Atsargiai su šaldymu – galite netekti odos

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus patarė pirmiausiai sumuštą vietą pašaldyti, tačiau tai daryti atsargiai.

„Šaldyti reikia ne ilgiau 15-20 min. 2-3 kartus per dieną. Yra pasitaikę labai daug atvejų, kai žmonės dėl mėlynių turėjo didelės bėdos, nes tą vietą nušaldė ir nušalęs odos gabalas tiesiog iškrito. O tuomet, aišku, jau atsirado randas. Taigi nereikia tos vietos šaldyti valandų valandas. Štai ir šią vasarą kreipėsi žmogus dėl nušalimo. Atrodo, neįtikėtina. Pasirodo, jis taip šaldė sumušimo vietą, kad atšoko ištisi odos gabalai. Taip pat negalima drėgno šalto daikto dėti prie nuogo kūno. Pavyzdžiui, jei namų sąlygomis iš šaldiklio išsitraukiame mėsos gabalą, koldūnus arba ledo gabaliukus, juos reikia suvynioti į frotinį rankšluostį, kad besiliečiantis paviršius būtų sausas. Be to, kol mėlynė neišnyks, negalima degintis saulėje, kadangi tokiais atvejais labai dažnai sutrinka pigmentacija. Po to žmogui tenka eiti pas plastikos chirurgus, balinti, kadangi ta vieta jau būna kitos spalvos. Daugiau jokių stebuklingų priemonių, kaip kovoti su mėlynėmis, nėra“, - pasakojo medikas.

Pasak jo, rizika, kad atsiras didesnė kraujosruva, didėja moterims prieš mėnesines arba pačių mėnesinių metu, taip pat padauginus alkoholio, mat tuomet būna labiau išsiplėtusios kraujagyslės. Kenčia ir žmonės, dėl kokių nors ligų vartojantys kraują skystinančius preparatus arba sergantys tam tikromis kraujo ligomis, turintys silpnesnį imunitetą. Tokiu atveju ir po menko užsigavimo gali atsirasti gigantiška mėlynė – net per visą koją. Net šaldant ji nenorės sustoti ir plečiasi. Jeigu mėlynė plinta, atsiranda tempimo jausmas, jau reikėtų kreiptis į gydytoją. Be to, kraujosruvą reikėtų 3-4 paras stebėti, nes ji mėgsta supūliuoti. Jei daugiau prikraujuojama, tai puiki terpė bakterijoms, kurios mus nuolat atakuoja.

Yra žmonių, kuriems mėlynės gali atsirasti nuo paprasčiausio stipresnio paspaudimo. Mediko teigimu, normaliai to neturėtų būti. Tokiu atveju pirmiausiai reikia pasitikrinti, ar nėra kokių nors sveikatos nukrypimų, pasidaryti kraujo tyrimą. Jei nieko bloga nerandama, toks ypatumas gali nieko nereikšti – gal, pavyzdžiui, trapesnės kraujagyslės. Kas kita, jei mėlynės kūne pradeda atsirasti šiaip sau, tarsi iš nieko. Tai jau gali būti pavojingos kraujo ligos požymis. „Vis dėlto dažniausiai žmogus tiesiog būna pamiršęs, kad užsigavo, nes mėlynė atsiranda ne iš karto. Kartais tam nereikia didelio smūgio“, - svarstė V. Vaitkus.

Mėlynė gali nukeliauti į apačią

Vidutiniškai mėlynė išnyksta per 1-2 savaites. Ji pereina kelias spalvos stadijas. Iš pradžių būna ryški, tuomet žaliuoja, geltonuoja ir išnyksta. Tai natūrali eiga – spalva keičiasi dėl kraujo irimo komponentų.

„Taip pat nereikia išsigąsti, jei mėlynė atsiranda visai kitoje vietoje nei buvo užsigauta. Pavyzdžiui, užsigavote šlaunį, o mėlynė atsiranda kulkšnyje ar pėdoje. Žmonės baiminasi, kad prasidėjo gangrena, tačiau nieko panašaus nėra. Juk kraujas yra skystis, todėl po paodžiu jis nuslenka į žemiausią paviršių ir išlenda jame. Tradiciškai tokia mėlynė išlenda maždaug praėjus savaitei po sumušimo. Kai susitrenkiama kakta, būna, kad mėlynės nusileidžia iki akių, apie jas atsiranda didžiulės kraujosruvos“, - teigė V. Vaitkus.

Paklaustas, ar veiksmingi tepalai nuo sumušimų, pašnekovas paminėjo, kad rinktis reikėtų priemones su heparinu. Jie padeda lengviau išsisklaidyti kraujui, kuris sumušimo vietoje būna užsistovėjęs ir sukrešėjęs. Taigi tam tikra prasme jie padeda – kraujosruva greičiau pažaliuoja ir pageltonuoja.

Liaudiški kovos su mėlynėmis būdai

Žolininkė Dominika Balčiūnė pataria net keletą labai paprastai įgyvendinamų liaudiškų būdų malšinti sumušimo skausmui ir naikinti kūno tikrai nepuošiančioms mėlynėms.

„Sumušimą labai gerai ramina tokia bandelė. Reikia paimti miltų, geriausia tamsių, bet tiks bet kokie, esantys po ranka, į juos įpilti acto, labai tinka obuolių actas, ir maišant truputį, ant peilio galo įdėti sodos. Palaukite, kol tešla išputos ir dėkite ant sumuštos vietos kaip kompresą. Galima prieš tai tokią bandelę įvynioti į audeklą ir pašaldyti, bet tinka ir nešaldyta. Mat kylanti tešla turi savybę ir traukti į save, todėl ji ištraukia uždegimą“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak žolininkės, taip pat nuo sumušimų ir mėlynių padeda arbatos grybo, auginamo iš saldžios arbatos, kompresas. Šis grybas – natūralus gamtos antibiotikas. Taip pat labai geras kompresas – per pusę su vandeniu atskiestas vandenilio peroksido tirpalas.

„Jei susižeidėte gamtoje, ieškokite gysločio, kuris pas mus auga kiekvienoje pakelėje. Vieną lapą rankomis reikia sutrinti iki košelės, o antrą lapą ant viršaus uždėti. Tai tikrai efektyvi priemonė nuo mėlynių. Jeigu sumuštoje vietoje yra ir žaizdelė, ant sausos keptuvės galima pakepinti svogūną, perpjautą per pusę. Reikia dėti tą pusę, kurioje yra šaknys, nes tuomet svogūnas neišskys. Po to pašildytą svogūną reikia dėti ant sužeistos vietos – jis irgi labai ištraukia. Taip pat gali būti dedamas alijošiaus lapas, jei turite. Kas augina namuose auksinio ūso augalą, labai gerai sumaigyti ir uždėti ant sumuštos vietos. Labai stiprus vaistas – jūros, arba indiškas, svogūnas. Visos minėtos liaudiškos priemonės tikrai efektyvios – labai greitai ir mėlynė praeina, ir skausmas“, - aiškino D. Balčiūnė.

Tiesa, žolininkė pabrėžė, kad visas šias priemones reikia derinti su šaldymu – be jo taip pat neapsieinama. Aišku, šaldymas yra būtinas, be jo neapsieisi.

Ką daryti su kojas bjaurojančiais išsiplėtusiais kapiliarais

Moteris, ypač vyresnio amžiaus, vargina dėl išsiplėtusių kapiliarų atsiradusios nepraeinančios mėlynės ant kojų, dėl kurių moterys vengia jas apnuoginti. Pasak V. Vaitkaus, kokių nors švelnių priemonių padėčiai pataisyti nėra. Tokiu atveju reikia rimtesnio kosmetologų ar net mikrochirurgų įsikišimo. Švelniomis priemonėmis galima nebent laikinai užmaskuoti problemą.

„Šios mėlynės atsiranda dėl odoje išsiplėtusių kapiliarų. Jie yra paviršiuje, todėl gerai matosi, kai į juos priteka kraujo. Iš esmės tai nėra pavojingas dalykas. Tam tikrais atvejais tai gali būti laikina – tokios kraujosruvos gali atsirasti nuo persitempimo, moterims neretai kapiliariai išlenda po gimdymo. Vėliau jie gali išnykti. Bet jeigu šios mėlynės pradeda plėstis, reikėtų aiškintis priežastį“, - patarė medikas.

Tačiau D. Balčiūnė tikina pati išbandžiusi liaudiškas priemones ir įsitikino jų veiksmingumu. Pasak žolininkės, nuostabus vaistas – čili, arba kajano, pipiras. Tai puiki priemonė atnaujinti kraujotakai. Paprasčiausias būdas – gerti džiovintų čili pipirų arbatą. Aišku, tai nėra ypatingai skanu, bet prie skonio priprantama. Kita vertus, argi gali būti vaistas skanus?

Dar geresnis būdas kovoti su tokiomis mėlynėmis – kilogramą pipirų su sėklytėmis, tik uodegėles nuėmus sumalti mėsmale, po to įpilti šiek tiek vandens ir su smulkintuvu sutrinti iki košelės. Tuomet iš gautos košės reikia išsunkti sultis, jas per pusę sumaišyti su medumi ir gerti dvi savaites ryte ir vakare po arbatinį šaukštelį. Likusias išspaudas taip pat reikia sumaišyti su medumi ir dėti ant tų vietų, kuriose yra išsiplėtę kapiliarai, kaip kompresus.

„Pamatysite, kas po tų dviejų savaičių atsitiks. Ne tik pagražės kojos, bet ir susitvarkys kraujospūdis, jei buvo bėdų. Yra trys pagrindiniai žmogaus organizmo valikliai – čili pipiras, česnakas ir gyslotis. Beje, čili pipiro gali nebijoti net jautrų skrandį turintys žmonės. Česnakas dar apsaugo ir nuo parazitų. Šiam tikslui reikėtų česnako skiltelę supjaustyti nedideliais gabaliukais ir praryti juos nekramčius, kad nepasklistų česnako sultys, užsigeriant vandeniu, o dar geriau – kefyru“, - patarė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)