Greito rezultato paslaptis

Dietos sekėjus žavi jos paprastumas: per dieną tereikia išgerti 2 litrus vandens ir suvalgyti šešias tuno porcijas taip, kad būtų pasisavinti 2 – 3 gramai baltymų kiekvienam žmogaus masės kilogramui. Tai reiškia, kad jei jūs sveriate 70 kilogramų, kasdien reikėtų pasisavinti 140 – 210 gramų baltymų. Toks jų kiekis sudaro nuo keturių iki septynių skardinių tuno per dieną.

Akivaizdu, kad trijų dienų neužtenka pasiekti stulbinantiems rezultatams, tačiau ši dieta siūlo greitai pastebimus pokyčius. Taip yra dėl dietos metu mažėjančio skysčių kiekio organizme ir sumažėjusio angliavandenių vartojimo. Taip pat dietos metu pagreitėja medžiagų apykaita ir deginamos riebalų atsargos, dėl to garantuojamas toks greitas poveikis.

Tiesa, jis nėra ilgalaikis – vos vėl įtraukus daugiau angliavandenių į savo maisto racioną, iškrovos dietos metu pašalintas vanduo gali vėl pradėti kauptis.

Žalingas skaidulų trūkumas

Nors tuno ir vandens dieta aprūpina organizmą baltymais ir riebalais, tačiau joje nėra maistinių skaidulų – augalinės kilmės maiste, daržovėse ir grūduose, aptinkamų angliavandenių (polisacharidų). Kodėl tai yra blogai?

Tunas savyje sukaupia daug gyvsidabrio
Dėl to, nes maistinės skaidulos svarbios sklandžiai virškinimo sistemos veiklai, jos lengvina tuštinimąsi, o jų trūkumas kūną veikia priešingai. D. Draper šią problemą siūlo spręsti naktį suvartojant po 6 gramus skaidulinių papildų, nors tai yra maždaug 4 – 5 kartus mažiau, nei įprastai rekomenduojama suvartoti žmogui per dieną.

Žmogaus kūnas kaip pagrindinį energijos šaltinį naudoja angliavandenius, o kadangi šioje dietoje jų yra labai nedaug, dietos besilaikantis žmogus jaučiasi pavargęs ir išsekęs. Jei žmogus užsiima aktyvia fizine veikla, dieta gali būti dar žalingesnė.

Mirtinas gyvsidabrio kiekis

Dar vienas riebus šios dietos minusas – pavojingo gyvsidabrio kiekio patekimas į organizmą. Vienoje skardinėje tuno jo aptinkama apie 1 mg/kg , o toks kiekis yra nustatytas kaip didžiausias leistinas suvartoti žmogui per dieną. O ką kalbėti apie penkias – septynias skardines per dieną? Didelė gyvsidabrio koncentracija žmogui gali tapti mirtina, o mažesni kiekiai žaloja širdį, imuninę ir reprodukcinę sistemas. Gyvsidabris ypač pavojingas besilaukiančioms moterims.

Rezultatas greitas, bet laikinas

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė rekomenduoja nesusigundyti greitais dietos rezultatais, nes jie laikini.

Vaida Kurpienė
Taip yra dėl to, nes žmogaus organizmo sklandžiai veiklai užtikrinti reikalingi ir riebalai, ir baltymai, ir angliavandeniai, ir skaidulinės medžiagos, o reikiamo jų kiekio gauti vien iš dviejų produktų yra neįmanoma. Taip pat neįmanoma gauti reikiamo kalorijų kiekio dėl riboto tų pačių dviejų produktų vartojimo.

Dėl to dietos besilaikantis žmogus greitai numestų svorio, tačiau vos baigęs tai daryti sugrįžtų į pradinę padėtį, kurioje buvo prieš laikydamasis dietos. „Tunas, jei nėra konservuotas, yra puikus baltymų šaltinis, o vanduo žmogui yra gyvybiškai svarbus, tačiau savo maisto racioną apriboti vien šiais dvejais produktais – pražūtinga.“ – perspėja V. Kurpienė.

Kad dieta nebūtų pavojinga

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė rekomenduoja iškrovos dieną daryti saugiai vieną kartą per savaitę. Kitas dienas maitintis įprastai, bet ne chaotiškai, išlaikant svarbiausius sveikos mitybos principus – valgyti tinkamu režimu įvairų maistą, išgerti pakankamai vandens.

Specialistė abejoja, ar tunas yra geriausias pasirinkimas iškrovos dienai, nes dažniausiai jį valgome ne šviežią, o konservuotą. „Manau, kad galima surasti ir geresnį variantą, net jei siektume, kaip šioje dietoje, kad iškrovos dieną dominuotų baltymai, pavyzdžiui, žuvis ar balta mėsa, bet pagal galimybes šviežia,“ – teigia K. Jasmontienė.

Tunas nėra blogas pasirinkimas kartą per savaitę ar dvi, bet itin dažnai jį valgant ribotai valgomas kitoks maistas – nukenčia įvairovė ir kūnas negauna pakankamai visų reikalingų medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)