Iš nedidelio miestelio į Vilnių atvykusi Vilma DELFI pasakojo vasarą kaip įmanydama vengianti viešojo transporto. „Esu nedidelio ūgio, kai šalia stovi aukštesni žmonės ir iškelia rankas, kad įsikibtų už turėklo, esu privesta uostyti pažastis, kurios – patikėkit manimi – ne visada nuskustos ir maloniai kvepia“.

Naujakurei buvo sunku patikėti, kad „ir mieste tiek daug žmonių nešalina pažastų plaukų“.

Kojų plaukai sužlugdė besiskleidžiančius jausmus

DELFI kalbintam 35 metų Juozui šlykščiausia, kai ilgi pažastų plaukeliai nuo prakaito sulimpa, o išdžiuvę - „rudai apsicukruoja“.

„Plaukuotos moterų kojos ir pažastys man kelia siaubą. Bet ir vyrai turėtų pažastis skusti – vien dėl higienos“, - įsitikinęs vilnietis.

Emer O'Toole
Neskustos merginos kojos jo studijų metais sužlugdė besiskleidžiančius gražius jausmus. „Uždėjau jai ant kojos ranką ir net nupurtė – graži, švelni mergaitė buvo, kažkada, matyt, sprendė kojų plaukų problemą, bet ataugę plaukeliai dūrė, kaip vyro barzda“, - netikėtumo negali pamiršti Juozas.

Dar vienas iki šiol jį persekiojantis įspūdingas vaizdelis – iš televizijos laidos, kurioje dalyvavo garsi politikė, tik pastaruoju metu pradėjusi depiliuoti kojas. „Ir dabar, kai ją pamatau, negirdžiu, apie ką kalba. Prieš akis tik plaukuotų kojų vaizdas“, - atviras Juozas.

Jo nuomone, moters plaukuotumas toks atstumiantis dėl to, kad įvairūs želmenys – vyriškumo atributas. „Apžėlę vyro kojos ir krūtinė gali būti gražu ir net seksualu. Bet moterų plaukuotumas - siaubingas dalykas“, - kategoriškas Juozas.

Bandė vašku šalinti krūtinės plaukus

O štai Tomas pats yra išbandęs depiliaciją, nors, kaip teigė DELFI, dabar tik pasikerpa plaukus, esančius nosies viduje.

„Trumpinu nosies plaukus ir dėl estetikos, ir dėl pojūčio kvėpuojant. Tol, kol pirmą kartą nenusikerpi, nesupranti, kaip lengva kvėpuoti, kai nosies vidus - švarus. Išbandęs procedūrą vieną kartą, nebegali nekirpti. Žinau, kad tam yra specialių žirklučių bukais galais, tačiau naudoju paprastas smailias miniatiūrines. Žirklutės turi būti aštrios, ne visada pavyksta tokias įsigyti“, - patirtimi dalijosi Tomas, pridurdamas, kad nosies plaukų kirpimas – nemaloni procedūra, jos metu rizikuoji įsidurti, įsikirpti ar tiesiog netyčia truktelėti nenukirptą plauką, o tai - labai skausminga ir nemalonu.

„Įkalbėtas draugės išbandžiau ir vaško juosteles krūtinės plaukams šalinti. Tačiau, kaip paaiškėjo, tai labai skausminga. Pradėtą procedūrą teko užbaigti, nors jau nulupęs pirmąją juostelę supratau, kad darau tą paskutinį kartą. Norintiems, kad ant krūtinės ar nugaros nebūtų plaukų, mano galva, išmintingiausia būtų juos naikinti lazeriu. Girdėjau, poveikis ilgalaikis, plaukai atauga tik po kelerių metų. Investuoji tik kartą – ir daugiau jokių rūpesčių, jokių procedūrų – kirpimų, retinimų, rovimų, plėšimų“, – pasakojo Tomas.

Vyro teigimu, po krūtinės plaukų šalinimo vaško juostelėmis, kūnas atrodė baisiai. Išrautų plaukų vieta stipriai paraudo, paskui ją dar ir išbėrė.

Geriau keisti lytį?

„Nesuprantu, kaip tos moterys ištveria depiliaciją – man net kai pleistrą nuo plaukuotos rankos tenka nuplėšti baisiai skauda. Aišku, malonu, kai moters kūnas glotnus ir švelnus, bet jei būčiau moteris ir reikėtų depiliuotis, tikriausiai pakeisčiau lytį“, - juokavo vilnietis Tadas.

DELFI nesunkiai rado moterų, kurios vengia šalinti kūno plaukus. Tačiau, kaip sakė Morta, ji dar nenutarė, ar nesidepiliuoja iš įsitikinimo, ar labiau dėl tinginystės.

„Gyvenime yra įdomesnių dalykų už kiekvieno pasirodančio plaukelio rovimą. Antakius pešiok, kojas depiliuok, pažastis skusk, pūkelius virš lūpos naikink, bikini zoną dekoruok... Taip ir praeis gyvenimas dėl kvailų madų sekiojimo. Pažastis nusiskutu dėl higienos, kartais ir kojas. Vyras dovanojo gerą depiliatorių, bet plaukų rovimas skausmingas ir užima daug laiko, tai beveik nenaudoju“, - prisipažino trisdešimtmetė.

Kad nesimatytų juodų kojų plaukų ji dažnai dėvi džinsus, o žiemą, segėdama trumpus sijonus, apsimauna nepersišviečiančias pėdkelnes.

Pašnekovės vyras dėl mylimosios pasirinkimo nepatogumo teigė nejaučiantis.

„Man žmona visokia graži. Jeigu jai gerai, man irgi gerai. Gražu depiliuotas kūnas, bet jei plaukuotumas didelis, negi kasdien kankinsies? Man irgi tingisi kasdien skustis, todėl auginu barzdą“, - nedramatizuoja penkerius metus su žmona gyvenantis vilnietis.

O štai kitas – 50 metų amžiaus DELFI pašnekovas – prisipažįsta, kad jam nedepiliuota moteris atgrasi. Vyrui gražu, kai penkiolika metų jaunesnė draugė pasirūpina ne tik kojomis, bet ir bikinio zona. Tačiau paklaustas, ar pats skuta pažastis perklausia: „O vyrai skuta?”

Viename tinklalapyje vyrams, stipriosios lyties atstovai raminami per daug nesirūpinti dėl apžėlusių pažastų, nes „moterys nesitiki, kad vyrai bus jas nusiskutę“. „Tuos plaukus“ patariama tiesiog trumpiau pakirpti mašinėle. O štai „tankius krūtinės ir ant nugaros augančius plaukus užtenka tik paretinti“.

Sovietmečiu plaukuotos kojos nekliuvo

„Depiliacija – pakankamai naujas dalykas. Vyresni žmonės puikiai atsimena laikus, kai dauguma nei pažastų skuto, nei kojų depiliavo ir niekam tai labai neužkliūdavo“, - pastebi Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos studentams dėstanti Ramunė Budrienė.

Tačiau, grožio specialistės žodžiais, dabar jaunimui depiliuotas kūnas jau norma. Ne tik mergaitėms, bet ir vaikinams, kuriems natūralu bent jau skusti pažastis. Jaunuoliai taip pat nevengia antakių koregavimo paslaugos, konsultuojasi ir dėl kitų plaukelių šalinimo.

Pasak R. Budrienės, skirtingus plaukų šalinimo būdus žmonės renkasi ne tik pagal efektyvumą, bet ir pagal piniginę. Vienas iš sparčiausiai populiarėjančių – depiliacija siūlu. Kaip paaiškino dėstytoja, šis būdas priskiriamas nepageidaujamų plaukelių rovimui.

Populiarus ne tik bikinio zonos depiliavimas, bet ir dekoravimas

„Nemažai žmonių naudoja chemines priemones, šviesos impulsus, kurie sunaikina patį plauko folikulą. Taip pat populiarėja priemonės, naudojamos po depiliacijos, kurios stabdo plaukų ataugimą, kad šalinimo procedūrų reikėtų rečiau“, - komentavo R. Budrienė.

Paklausta, ar depiliacijos madai atsiranda alternatyvų: ar, pavyzdžiui, užuot šalinusios pažastų plaukus moterys prašo pažastų šukuosenų, kurios populiarėja Vakaruose, dėstytoja minėjo apie tai tik girdėjusi.

„Su tokios paslaugos poreikiu nesusidūrėme. O štai bikinio zonos puošimas – pakankamai paklausi paslauga. Klientės pageidauja ir ypatingesnių bikinio zonos depiliacijos piešinių, ir spalvų“, - sakė R. Budrienė, pridurdama, jog minėtų paslaugų vyrai nepageidauja.

Beplaukio kūno standartas ir vaikai

Vaikai beplaukio kūno standartą, panašu, priima ne tik matydami, kaip tėvai ir vyresni broliai bei seserys rūpinasi savo išvaizda. Kritišką požiūrį į natūralų plaukuotumą sėkmingai formuoja grožio produktų reklama.

Emer O'Toole
„Mano dukrai buvo vos dešimt metų, kai pradėjo laukti, kada gi ir ji galės pradėti skusti kojas, o tada makaluoti jomis kaip deivė, prieš tai, aišku pasitepusi, reklamuojamu kremu, kad „oda būtų glotni, kaip šilkas“, - DELFI pasakojo dabar jau mokyklą baigiančios dukters mama.

Vilnietės teigimu, taip ir suformuojama nuostata, kad šalinti plaukus nuo visur, kur įmanoma – tiesiog privaloma.

„Anksčiau niekas to taip nesureikšmindavo, mažiau ir užkliūdavo. O dabar – vos plaukelis ir jau tragedija. Prieš dešimt metų juokas ėmė skaitant apie aliejukus plaukų galiukams ir serumus nagų odelėms, o dabar tai – absoliuti norma. Įdomu, prie kokių dar ciucikų ir bucikų prieisim tokiais tempais priimdami kosmetikos produktų kūrėjų primestas privalomybes?“, - retoriškai klausė vilnietė.

Beje, mažosios mis grožio standartus taiko ne tik sau – bando ir tėčiams. Kaip pasakojo dviejų dukterų tėvas, jis jau sulaukė mažosios klausimo, kada depiliuosis kojas. Išgirdus, kad vyrai to nedaro, dešimtmetė konstatavo: „Gaila. Gal tada normaliau atrodytumėt“.

Prašo pašalinti iš ausų styrančius plaukus

Kaip DELFI patvirtino grožio salonų darbuotojos, vyresnio amžiaus vyrai su plaukų šalinimu eksperimentuoti iš tiesų nelinkę, tačiau kirpėjų vis drąsiau paprašo „tuo pačiu pakirpti antakius, su mašinėle pašalinti iš ausų styrančius plaukus.

„Nosplaukius, tikriausiai, apsikerpa patys“, - juokėsi mažame miestelyje vyrų ir moterų kirpyklą įkūrusi grožio specialistė.

Paklausta, ar periferijoje atliekama profesionali kūno depiliacija, moteris sakė nemananti, kad paslauga būtų paklausi. „Moterys namie pasitvarko, o vyresnio vyro į grožio saloną ir su pagaliu neatvarysi, nebent apsikirpti“, - sakė salono vadovė.

DELFI domėjosi, ką apie plaukų šalinimą mano sveikatos specialistai. Ar ėjimas prieš gamtą neatsisuks antru lazdos galu?

Ką pataria gydytojai

Vilniaus Universiteto Santariškių Dermatovenerologijos centro gydytojos Aušrinės Ramanauskaitės teigimu, pats kūno plaukų šalinimas nėra kenksminga. Svarbu kas tai atlieka ir kaip oda prižiūrima po depiliacijos.

„Plaukų šalinimas gali būti kenksmingas tik tuo atveju, kai atliekamas neprofesionaliai, dėl galimų procedūrų šalutinių poveikių arba prastos priežiūros po depiliacijos. Plaukeliai nuo skutimosi gali įaugti, gali atsirasti smulkų spuogelių. Jei nepakankama higiena, gali išberti dėl bakterinės infekcijos“, - komentavo gydytoja dermatovenerologė.

Pasak A. Ramanauskaitės, depiliuojant vašku, oda gali nudegti nuo per daug karštos masės, depiliacijai naudojami kiti produktai gali sukelti alergines-kontaktines reakcijas.

„Neretai alerginės-kontaktinės reakcijos kyla šalinant plaukelius cheminiais preparatais, o naudojant lazerį ar intensyvią impulsinę šviesą galimas odos nudegimas, hiperpigmentinės dėmės, ypač jei ši procedūra atliekama vasarą, ant įdegusios odos“, - atkreipė dėmesį gydytoja, pridurdama, kad kūno plaukai šalinami ne tik dėl estetinių ir psichologinių priežasčių, bet ir susirgus kai kurioms ligoms, pavyzdžiui, hirsutizmu – padidėjusiu moters plaukuotumu tose kūno vietose, kurioms paprastai būdingas tik nežymus plaukuotumas.

Kada depiliacija - būtina?

Depiliaciją patariama naudoti ir tai atvejais, kai dažnai kartojasi folikulitai po skutimosi ar plaukų šalinimo vašku, kai plaukeliai įauga, beria smulkiais spuogeliais.

Pasak gydytojos, jautriausios vietos - viršutinė lūpa, bikini zona. Šiose odos dalyse gausiai išsiraizgę nervų galūnėlės, skausmo ir kiti receptoriai, negilus riebalinis sluoksnis.

„Tačiau tai labai subjektyvu, kiekvieno žmogaus skausmo jutimo slenkstis ir tolerancija skirtinga. Jei jautrumas labai didelis, prieš atliekant procedūras depiliuojamas vietas galima lokaliai patepti nuskausminamaisiais, vėsinančiais vaistais“, - patarė A. Ramanauskaitė.

Pačios gydytojos požiūris į depiliacija - teigiamas, nes „mūsų visuomenėje žmogus yra greitai nuteisiamas, apkalbamas jeigu išsiskiria iš būrio“.

Besidomintiems plaukų šalinimu dermatologė patarė pasirinkti tinkamiausia metodą, geras priemones ar specialistą, kuris tai atliks ir nepamiršti prižiūrėti po procedūros sudirgusios odos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (515)