„Tai ir laiškiniai česnakai, ir krapai, ir pastarnokai, ir bazilikai, ir pankoliai nuo pilvo pūtimo. Jų yra labai daug“, – tikina ji.

Petražolė ir salieras yra giminaičiai, be kurių neįsivaizduoju nei maisto, nei kai kurių arbatų, prasitaria žolininkė.

„Dabar – pomidorų derlius, o pomidorų su petražolėmis sultys labai gardžios. Be to, petražolės švarina šlapimo pūslę ir akis. Esant kai kuriems akių sutrikimams, skiriama petražolių arbata ir kompresai“, – kalba ji ir priduria, kad į pomidorų sultis tinka ir česnakai.

D. Kunčienės žodžiais, petražolės gerina širdies darbą. Tam galima pasigaminti neįprasto vyno. „Sumalkite gerą žiupsnį petražolių stiebų, suberkite į vyną ir po trupučiuką kaitinkite. Įdėkite šiek tiek medaus, šiek tiek obuolių acto. Gerkite po 50 g du kartus per dieną“, – pataria pašnekovė.

Salierui, pastebi žolininkė, lenkėsi net senovės romėnai ir dažnai vainikus pindavo būtent iš jų, o ne iš lauro lapų. Jau tada, sako ji, žmonės žinojo, kad salierai labai veikia centrinę nervų sistemą: „Jei liūdni žmonės suvartotų pakankamai salierų, jų liūdesys išsisklaidytų.“

Sveikatai, primena D. Kunčienė, labai naudingi rozmarinai. Be to, jie – puikus prieskonis: jei į kepamus obuolius įsmeigsite po spygliuką rozmarino šakelės, obuoliai bus ypač kvapnus.

Salotas ji gardina specialiu mišiniu, kurio lengva pasigaminti patiems. „Man labai gardu džiovinti mairūnai, bazilikai, petražolės ir krapai, – vardija D. Kunčienė. – Viską susmulkinu, prisimalu sėkliukių ir įberiu džiovintų morkų.“