2015 metais buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 26 000 švedžių. Per jį ir paaiškėjo, jog pirmagimės yra beveik 30 proc. labiau linkusios turėti antsvorio, o tikimybė nutukti joms yra net 40 proc. didesnė, palyginti su jaunesnėmis šeimos narėmis.

Gimimo datos nė vienas nepakeisime, tačiau minėto tyrimo rezultatai, paskelbti leidinyje „The Journal of Epidemiology & Community Health“, medikų nuomone, yra labai reikalingas įspėjimas pačioms pirmagimėms, bet dar labiau jų tėvams, skrupulingiau rūpintis mityba bei fiziniais krūviais.

Vaikų endokrinologai įtaria, kad pagimdžius pirmąjį vaiką, aplinka moters gimdoje pasikeičia. Per pirmąjį nėštumą su placenta besijungiančios kraujagyslės būna siauros, iš čia mokslininkams kilo hipotezė, jog pirmagimės, dar būdamos įsčiose, dėl to patiria savotišką stresą. Dėl to perprogramuojama jų medžiagų apykaita ir riebalų atsargų reguliavimo mechanizmai.

Šis atradimas patvirtina labai panašaus tyrimo, tik atlikto su vyrais, rezultatus. Tąsyk nustatyta, kad vyriškosios lyties pirmagimiai ne tik dažniau turi antsvorio, bet ir labiau, nei jaunesnieji broliai, linkę susidurti su tokiomis problemomis, kaip aukštas kraujospūdis bei atsparumas insulinui.

Įdomu tai, pabrėžia mokslininkai, kad visi šie sveikatai pavojingi dalykai nėra susiję su genetika – juos lemia aplinka.

Specialistai mano radę svarbų paaiškinimą, kodėl tiek daug pasaulio gyventojų yra nutukę. Suprantama, pagrindinės to priežastys vis dar yra tos pačios – mes per daug valgome ir per mažai judame. Tačiau žinant, kad pirmagimiai yra linkę kaupti antsvorį, bei prisiminus, jog šeimose gimsta vis mažiau vaikų (vadinasi, turime vis daugiau pirmagimių), galima įžvelgti netikėtą ryšį su gausėjančiomis nutukusių žmonių gretomis.

Tiesa, vyresniosios šeimų atžalos nėra tokios jau nuskriaustos – pirmagimiams likimas nepagaili kitokių dovanų. Pavyzdžiui, kai esate vienintelis vaikas šeimoje, jums netenka su niekuo dalytis jos išteklių – ir ne tik materialinių. Gimus sesutei ar broliukui, tai pasikeičia.

Be to, didesnis pirmagimių svoris kadaise, manoma, buvo vienas didžiausių jų privalumų. Ankstesniais ir sunkesniais laikais lėtesnę medžiagų apykaitą turintys ir lengviau kilogramus kaupiantys žmonės turėdavo daugiau šansų išgyventi.