Milijonai žmonių, kenčiantys nuo šios ligos, gali pagerinti cukraus kiekio kraujyje rodiklius, iš savo pirkinių sąrašo pašalinę mėsą, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkai mano, kad pacientai, nevartodami gyvūninės kilmės riebalų, gali išsivaduoti nuo diabeto.

Jie teigia, kad tokia mityba gali tapti alternatyviu gydymu nuo II tipo diabeto.

Ankstesnių tyrimų analizė parodė, kad pašalinus iš mitybos gyvūninės kilmės riebalus, pagerėja jautrumas insulinui.

Augalinės kilmės produktais paremta mityba sumažina svarbių kraujo baltymų, vadinamų glikuotu hemoglobinu (HbA1c), kiekį.

Diabetu sergantiems žmonėms didelis HbAi1c kiekis būna susijęs su didesniu diabeto komplikacijų – nervų pažeidimų, regėjimo problemų ir širdies ligų – rizika.

Tyrimas nustatė, kad vegetariška ar veganiška mityba HbA1c kiekį vidutiniškai sumažindavo 0,4 proc., o kartais net iki 0,7 proc.

Mokslininkai tvirtina, kad tai prilygsta vaistų, kurie padeda pacientams kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, poveikiui.

„Mityba įveikia piliulę, - sako viena iš tyrimo autorių, dietologė Susan Levin. – Augalinė mityba vienu metu pagerina cukraus kiekį kraujyje, svorį, kraujo spaudimą ir cholesterolį. To nesugeba padaryti nė vieni vaistai“.

Daktaras Nealas Barnardas iš George`o Washingtono universiteto Medicinos ir sveikatos mokslų mokyklos pridūrė: „Augalinė mityba veikia skirtingai negu „įprastos“ diabeto dietos“.

„Žinome, kad II tipo diabetą sukelia atsparumas insulinui. Pašalinus iš mitybos gyvūninius riebalus ir riebalus apskritai, pagerėja insulino funkcionavimas“.

„Daily Express“ jis sakė: „Pacientams sakome, kad jie gali valgyti, kiek širdis geidžia: tiek spagečių, pilno grūdo dribsnių ir rudųjų ryžių, kiek tik nori, jei tik nevartoja gyvūninės kilmės produktų ir daug pridėtinio aliejaus“.

„Tokia mityba yra paprasta ir aiški, o jos laikytis yra lengviau. Augalinė mityba gali pažaboti ligą kartą ir visiems laikams“.

Jo teigimu, „pašaliniai poveikiai“ yra naudingi: žmonės atsikrato antsvorio, pagerėja kraujospūdis, sumažėja cholesterolio lygis.

Svarbiausia, kad veganiška dieta išlaisvina nuo vaistų ir insulino injekcijų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje diabetu serga 347 mln. žmonių. Ji prognozuoja, kad iki 2030 metų ši liga taps septinta svarbiausia žmonių mirties priežastimi.

Diabetu susergama tuomet, kai kasa negamina pakankamai insulino, kad iš kraujotakos pašalintų gliukozę, arba kai organizmas negali veiksmingai naudotis gaminamu insulinu.

Bėgant laikui, dėl diabeto padidėja cukraus kiekis kraujyje, o tai pažeidžia daug organizmo sistemų, ypač nervus ir kraujagysles.

Nervų ir kraujagyslių pažeidimai gali baigtis aklumu, galūnių amputacija, širdies ligomis, inkstų nepakankamumu ir insultu.

Naujojo tyrimo metu Jungtinėse Valstijose, Brazilijoje ir Čekijoje mokslininkai analizavo 255 suaugusių žmonių, sergančių II tipo diabetu, mitybos įpročius.

Jie nustatė, kad tie ligoniai, kurie maitindavosi veganiškai, arba valgydavo kiaušinius ir pieno produktus, bet nevartodavo mėsos, HbA1c kiekį sumažindavo vidutiniškai 0,4 proc., o kai kuriais atvejais net iki 0,7 proc.

Tokį patį poveikį daro alfa gliukozidazės inhibitoriai – vaistai, kurie padeda diabetu sergantiems pacientams kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje, neleisdami virškinti angliavandenių.

Savo ataskaitoje mokslininkai rašė: „Vegetariška (taip pat ir veganiška) mityba yra naudinga kardiovaskulinei sveikatai, hipertenzijai, kūno svoriui ir plazmos lipidams, taip pat turi daugiau maistinės naudos negu visaapimanti mityba“.

Vegetariška mityba taip pat turi mažiau kalorijų, todėl padeda pacientams kontroliuoti antsvorį, kuris laikomas II tipo diabeto rizikos veiksniu.

Augalinės kilmės produktais paremta mityba turi daugiau skaidulų, kurios lėtina gliukozės absorbavimą į kraują, pridūrė mokslininkai.

Tyrimai taip pat parodė, kad mėsos baltymus pakeitus sojos baltymais, taip pat pagerėja jautrumas insulinui ir sumažėja cholesterolis.

Taigi vegetarišką mitybą galima naudoti kaip alternatyvą priemonę II tipo diabeto gydymui, daro išvadą mokslininkai.

Minimas tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Cardiovascular Diagnosis And Therapy“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)