Kaip DELFI sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas, stinga sąmoningumo ir žinių, kodėl reikia vartoti mažiau cukraus, krakmolingų produktų ir kas nutiks, jei valgysime per daug ir ne tokio maisto, kuris mums reikalingas.

„Kalbant apie nutukusius vyrus, kurių pilvai kieti kaip būgnai, gal kitas įsivaizduoja, kad užsiaugino tokį pilvo presą. Bet jei pažiūrėtume pilvą pjūvyje, pamatytume, kaip riebaliniu audiniu peraugę visi vidaus organai. Kitas net neįsivaizduoja, kas tokio pilvo viduje, todėl būtų naudinga aiškiai pavaizduoti, kaip atrodo sveiko žmogaus pilvo pjūvis ir kas įvyksta kūne, kai jis nesilaiko mitybos rekomendacijų, kaip ten viduje viskas pakinta“, – sakė profesorius.
Paprašytas paaiškinti, kas atsitinka užaugus pilvui, prof. R. Stukas sakė: „Tie riebalai kaupiasi, apauga vidaus organus, perauga jungiamuoju audiniu ir suauga į vieną guzą, vieną konglomeratą ir tada tas visas darinys sąlygoja metabolinio sindromo išsivystymą, nes pilvas faktiškai įgyja tarsi atskiro edokrininio organo funkciją ir tada kelio atgal praktiškai nebėra“.

Užburtas ratas

Kai valgome daug krakmolingo ir saldaus maisto, o didelė dalis dabar mūsų vartojamo maisto būtent tokia ir yra, organizmas turi kažkaip gelbėtis, nes nuolatinės didelės cukraus porcijos patenka į kraują, keičia jo parametrus, kurie tampa nebesuderinami su normalia organizmo veikla.

Kodėl riebalai kaupiasi būtent ant pilvo, o tiksliau – apatinės jo dalies, mokslininkai aiškina organizmo savisauga gelbėjantis nuo krakmolingų, saldžių, riebių produktų pertekliaus.

Apatinės pilvo dalies riebalinis audinys tampa tarsi aktyviu organu, kuris siunčia cheminius signalus į kitas kūno dalis.

Kuo dažniau valgome netinkamą maistą, tuo greičiau tunkame, tuo stipresnė organizmo reakcija kaupti riebalus pilvo srityje tam, kad padaugėtų hormono leptino, kuris blokuoja neuropeptido Y, sukeliančio alkį, gamybą.

Vis dėlto, leptinas nėra jau toks nekaltas reguliatorius – didėjant jo kiekiui kraujyje, auga rizika susirgti širdies-kraujagyslių ligomis, nes šis hormonas mažina kraujagyslių elastingumą ir skatina trombų susidarymą. Jo perteklius – vienas iš antro tipo diabeto faktorių.

Tyrimai rodo, kad moterims riebalų sankaupos ant pilvo taip pat ne į sveikatą. Pavojinga riba laikoma 90 cm. viršijanti liemens apimtis, kuri penkis kartus padidina diabeto riziką, grėsmę susirgti širdies ligomis, krūties ir kitais onkologiniais susirgimais.

Figūros gadintojai: kas kiša koją moterims, kas – vyrams?

Trenerio Edmundo Jonaičio nuomone, moterims figūrą labiausiai gadina saldumynai, o vyrams – alus.

Garsių kultūristų trenerio DELFI teiravosi, per kiek jis „nuima“ alaus pilvus žmonėms, kurie dėl sveikatos ar išvaizdos ateina į jo sporto klubą.
Edmundas Jonaitis

„Oi, žinokite, daug kas rezultato ir nesulaukia, nes reikia laiko, kantrybės. Numesti alus pilvą – ilgas procesas. Augini 5-10 metų, o norisi numesti per 3 mėnesius. Žmonės sportuoja, tačiau nematydami rezultato skundžiasi, klausia, kodėl. Kiti stengiasi badauti, tačiau kuo daugiau badauja, tuo labiau organizmas reaguoja atvirkščiai. Žmonėms sunku tai paaiškinti, tačiau faktas – jei badausi, niekada nenumesti viršsvorio. Kur kas veiksmingiau – sveikas maistas ir tinkamai sudėliotas maitinimosi planas. Intensyvios treniruotės – pliusas, tačiau vien jų nepakanka“, – sakė treneris.

Specialistas paaiškino, kodėl vyro išvaizdai labiausiai kenkia alus: „Tai visų pirma mielės, o jos – estrogenai, moteriškas hormonas, nuo kurio auga pilvas, kaupiasi riebalai“.

Rezultatai – tik po dviejų savaičių

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė vadinamąjį alaus pilvą vadina pavojingu nutukimo tipu.
Jūratė Dobrovolskienė

„Tai ne kokios alaus sankaupos riebalų pavidalu, o žmogaus savybė. Ne visi taip tunka – kiti riebėja kaip antys. Tačiau pilvinis nutukimas daug pavojingesnis už bendrą, nes kaupiasi kitos rūšies riebalai, kurių sunkiau atsikratyti“, – DELFI komentavo gydytoja dietologė.

Paklausta, ar vyrui įmanoma grįžti prie 80 cm liemens apimties, jei per pora dešimtmečių ji didėjo ir išaugo iki 120 cm, gydytoja sakė: „Žinoma, kad įmanoma. Ir mano praktikoje yra buvę žmonių, kurie numetė 20, net 40 kilogramų. Tik tiek, kad žmonėms su dideliais pilvais riebalai tirpsta ne tiesiai nuo pilvo, o bendrai“.

Dietologės žodžiais, būna, žmogaus rankos ir kojos kaip šakaliai, o pilvas – kaip didžiulis arbūzas.

„Todėl negalima šios problemos pateikti subuitintai. Žmonės riebalų sankaupas vadina alaus pilvu, tačiau su alumi jos siejasi tiek, kad nuo didelio alaus kiekio tunkama. Tiesiog kai kuriems žmonėms riebalai kaupiasi pilvo srityje ir tai yra jų savybė. Nebūtinai todėl, kad geria alų, o kad padaugina kalorijų“, – pabrėžė DELFI pašnekovė.

Klausiantiems, per kiek laiko įmanoma atsikratyti pilvo, J. Dobrovolskienė priminė, jog riebalai pradeda skaidytis „po dviejų savaičių subalansuoto, teisingo kalorijų patekimo į organizmą. Anksčiau prarandamas tik tarpraumeninis skystis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)