Dėl žiūrėjimo į išmaniuosius telefonus vaikams atsiranda kupros

Šokiruojančios rentgeno nuotraukos rodo, kaip dėl priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų paaugliams ir vos septynių metų sulaukusiems vaikams atsiranda kupros ir nenormalūs stuburo išlinkimai.

Vienas žinomas Australijos chiromantas įspėjo, kad „žinučių kaklai“ – stuburo išlinkimas, kuris dažnai išsivysto nuo kelias valandas trunkančio palinkimo ties išmaniuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu – tampa epidemija, rašo dailymail.co.uk.

Daktaras Jamesas Carteris, dirbantis Niagara Parke Australijos Naujojo Pietų Velso valstijoje, teigė, kad palyginus naujas sutrikimas gali sukelti nerimą bei depresiją ir pažeisti stuburą.
Jis sakė, kad per pastaruosius kelerius metus smarkiai padaugėjo tokius stuburo linkius turinčių pacientų ir kad pusę jų sudaro mokyklinio amžiaus paaugliai.

„Per pastaruosius pora metų susiduriu su daugybe tokių atvejų, ypač tarp jaunų moksleivių ir paauglių“, - „Daily Mail Australia“ sakė J. Carteris.

„Ši būklė vadinama „žinučių kaklu“, nes ji dažnai išsivysto nuo kelias valandas trunkančio spoksojimo į mobiliuosius įrenginius, kai sėdima nuleidus galvą“.

„Vietoj normalaus išlinkimo į priekį, tokiems pacientams išsivysto stuburo išlinkimas atgal. Jis gali būti degeneracinis ir kelti galvos, kaklo, pečių ir nugaros skausmus“.

„Daug pacientų kreipiasi dėl galvos skausmų, bet iš tikrųjų mes nustatome, kad juos kelia žinučių kaklas. Jiems dažnai nepavyksta atlikti paprasto vaikščiojimo testo, statant pėdos kulną tiesiai virš kitos pėdos pirštų galų, ir jie krenta“, - pasakojo gydytojas.

Tyrimai rodo, kad išmaniųjų telefonų naudotojai į savo prietaisą žiūri vidutiniškai keturias valandas per dieną – tai reiškia, kad per visus metus kaklinė stuburo dalis gauna 1400 valandų papildomos įtampos.

Kūno padėtis, kai mes žiūrime į savo mobiliuosius telefonus, skatina stuburo nusidėvėjimą, kuriam ištaisyti vėliau gali prireikti net operacijos.

J. Carteris, anksčiau vadovavęs Australijos stuburo tyrinėjimų fondui, teigė, kad dėl nuolat nusvyrančios galvos stuburas gali pasislinkti iki 4 cm.

Tačiau jis įsitikinęs, kad paaugliai gali sumažinti žalą, reguliariai sportuodami ir laikydamiesi natūralaus, sveiko gyvenimo būdo.

Daktaras įspėja, kad „žinučių kaklai“ gali sukelti emocinius ir elgesio pokyčius, nes kakle juntama įtampa gali sutrikdyti „laimės hormonų“ išsiskyrimą.

„Nuleisdami smakrą ant krūtinės, kai žiūrite į mobiliuosius telefonus, sukeliate įtampą stuburui ir smegenų kamienui. Tai gali turėti įtakos kvėpavimui, širdies ritmui ir kraujo spaudimui“, - sakė jis.

„Tai gali sutrikdyti ir tokių laimės hormonų kaip endorfinai ir serotoninas išsiskyrimą. Tai reiškia, kad žmonės gali atsikelti suirzę“.

J. Carteris taip pat patarė nesinaudoti nešiojamais kompiuteriais ar telefonais sėdint ar gulint ant lovos. Jis teigė, kad prietaisus reikėtų kilstelėti iki akių lygio ir nepamiršti judinti kūno.

Amerikiečių gydytojas Kennethas Hansrajas taip pat susiduria su šiuo sutrikimu ir sako, kad dėl žiūrėjimo žemyn į mobiliuosius telefonus padidėja kaklo apkrova.

Jis sako, kad žmogaus galva sveria nuo 4,5 iki 5,4 kg, tačiau palenkus galvą 15 laipsnių kampu, svoris kaklui padidėja iki 12 kg, o palenkus galvą 60 laipsnių kampu – net iki 27 kg.

Sammy Margo iš Didžiosios Britanijos Fizioterapijos draugijos taip pat sutinka, kad „žinučių kaklų“ sparčiai daugėja.

Ji sakė, kad šis sutrikimas gali kelti „galvos, kaklo, rankų skausmus ir sąstingį“.

„Kai ilgam laikui nuleidžiate smakrą krūtinės link, įtempiate visą struktūrą“, - teigė ji.

„Galiausiai kartu su sėdimu gyvenimo būdu tai gali sukelti rimtų komplikacijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)