Naujas, teigiamas posūkis praktikoje

Šį LAT sprendimą galima vadinti posūkiu informuoto paciento sutikimo instituto formavimesi, kadangi nuo šiol gydytojai galės jaustis laisvesni teikdami pacientams informaciją prieš atlikdami chirurginę operaciją ar procedūrą, nevaržomi pareigos viską iki pačių smulkiausių dalykų pateikti pacientui raštu. Šiame kontekste, galima tikėtis teigiamų pokyčių, nes sprendimai, mažinantys biurokratijos apimtis bendraujant su pacientais, didina gydymo efektyvumą ir taip dar taupo jų laiką.

Giedrė Tubelytė
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad dažnam pacientui suprasti, ką pasirašo – tikrai nemenkas iššūkis. Turbūt nekyla abejonių, kad suteikus operacijai besiruošiančiam asmeniui papildomų paaiškinimų žodžiu, procedūros ar operacijos esmė ir pasekmės yra kur kas geriau suvokiamos nei tada, kai gydytojas pacientui pateikia pasirašyti sutikimą su daugeliui sunkiai suvokiamais terminais ir apsiriboja keliais paaiškinimo sakiniais.

Džiugina dar ir tai, kad šis sprendimas įneš daugiau aiškumo dėl informuoto paciento sutikimo turinio ir apimties.

Krūtų didinimo operacija iškėlė rimtus klausimus

Minėta praktika atsirado LAT išnagrinėjus atvejį, kai vienai pacientei buvo atlikta krūtų korekcija, pakeliant ją implantais. Ieškovės teigimu, atsakovė – privati gydymo įstaiga – neva netinkamai suteikė chirurgines paslaugas. Be to, ieškovė teigė, kad nedavė sutikimo dėl operacijos metu naudotų implantų dydžio ir formos.

LAT nustatė, kad pacientės pasirašytame informuotame sutikime buvo tinkamai išaiškinta operacijos esmė ir galimos komplikacijos, tačiau pacientė, nors ir sutikimą pasirašė, pasigedo jame itin detalios informacijos.

Siekdama užbėgti už akių tokiems ginčams ateityje, teisėjų kolegija nurodė, kad tam tikri atliekamos procedūros, chirurginės operacijos aspektai, kaip antai alternatyvūs diagnostikos ir gydymo metodai, pacientui gali būti paaiškinami jam suprantama forma, t. y. ir žodžiu, tačiau pacientas turi pasirašyti, kad jam tai buvo išaiškinta.

Be to, LAT teisėjų kolegija nurodė, kad atsižvelgiant į tai, jog plastinės ar rekonstrukcinės chirurgijos nereglamentuoja atskiros teisės normos, grožio tikslais atliekamoms chirurginėms operacijoms taikytini tie patys teisės aktai, kaip ir kitoms chirurginėms operacijoms, taigi, reikalaujamas ir toks pat raštiškas informuoto paciento sutikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)