ryto pamedituoti, atlikti jogos pratimų, paskaityti romano ir suvalgyti poros greipfrutų, neverta nusiminti. Išties, pakanka kelių minučių dienos pradžiai ir diena jau bus kitokia, rašo independent.co.uk.

Jūsų dėmesiui – sąrašas ritualų, kurių kiekvienam pakaks 5 min. ryte.

1.Susirašykite dalykus, už kuriuos esate dėkingas.

Nela Canovic pataria kas rytą surašyti bent tris dalykus, už kuriuos jaučiate dėkingumą: „Pagalvokite, ką turite gyvenime. Nesikoncentruokite į materialius dalykus (kaip antai, automobilį ar kompiuterį), verčiau galvokite apie paprastesniu arba esminius dalykus. Pavyzdžiui, galite išreikšti dėkingumą už draugus, artimuosius ar išsilavinimą.“

Ši strategija panaši į „trijų gerų dalykų“ strategiją, rekomenduojamą Pensilvanijos universiteto psichologijos profesoriaus Martino Seligmano, kuris yra vienas iš pozityvaus psichologinio judėjimo įkūrėjų.

M. Seligmanas su kolegomis pataria žmonėms kas vakarą užrašyti po tris pozityvius dalykus, įvykusius per dieną, taip pat paaiškinti, kodėl tai darė. Šią strategiją galima pritaikyti rytui ir pagalvoti apie tris dalykus, už kuriuos apskritai esate dėkingas.

2.Pagalvokite, kas praskaidrintų šią dieną.

N. Canovic siūlo dar vieną pratimą – užrašyti vienu sakiniu, kas turėtų įvykti, kad ši diena būtų džiaugsminga, produktyvi, unikali.“ Galbūt pakaktų atsigulti iki vidurnakčio, gal valandą skirti mėgstamai veiklai ar pan.

Suvokus, kas teikia jums džiaugsmo, pasitenkinimo, galėsite pasistengti tam rasti laiko.

3. Medituokite.

Moksliškai įrodyta, kad meditacija turi gausybę privalumų – pradedant tuo, kad padeda įveikti stresą, neigiamas emocijas, baigiant tuo, kad gerina atmintį, stiprina imuninę sistemą.

Meditavimas – nebūtinai reiškia sėdėjimą tylomis valandų valandas. Anot Arielos Banayan, pakanka penkių minučių, kad pailsėtumėte nudominčių, tai turės didelės įtakos būsimai dienai.

4. Mankštinkitės, sportuokite.

Patariama vos pabudus 5 min. pasimankštinti – padaryti tempimo pratimų, atsispaudimų, atsilenkimų ar pan.

Tyrimais įrodyta, kad mankštinantis prieš pusryčius mažėja svoris, žmonės jaučiasi energingesni. Tiesa, tiriamieji mankštindavosi apie valandą ir sudegindavo apie 400 kalorijų.

Nepaisant to, kokius pratimus pasirinksite, pirmiausia pakvėpuokite, apšilkite, nes raumenys dar miega po nakties.

5. Pasiklokite lovą.

Raviteja Chirala sako, kad jam patinka grįžus namo rasti paklotą lovą. Na o žurnalistas Charlesas Duhiggas savo knygoje „Įpročio galia“ rašo, kad įpratus ryte pasikloti lovą visą likusią dieną bus didesnis produktyvumas, nes „bazinis įprotis“ sužadina grandinę pozityvių reakcijų ir formuojasi kiti geri įpročiai.

6. Susidėliokite prioritetus.

R. Chirala siūlo ryte susirašyti, ką per dieną norite nuveikti – taip turėsite aiškius prioritetus.

Psichologas Travisas Bradberry‘is sako, kad planuojant padidėja tikimybė pasiekti tikslus. Jis pats mėgsta susirašyti tikslus po rytinės meditacijos.

7. Vizualizuokite ateinančią dieną.

Harrisonas Thorne‘as rekomenduoja rytines vizualizacijas: „Paprasčiausiai įsivaizduokite trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus, patvirtinkite savo gebėjimus pasiekti šiuos tikslus.“

Antroje knygoje „Sumaniau, greičiau, geriau“ Ch. Duhiggas pateikia paprastą būdą – pasakokite sau, kaip klostysis būsima diena.

Ch. Duhiggas aprašo, kaip buvo tiriami produktyviausi žmonės įdarbinimo kompanijoje. Paaiškėjo, kad jie aiškindavo sau ir savo kolegoms, kaip įsivaizduoja dieną. Pavyzdžiui, jie paprašydavo kolegų padėti įsivaizduoti būsimą pokalbį, susitikimą, kad jie galėtų geriau pasiruošti.

Ch. Duhiggas pataria paversti šią strategiją įpročiu ir kas rytą išsamiai sau papasakoti, kaip klostysis būsima diena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)