Psichologė Rūta Bubelienė:

Suprantu, gerbiamoji Stanislava, jūsų pasipiktinimą, tačiau galiu nuraminti, kad nudistų paplūdimyje rastume ne daugiau psichikos ligonių nei prekybos centre ar kitoje žmonių susibūrimo vietoje. Nudizmas – pasaulėžiūros, o ne psichikos sveikatos dalykas, savotiška „gamtos vaikų“ ideologija. Nors, sutinku, tarp nudistų galbūt ir yra kompleksų ar kitų intymių bėdų kamuojamų piliečių, kurie tokiu savotišku būdu mėgina jų atsikratyti. Įteisinta nudistų paplūdimio teritorija – tai ta vieta, kur jie, būdami tarp bendraminčių, gali saugiai išreikšti savo pažiūras ir vaduotis iš kompleksų netraumuodami kitų piliečių ir nepažeisdami viešosios tvarkos (turiu galvoje ekshibicionistus, su praskleistais lietpalčiais tykančius aukų parkeliuose).

O dėl merginų be liemenėlių paplūdimy – nėra nieko pastovaus po saule, o mada, ir netgi moralė, mainosi it mėnulis. Ne taip seniai moterys maudytis galėdavo tiktai vilkėdamos parašiuto formos suknelėmis, vėliau, visuomenei laisvėjant ir dailiajai lyčiai emancipuojantis, šias pakeitė tarsi cirko akrobatų triko.

XX a. pabaigoje vientisus kuklius maudymosi kostiumėlis išstūmė drąsūs bikiniai... O mano atmintyje vis dar gyvos gerklingos piktos tetos Krymo paplūdimyje, kur būdama šešerių ilsėjausi su mama. „Piliete, kodėl jūsų dukra be staniko?“ – „Tokių mažų negamina, be to, mergaitė dar neturi ko slėpti“, – teisinosi mama, tačiau tetos buvo nepalenkiamos: „Neturi? Tai jūs neturite gėdos, piliete!“

Tai buvo laikai, kai sekso nebuvo, o sovietinė moralė žydėjo raudonai. Tuo tarpu skandinavės jau tada paplūdimiuose nusimesdavo viršutinę bikinio dalį – dėl lygių teisių su vyrais, o šie bijojo į jas ir pažiūrėti, kad nebūtų apkaltinti seksualiniu priekabiavimu.

Skandinavų požiūris į nuogas krūtis, žinoma, visiškai kitoks nei afrikiečių, nors čiabuvės čia laigo nuogomis krūtinis. Mums jos bado akis, o čiabuviams tai – pieno rezervuarai, kurie jaudina tiktai kūdikius.

Koks gi lietuviškas požiūris? Jūsų laiškas liudija, kad jis prieštaringas, konfliktiškas. Šit politikai reikalauja referendumo dėl atominės jėgainės Lietuvoje, jiems nusispjaut, kiek tai kainuos. Gal derėtų surengti ir referendumą dėl liemenuko paplūdimy ? Lietuvai aktualu, tačiau ar verta švaistyti pinigus dalykams, kurie, jei turėsime kantrybės, išsispręs savaime?