„Žengiau trapu ir nualpau – visiškai praradau sąmonę. Namo buvau parskraidinta lėktuvu, nes nuolat svirduliavau“, - pasakojo moteris.

„Pradėjau neaiškiai kalbėti. Vieną kartą nualpau, pjaustydama daržoves“, - prisimena ji.

Šeimos atostogos baigėsi 2008 metų sausį, tačiau Michele – Marie tebesijaučia taip, tarsi plauktų kruiziniu laivu. Jūros liga jai nepraeina jau penkerius metus, rašo bbc.co.uk.

„Tai primena tą svaigimo jausmą, kai išlipi iš karuselės mugėje. Taip jaučiuosi nuolat. Tai siaubinga“, - sakė ji.

Blogiausia, kad tokia būklė nepraeina net gulint.

Sutrikimas, kuris vadinamas Išsilaipinimo sindromu (Mal de Debarquement Syndrome, MdDS), yra itin retas. Kodėl jis atsiranda ir kaip jį gydyti, žinoma mažai. Net ne visi gydytojai būna apie jį girdėję.

Michele–Marie iš Berkšyro buvo nusiųsta kompiuterinės tomografijos tyrimams ir buvo tiriama dėl išsėtinės sklerozės bei virtinės kitų ligų, kol prabėgus šešiems mėnesiams po kruizo, Karališkosos Berkšyro ligoninės medikai galiausiai atpažino simptomus ir diagnozavo jai MdDS.

Tačiau ne visiems pacientams taip pasiseka – kai kuriems iš jų ši diagnozė gali būti nenustatoma metų metais.

Nenuostabu, kad nuolatinis supimas ir svaigulys padarė savo. Moteris tvirtina, kad šis sutrikimas sugriovė jos santuoką, nes ji nebegalėjo prižiūrėti autizmu sergančių sūnų – tai teko daryti jos vyrui.

Po skyrybų 49 metų moteris pirmą kartą po daugelio metų turėjo ieškotis darbo, nors dėl nuolatinės jūros ligos jautėsi fiziškai ir dvasiškai išsekusi.

Kurį laiką ji dirbo samdomą darbą, bet jis labai vargino, todėl Michele – Marie nusprendė pradėti savo verslą – ji įkūrė pažinčių agentūrą „Wavelength“ vienišiems tėvams, auginantiems specialiųjų poreikių turinčius vaikus.

„Būna dienų, kai pradedu gailėtis savęs, būna dienų, kai prabundu ir pradedu galvoti, ar ši liga jau praėjo. Tačiau tuomet ji prabyla: „Taip, taip – aš čia“, - guodėsi moteris.

Kartais šis sindromas tampa itin sunkiai pakeliamas, ypač tuomet, kai moteris patiria stresą, kai ji lankosi prekybos centruose ar naudojasi kompiuteriu.

Siūbavimo jausmą sustiprina ir ryški šviesa.

Tačiau, laimei, yra užsiėmimų, kurie palengvina šio sindromo simptomus. Tai energingi fiziniai pratimai, plaukiojimas ir vairavimas. Kad pasijustų geriau, moteris kiekvieną dieną mažiausiai dvi valandas sportuoja.

„Kuo daugiau judu, tuo geriau“, - aiškino ji.

Tačiau Michele – Marie daugiau niekuomet nebekels kojos į laivą, nors labai myli jūrą – moteris baiminasi, kad jos būklė dar labiau pablogės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)