Daugiau nei 14 tūkst. moterų, kurioms BPAS klinikose buvo nutrauktas nėštumas, pastojo, nors vartojo hormoninius kontraceptikus ar kitas ilgai veikiančias kontraceptines priemones. Įsidėmėtina, kad daugelis tokių moterų apie savo būklę sužino gana vėlyvoje nėštumo stadijoje, nes nė neįtaria, kad kontraceptinės priemonės gali nepasiteisinti.

Specialistai ne kartą yra pabrėžę, kad nė viena kontraceptinė priemonė nėra 100 proc. efektyvi. Visgi ilgalaikio poveikio grįžtamosios kontracepcijos priemonių, tokių kaip gimdos spiralė, efektyvumas siekia 99 proc., ir tai iš pažiūros gana didelį patikimumą žadantis rodiklis.

Per burną vartojami kontraceptikai yra pati populiariausia priemonė, kuria naudojasi nėštumo norinčios išvengti moterys. Nuo jų nedaug teatsilieka kitos ilgalaikės kontraceptinės priemonės, įskaitant gimdos spirales. Palyginimo dėlei galima pasakyti, kad kontraceptikų efektyvumas yra 91 proc., o prezervatyvų – 82 proc.

Tačiau BPAS specialistai pabrėžia, kad jei spiralė įdėta netinkamai, taip pat jei ji pasislenka ar net iškrenta, pastoti tikrai galima. Būtina žinoti, kad hormoninė kontracepcija – tabletės arba pleistrai – gali maskuoti nėštumo simptomus, nes tokių priemonių vartojimas lemia nereguliarias arba negausias mėnesines.

Kaip tik dėl šių priežasčių hormoninius kontraceptikus pasirinkusios moterys nėštumą pastebi tik vėlyvesnėje stadijoje. BPAS teigia, kad 2015 metais daugiau nei 5 proc. abortų buvo atlikti po dvidešimtos nėštumo savaitės, nes moterys naudojosi ilgalaikio poveikio grįžtamosios kontracepcijos priemonėmis.

Anglijoje, Velse ir Škotijoje nėštumą galima nutraukti iki 24-os savaitės.

Kokias kontraceptines priemonės moterys naudoja dažniausiai?

Kontraceptinės tabletės – 45 proc.
Kontraceptiniai implantai – 15 proc.
Prezervatyvai – 14 proc.
Spiralės – 14 proc.
Įšvirkščiami kontraceptikai – 9 proc.

„Surinkti duomenys rodo, kad naudodamos vien kontraceptines priemones moterys negali kontroliuoti vaisingumo. Taip yra net tada, kai taikomi metodai itin efektyvūs, – sakė BPAS vadovė Ann Furedi. – Kontracepcija ir nėštumo nutraukimas – neatsiejami nuo šeimos planavimo. Nėštumo nutraukimo, kaip kontroliuojančios priemonės, moterys imasi tada, kaip įprastos priemonės pasirodo nepakankamai veiksmingos.“

BPAS duomenys rodo, kad iš 60 tūkst. moterų, kurioms BPAS klinikose pernai buvo nutrauktas nėštumas, daugiau nei pusė naudojo bent vieno tipo kontraceptines priemones.
Keletą pastarųjų metų bendras abortų skaičius per metus Anglijoje ir Velse siekė maždaug 185,5 tūkst. Kiekvienais metais pastoja devynios iš šimto moterų, vartojusių kontraceptines piliules, šešios iš šimto, vartojusių įšvirkščiamus kontraceptikus, ir viena iš šimto, nuo nepageidaujamo nėštumo bandžiusi apsisaugoti gimdos spirale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)