Atlyginimai jauniesiems gydytojams 10 proc. arba maždaug 200 šimtais litų sumažinti šių metų pradžioje iki metų pabaigos.

Besibaigiant metams Vyriausybė nusprendė sumažintas ir dabar per 2 tūkst. litų siekiančias algas rezidentams mokėti dar ir kitais metais.

„Visa, kas susiję su išmokomis, t.y., darbo užmokestis, pensinės išmokos paliktos 2010 metų lygyje ir lygiai taip pat pasielgta su rezidentais. Nematau pagrindo, kodėl jiems būtų greičiau keliama arba atstatoma buvusi situacija nei visiems kitiems“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Rezidentams mokant sumažintas algas ir kitąmet, ministerijos skaičiavimais, bus sutaupoma 4 mln. litų. Gydytojai jauniesiems kolegoms primena, kad su sumažėjusiomis algomis tenka taikytis visiems medikams.

„Kad ir labai tie 200 litų skausminga yra, bet nukentėjom visi. Tai reiktų tą turėti omenyje. Ir gydytojai nukentėjo daugiau šiuo atveju. Gydytojų algų sumažinimas siekai 30 proc., ministerijos duomenimis, atlyginimas sumažėjo apie 500 litų“, – teigė Gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Jaunieji gydytojai sako suprantantys sunkią šalies padėtį, tačiau tikina, kad iš tiesų Vyriausybė prastai skaičiuoja savo finansus: sutaupiusi kelis milijonus litų mokėdama mažesnes algas, iš tiesų praranda gerokai daugiau – brangiai parengti rezidentai emigruoja į užsienį, kur algos keliskart didesnės.

„Jeigu mūsų grupėje būdavo apie 10 žmonių, tai apie 3–4 žmonės jau šiuo metu yra išvažiavę į užsienį. Tad kam tada ruošti tiek daug rezidentų, jei paskui jie ruošiami visai Europai, bent jau trečdalį žmonių atiduodant Europai“, – sakė gydytoja rezidentė Inesa Žeimė.

Anot gydytojų sąjungos, Lietuvos jaunieji medikai – vieni labiausiai emigruojančių Europoje. Jiems užsienyje įsidarbinti padedančios agentūros skaičiuoja, kad rezidentų emigracija buvo aprimusi, bet pradėjus mažinti algas vėl įgavo pagreitį.