Nauji narkotikai dygsta kaip grybai

Naujausioje Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ataskaitoje susirūpinta dėl naujo narkotikų plitimo būdo, kurį kontroliuoti ne mažiau sudėtinga, kaip nusikalstamų grupuočių veiklą. Mat atsiranda nauji nereguliuojami sintetiniai junginiai, kurie internete parduodami kaip „teisėti narkotikai“ arba „neskirti vartoti žmonėms“. Tarp jų yra sintetiniai katinonai, sintetiniai kanabinoidai, taip pat naujos sintetinės medžiagos, panašios į kokainą ir amfetaminus. Atliekant naujausią internetinį apžvalginį internetinių mažmenininkų tyrimą, nustatyta 170 internetinių parduotuvių, parduodančių „teisėtus narkotikus“ ir haliucinogeninius grybus.

Nuo 2006 m., kai nustatytos 39 haliucinogeniniais grybais prekiavusios parduotuvės, šių produktų pardavėjų skaičius padidėjo iki 64 internetinių parduotuvių, kurių dauguma prekiauja auginimo
komplektais, sporomis ir paprastosiomis musmirėmis. Daugiausiai tokių internetinių parduotuvių įsikūrusios Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Sąvoka „teisėti narkotikai“, anot ekspertų, apima didelę produktų įvairovę – nuo žolinių mišinių iki sintetinių narkotikų arba narkotikų analogų ir „vakarėlių tablečių“, kurie vartojami įvairiais
būdais (rūkomi, šniaukščiami, nuryjami). Be to, šie produktai gali būti parduodami kaip oro gaivikliai, žoliniai smilkalai arba vonios druskos, nors yra skirti kitokiam vartojimui.

Per paskutinę klubų lankytojams Jungtinėje Karalystėje skirtą Mixmag internetinę apklausą nustatyta, kad vartoję „teisėtų narkotikų“, jų pačių teigimu, yra 56,6 proc. respondentų. Jie pareiškė gavę šių narkotikų iš draugų (95 proc.) arba įsigiję jų interneto svetainėse
(92 proc.), parduotuvėse (78 proc.), prekybos palapinėse šventėse (67 proc.) arba iš perpardavinėtojų (51 proc.).

Taip pat toliau plinta „Spice“ produktai – rūkomi žoliniai produktai su sintetinėmis narkotinėmis medžiagomis. „Spice“ pobūdžio produktų pavadinimų ir firminių pakuočių įvairovė padidėjo, reaguojant į naujas kontrolės priemones keitėsi ir jų psichoaktyvūs junginiai.

Narkotikų vartotojai sensta

Kasmet dėl narkotikų Europoje gydosi apie 1 mln. žmonių. Ekspertai pastebi, kad narkotikų vartotojai senėja. Europoje vidutiniškai maždaug vienas iš penkių žmonių (19 proc.), pradedančių gydytis nuo priklausomybės nuo narkotikų, yra 40-metis arba vyresnis, o kai kuriose šalyse šis skaičius siekia beveik 30 proc. Dabar tokių žmonių yra kur kas daugiau nei prieš 10 metų, kai daugumoje valstybių narių vyresni pacientai sudarė ne daugiau kaip 10 proc. visų pacientų. Portugalijoje pradedančių gydytis vyresnių narkotikų vartotojų yra daugiausiai (28 proc.), o Ispanijoje jų sparčiausiai daugėja – nuo 2000 m. jų padaugėjo 15 procentinių punktų.

Daugiausiai vyresnio amžiaus žmonių nuo priklausomybės nuo narkotikų gydosi Vakarų Europos šalyse, o daugumoje Vidurio ir Rytų Europos šalių vyresni nei 40 metų žmonės sudaro mažą problemų patiriančių narkotikų vartotojų procentinę dalį. Manoma, taip yra todėl, kad pastarosiose šalyse narkotikų vartojimo „epidemija“ prasidėjo vėliau (10-ojo dešimtmečio pabaigoje ar 21-o amžiaus pirmąjį dešimtmetį.

Tradicinių narkotikų vartojimo tendencijos – stabilios

Ataskaitoje teigiama, kad apie 14 mln. suaugusių europiečių (15–64 metų) gyvenime bent kartą yra bandę kokaino, maždaug 4 mln. jų vartojo šį narkotiką per praėjusius metus. Tyrimai rodo, kad šalyse, kuriose kokaino vartojimas labiausiai paplitęs (Danijoje, Airijoje, Ispanijoje, Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje), praėjusių metų vartojimo lygis tarp jaunų suaugusiųjų (15–34 metų) svyruoja nuo 2,9 proc. (Italija) iki 6,2 proc. (Jungtinė Karalystė).

Europoje kasmet pranešama apie maždaug 1000 su kokaino vartojimu susijusių mirties atvejų, tačiau atrandami vis sudėtingesni būdai, kuriais kokainas paslepiamas ir kontrabanda gabenamas į Europą. Vienas iš tokių būdų yra susijęs su kokaino bazės įmaišymu į pernešamas medžiagas (pvz., bičių vašką, plastiką, trąšas) arba perkėlimu ant jų (pvz., drabužių) prieš eksportą. Paskui ši medžiaga išgaunama ES teritorijoje įrengtose slaptose laboratorijose.

Amfetaminų Europoje vartojama mažiau nei kokaino, tačiau daugelyje šalių viena iš šių medžiagų tebėra dažniausiai vartojamas stimuliuojantis narkotikas. Maždaug 12 mln. europiečių (15–64 metų) gyvenime yra bandę amfetaminų, maždaug 2 mln. jų – praėjusiais metais. Metinėje ataskaitoje pažymima, kad apie probleminį amfetamino vartojimą daugiausia praneša Šiaurės Europos šalys ir nuo jo pradeda gydytis didelė šio narkotiko vartotojų dalis Švedijoje (32 proc.), Suomijoje (20 proc.) ir Latvijoje (15 proc.).

Maždaug 11 mln. europiečių yra bandę ekstazio, maždaug 2,5 mln. vartojo šį narkotiką praėjusiais metais. 2003–2008 m. laikotarpiu jo vidutinė kaina sumažėjo 32 proc. – iki 4–10 EUR už tabletę.

Maždaug 75,5 mln. europiečių – vienas iš penkių suaugusiųjų nuo 15 iki 64 metų – gyvenime yra bandę kanapių, maždaug 23 mln. vartojo šį narkotiką praėjusiais metais. Apytikriai apskaičiuota, kad maždaug 4 mln. europiečių vartoja kanapes kasdien arba beveik kasdien. Maždaug penktadalis (21 proc.) pacientų, kuriems pradėtas taikyti specializuotas gydymas nuo narkomanijos, nurodė kanapes kaip pagrindinį probleminį savo narkotiką.

Rytinėse ES valstybėse narėse aukščiausi kanapių vartojimo per paskutinius metus lygiai tarp jaunų suaugusiųjų (15–34 metų) buvo Čekijoje (28,2 proc.), Slovakijoje (14,7 proc.) ir Estijoje (13,6 proc.). Vakarų šalyse apie didžiausią paplitimą pranešta Italijoje (20,3 proc.), Ispanijoje (18,8 proc.) ir Prancūzijoje (16,7 proc.). Vartojimo lygiai šalyse gerokai skiriasi, o didžiausias vartojimo praėjusiais metais paplitimo tarp jaunų suaugusiųjų įvertis (28,2 proc. Čekijoje) yra daugiau nei 30 kartų didesnis už mažiausiąjį (0,9 proc. Rumunijoje).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją