Masačusetso technologijų instituto ir Harvardo universiteto mokslininkai gegužės 9 d. paskelbė ataskaitą leidinyje „The Journal of Nature Materials“ apie produktą, galintį bent jau laikinai pašalinti kai kuriuos senėjimo ženklus, rašo CNN.

Antrąja oda praminta plėvelė pagaminta iš gerai žinomų cheminių medžiagų, kurias JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino kaip saugias. Suformuojama nematoma elastinga plėvelė, kurią paprasta dėti tiesiai ant odos. Ši plėvelė išbandyta atlikus nedidelį tyrimą, kuriame dalyvavo 170 asmenys. Nė vienas iš jų naudodamas šią plėvelę nepatyrė alerginės reakcijos. Plėvelė sudaryta iš deguonies ir silikono atomus apjungiančių polimerų.

„Mokslininkų komanda kėlė sau užduotį sukurti produktą, kuris odą gydytų, padengtų apsauginiu sluoksniu ir galėtų būti naudojamas kosmetiniais ir gydomaisiais tikslais“ – teigė šio produkto kūrime dalyvavęs chemijos inžinerijos profesorius Danielis Andersonas.

Ši ant odos dedama plėvelė ne tik mažina senėjimo ženklus, pavyzdžiui, raukšles aplink akis ir ant kaktos, bet ir padeda tiems, kuriuos vargina egzema ir psoriazė apsaugodama sausą ir nelygią odą, ją sudrėkina ir padengia apsauginiu sluoksniu. „Tikimės, kad šis produktas galės būti naudojamas skirtingais būdais“, - neabejojo D. Andersonas. „Pavyzdžiui, jei jums reikia padengti didelį odos plotą, galite jį tepti kaip apsauginį losjoną nuo saulės arba galite priemonę ant odos dėti pirštų galais“, - pasakojo jis.

Tyrimo dalyviai galėjo priemonę tepti kai losjoną arba ant odos dėti pirštų galiukais. D. Andersonas išmėgino šią priemonę ir pats, tačiau tik ant dilbio, nes norėjo pažiūrėti, kaip produktas džiūsta. Mokslininkas papasakojo apie dviejų etapų šio produkto naudojimo procesą. Iš pradžių tepamas skaidrus skystis, tačiau šiame etape plėvelė nėra pakankamai tvirta.

Priklausomai nuo produkto panaudojimo būdo (ar jis bus naudojamas raukšlėms maskuoti, ar kovoti su labiau struktūrinės pagalbos reikalaujančiomis problemomis) mokslininkai siūlomą gaminį gali papildyti antruoju losjonu, sutvirtinančiu plėvelę.

Mokslininkų sukurta plėvelė išdžiūsta vos per minutę, taigi vartotojai neturėtų baimintis, kad plėvelę sugadins prakaitas ar ją netyčia nusiplaus. Plėvelei lengvai nuo odos pašalinti sukurtas specialus skystis. Tiesa, nepatartina leisti plėvelei pačiai nusilupti po kelių dienų. „Patirtis rodo, kad po poros dienų kraštai atsilupa panašiai kaip lipni juostelė“, - tikino jis.

Antrinis odos barjeras

Šiame tyrime nedalyvavusio dermatologo Roberto Anoliko teigimu, šios plėvelės savybė suteikti odai stangrumo – kosmetinio odos gydymo esmė. R. Anolikas su pacientais dirba Niujorke ir tikina dažnai susiduriantis su pacientų nusiskundimais dėl raukšlių. Jį labai džiugina nauja atsiradusi galimybė mažinti odoje nuovargio ir nepatrauklumo žymes.

R. Anoliko teigimu, ši plėvelė gali tapti papildomu apsaugančiu barjeru tiems, kurių oda linkusi išsausėti. Taip pat ši priemonė gali padaryti medikamentinį odos gydymą veiksmingesnį. „Pagalvokite apie tai, kaip išoriškai naudojamas kortizonas tepamas ant odos. Didžioji dalis šios gydomosios priemonės gal atsidurti ant patalynės ar drabužių, tačiau ši plėvelė padeda gydomosioms priemonėms likti ant veido“, - tikino R. Anolikas.

„Tam tikrų odos problemų turintys pacientai kartais naudoja vazeliną, drėgną audinį ar netgi maistinę plėvelę tam, kad apsaugotų savo odą, kuri gali atrodyti prastai ar kankinti nepatogumo jausmas“, - apie ištinkančias problemas kalbėjo D. Andersonas. Štai kodėl mokslininkų komanda pagalvojo apie galimai naudingas šios plėvelės savybes, galinčias apsaugoti odą nuo išsausėjimo.

Šiai plėvelei kurti panaudota polimerų technologija, anot R. Anoliko, nėra nauja. „Ši koncepcija egzistuoja jau kurį laiką, mums tik reikėjo komandos, kad tai įgyvendintų“, - teigė jis. „Tai labai svarbus žingsnis kosmetinės dermatologijos srityje“, - neabejojo jis.

Vis dėlto gali užtrukti, kol raukšles naikinanti plėvelė pagaliau pateks į vartotojų rankas. Vienas iš privačios biotechnologijų įmonės „Living Proof“ vadovų D. Anderonas tikisi, kad šis produktas rinką pasieks artimiausiais metais.

Korekcinė priemonė odai

Dermatologijos profesorius iš Kalifornijos universiteto Richardas Glogau atliko bandymus su panašiu polimerų pagrindu sukurtu produktu ir patikino, kad ši technologija neabejotinai yra veiksminga. Anot jo, kadangi plėvelė yra itin plona, ji atrodo natūraliai, o jausmas iš esmės primena stangrios odos pojūtį.

„Vos tik patekę ant odos polimerai ima stangrėti, tai lyg korekcinė priemonė odai“, - tikino jis, turėdamas galvoje šiuo metu itin populiarius figūrą koreguojančius drabužius. Tiesa, kaip ir šie drabužiai plėvelė tėra laikina priemonė. „Tai nėra odos gydymo metodas, suteikiantis galimybę atsikratyti raukšlių“, - įspėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)