Tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad tie žmonės, kurie dietos ir sporto režimo pradžioje atsikrato daug kilogramų, vėliau kur kas lengviau išsaugo trokštamą svorį, rašo dailymail.co.uk.

Tokie žmonės taip pat lengviau laikosi tolesnės svorio kontrolės programos, sako mokslininkai iš farmacijos įmonės „Novo Nordisk Inc“ Naujajame Džersyje.

Beveik 20 proc. pacientų, kurie atsikrato 15 proc. ir daugiau savo kūno svorio, sugeba išsaugoti savo naująją figūrą, o 11 proc. lieknėja toliau, nustatė ekspertai.

Tačiau tarp tų žmonių, kurie sugeba numesti tik 5 – 10 proc. savo kūno svorio, šiek tiek sulieknėjusią figūrą išsaugo tik 14 proc., o toliau lieknėja dar mažiau – tik 4 proc. asmenų.
Pagrindinė tyrimo autorė, daktarė Joanna Huang sakė: „Maždaug du trečdaliai suaugusių amerikiečių turi antsvorio arba yra nutukę. Tai sudaro reikšmingą ekonominę ir sveikatos priežiūros naštą“.

„Sulieknėti ir išsaugoti sveiką svorį yra sunku, ir daugeliui pacientų po pradinių pastangų svoris sugrįžta“.

Mokslininkų komanda peržiūrėjo 177 743 nutukusių pacientų elektroninius duomenis, kad išanalizuotų svorio pokyčių tendencijas.

Tėvams būti liekniems buvo lengviau

Visiems pacientams penkerius metus ar ilgiau kasmet būdavo apskaičiuojamas kūno masės indeksas (BMI).

Mokslininkai pagal KMI sumažėjimo procentą per šešis mėnesius nuo pirmųjų KMI matavimų suskirstė pacientus į keturias lieknėjimo grupes: stabiliąją grupę (kai pacientai savo KMI sumažino mažiau kaip 5 proc.), kuklaus sulieknėjimo grupę (KMI sumažėjo nuo 5 proc. iki mažiau kaip 10 proc.), vidutinio sulieknėjimo grupę (KMI sumažėjo nuo 10 iki 15 proc.) ir smarkaus sulieknėjimo grupę (KMI sumažėjo 15 proc. ir daugiau).

Mokslininkai pastebėjo, kad tie žmonės, kurie atsikratė kuo daugiau kilogramų, stengdavosi lieknėti ir toliau.

Iš kukliai sulieknėjusių žmonių savo svorį išsaugojo 23,1 proc. pacientų, o per kitus dvejus metus toliau lieknėjo tik du procentai žmonių.

Iš vidutinio sulieknėjimo grupės svorį išsaugojo 14,1 proc. pacientų, o toliau lieknėjo 4,1 proc.

Tačiau iš smarkiai sulieknėjusių žmonių grupės svorį išsaugojo 19,4 pacientų, o toliau lieknėjo net 11,1 proc. žmonių.

Analizė parodė, kad per kitus dvejus metus lieknesnę figūrą išsaugojusių žmonių skaičius vis mažėjo.

Kuklaus, vidutinio ir smarkaus sulieknėjimo grupėse atitinkamai 40 proc., 35,9 proc. ir 18,6 proc. pacientų susigrąžino daugiau kaip pusę svorio, numesto pradiniu lieknėjimo periodu.

Be to, dauguma pacientų visose grupėse pateko į svorio svyravimų ciklą.

Tačiau mažiausiai svoris svyravo daug kilogramų atsikračiusių žmonių grupėje: čia sugrįžtančio svorio bangavimus patirdavo tik 58,3 proc. pacientų.

Kuklaus sulieknėjimo ir vidutinio sulieknėjimo grupėse tokie svorio bangavimai kankino atitinkamai 71,5 proc. ir 74,1 proc. žmonių.

„Šie svarbūs iššūkiai reikalauja tolesnio dėmesio, - sakė J. Huang. – Tikimės, kad šie rezultatai pabrėš, kaip svarbu nuosekliai ir visą laiką kontroliuoti savo svorį“.

Tyrimas buvo pristatytas per kasmetinį Endokrinologų draugijos suvažiavimą Jungtinėse Valstijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)