Karvių pienas ilgą laiką laikytas vaikams būtinu produktu, nes jis vaiko organizmą praturtina itin svarbiomis maistingosiomis medžiagomis ir energija; pieno sudėtyje yra baltymų, riebalų, kalcio ir vitamino D“, - teigė pediatras Jonathonas Maguire’as iš Toronto. Tiesa, visų šių medžiagų galima gauti ir iš kitų produktų, bet pienas – tai paprastas ir nebrangus produktas, kurį mėgsta dauguma vaikų. „Vis dėlto su dauguma sveikų dalykų taip tau būna, kad per daug turbūt nėra gerai“, - pripažino jis.

2015 m. amerikiečių dietologai patvirtino vaikams rekomenduojamą 2-3 stiklinių pieno dienos normą, svyruojančią priklausomai nuo vaiko amžiaus. „5-6 stiklinės pieno 5 m. vaikui – per daug“, - neabejojo Angela Lemond iš Mitybos ir dietologijos akademijos, rašo nytimes.com.

2013 m. J. Maguire’as vadovavo moksliniam tyrimui, kurio eigoje nustatyta, kad daugiau pieno gėrusių 2-5 metų vaikų organizme vitamino D lygis didėjo, tačiau geležies atsargos tuo pačiu mažėjo, o tai savo ruožtu gali baigtis mažakraujyste ar sukelti smegenų vystymosi sutrikimų. Jei per dieną vaikas išgeria apie dvi stiklines pieno, vitamino D jis gauna pakankamai, o rizikos patirti geležies trūkumą sėkmingai išvengiama.

Kodėl kyla geležies trūkumo problema? Manoma, kad pieno sudėtyje esantis kalcis trukdo įsisavinti geležį iš kitų maisto produktų. Piene geležies labai nedaug, o didelį kiekį pieno geriančių vaikų organizme lieka mažiau vietos kitiems daug maistingųjų medžiagų turintiems, jų vystymuisi ir augimui itin reikalingiems produktams.

Pavyzdžiui, šešiose stiklinėse 2 proc. riebumo pieno kalorijų yra apie 730, o tai reiškia, kad 5 metų vaikas be didesnių sunkumų vien gerdamas pieną gauna pusę būtinos kalorijų normos. Toks disbalansas gali sukelti ne tik geležies, bet ir kitų vitaminų, mineralų ir skaidulų trūkumą organizme.

„Manau, kad turėtume skatinti mūsų vaikus vartoti produktų saikingai ir valgyti skirtingą maistą, vartoti kuo įvairesnių maisto produktų iš visu pagrindinių maisto grupių“, rekomendavo J. Maguire‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)