Pastaraisias metais Lietuvoje esant šiltesnėms žiemoms, erkių aktyvumas gali pailgėti nuo kovo iki lapkričio mėnesio. Prieš 10 metų erkių stebėjimai buvo organizuojami nuo balandžio iki spalio mėnesio. 2011 metais erkės stebimos nuo kovo iki tada, kol jų neberandama (pvz. gruodį).

Prognozuojama, kad šiemet sergamumas erkių platinamomis ligomis bus didesnis nei pernai, nes vasara buvo drėgna, o tai palankios sąlygos erkėms veistis bei padidėja tikimybė įsisiurbti infekuotai erkei. Erkių padidėjimas taip pat gali būti lemiamas sumažėjusių dirbamų žemės plotų – mažiau šienaujama, mažiau naudojama chemikalų.

Panevėžio apskrityje nuo 2009 metų stebimas aktyviausias erkių laikotarpis antroje vasaros pusėje. Daugiausiai erkinio encefalito susirgimų registruojama lapkričio mėnesį.

Šiais metais jau rugpjūčio mėnesį stebimas žymus erkinio encefalito ir Laimo ligos padidėjimas, kaip ir buvo 2009 metais. Panevėžio apskrityje pastebėtas erkinio encefalito ir Laimo ligos susirgimų cikliškumas, kas 3 metai (2000, 2003, 2006 ir 2009 m.).

Lietuvoje ir Panevėžio apskrityje didžioji dalis susirgusiųjų erkių platinamomis ligomis registruojama 30-50 metų amžiaus gyventojų tarpe.
Daugiausiai Laimo ligos atvejų registruojama miesto gyventojų, o erkinio encefalito - tiek kaimo, tiek miesto gyventojų tarpe.

Aktyviausios erkės būna anksti ryte ir vakare. Erkės gyvena iki šešerių metų. Po apvaisinimo patinėliai žūva. Patelės pavasarį padeda iki kelių tūkstančių kiaušinėlių (dažniausiai apie 2000) ir tada žūsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)