Galimybę pasirinkti esą palaiko ir Lietuvos moterys - beveik 60% „Mamyčių klubo“ gerbėjų patvirtino, kad norėtų galėti rinktis: „Kiekvienos šeimos pasirinkimas, teisė rinktis turi būti pasiekiama“, „Moterys pačios galėtų pasirinkti kur geriau”.

„Noras gimdyti namuose - mano geriausias sprendimas, kuris suteikė neįkainojamos ir džiuginančios patirties”, - paskutinį mėnesio šeštadienį rodysiamoje laidoje teigs prieš metus antrą vaikelį pasigimdžiusi Agnė. Šiuo ypatingu gyvenimo momentu ją supo artimiausi žmonės ir saugi namų aplinka. Tiesa, gimdyti teko be akušerės priežiūros ar laukiančio greitosios pagalbos automobilio, kaip įprasta daugelyje Europos šalių ar vos už kelių šimtų kilometrų esančioje Latvijoje.

Tokia informacija privertė dar kartą grįžti prie daug diskusijų sukeliančios temos - gimdyti namie ar ligoninėje.

Sprendimą lemia blogos patirtys

Lietuvoje akušeriams ir ginekologams teisės aktai gimdyvėms namuose draudžia teikti medicininę pagalbą. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė DELFI pasakojo, kad gimdymas, nepriklausomai nuo gimdymo vietos, yra sudėtingas ir pavojingas procesas tiek gimdyvei, tiek naujagimiui. Specialistės teigimu, gimdymas be specialistų priežiūros gali turėti dramatiškų pasekmių.

„Pagal dabartinį reglamentavimą, moterys turėtų gimdyti įstaigose, turinčiose licenciją tokiai veiklai. Suprantu, kad gimdymas - labai asmeniškas veiksmas, tačiau yra svarių, labai plačių mokslinių tyrimų, įrodančių gimdymo namie riziką naujagimiui. Komplikacijų atveju nėra galimybės taip greitai suteikti būtiną pagalbą“, - aiškino R. Nadišauskienė.

Gydytoja sutiko, kad yra šalių (Olandija, Didžioji Britanija, Naujoji Zelandija), kuriose taikoma praktika gimdyti namie. Tiesa, tokia tendencija esą mąžta.

„Kai gimdymas negalimas ligoninėje (dėl gydymo įstaigos užimtumo), gimdyvei pasiūloma išsikviesti licencijuotą gydytoją į namus. Tokios procedūros kainos yra įspūdingos. Pinigai akušerei yra mokami už didelę riziką prižiūrėti gimdymą namuose“, - sakė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

Remiantis statistika, gimdyti namie dažniau renkasi kiek vyresnio amžiaus moterys, kurios yra išsilavinusios, drąsios, turi daug teorinių žinių. Jos siekia glaudesnio ryšio su kūdikiu, nori būti apsuptos vien artimų žmonių.

„Tačiau mes taip pat pastebime, kad labai dažnai tokį norą nulemia blogos šių moterų ar jų mamų, anytų patirtys, gimdant ligoninėse. Visada norime suteikti įmanomai geriausias galimas sąlygas moterims ligoninėse, kad gimdymas praeitų su kuo mažesnėmis intervencijomis, kad būtų saugus ir mamai, ir vaikai. Tikrai daug dirbame šia linkme. Manome, kad pasiruošusios akušerės gali prižiūrėti gimdymą ir tikrai ne visada reikia gydytojo. Taip pat vertiname norą, kad gimdymas būtų asmeniškas ritualas. Gimdymo stacionarai per paskutinį dešimtmetį yra labai pasikeitę, juolab moteris gali pasirinkti vieną ar kitą gimdymo įstaigą. Tačiau vis vien kviečiame moteris nerizikuoti šiuo svarbiu laikotarpiu“, - patarė specialistė.

Komplikacijų grėsmė

Jei visgi moteris nusprendė prisiimti visas rizikas, pabrėžiama, kad jei gimdymo metu atsiranda baimė, nerimas ar abejonės, nedelsiant reikėtų kviesti greitąją pagalbą ir vykti į ligoninę.

„Pagrindinė medicininė grėsmė – gali prasidėti labai gausus kraujavimas. Šią naktį mūsų gydytojai skubėjo į vieną iš regiono ligoninių. Vietos bei mūsų gydytojai gelbėjo gimdyvės gyvybę po, atrodytų, visiškai normalaus gimdymo. Vaisius buvo didelis ir staiga kilo komplikacijos. Teko perpilti 12 litrų kraujo. Plaukai šiaušiasi pagalvojus, jei taip atsitiktų namuose“, - pasakojo R. Nadišauskienė.

Kitas pavojus – tarpvietės plyšimai. Gimdymo metu gali labai šoktelti arterinis kraujospūdis, naujagimis gali gimti imti dusti, o motina - apalpti, nebeturėti jėgų tęsti gimdymo. Be to, ne visas komplikacijas galima iš anksto numatyti.

„Praėjusiais metais visus sukrėtė žinia, kad netekome gimdyvės ir naujagimio - buvo diagnozuota embolija vaisiaus vandenimis. Mes siekiame maksimalaus saugumo, tačiau idėjos gimdyti ligoninėje priešininkai iškart kontraargumentuoja – esą ar gali medikai 100 proc. užtikrinti sėkmingą baigtį? Medicinoje nėra tokių garantijų. Kai nelaimė nutinka ligoninėje, bent yra ką kaltinti, tačiau pagalvokite, jei bėda nutiktų namie?“, - retoriškai tarė pašnekovė.

Jei gimdyme namie dalyvautų akušerė, komplikacijų atveju ji galėtų priimti teisingus sprendimus ir prireikus iškviesti greitąją.

„Kita vertus, reikėtų pasidomėti, kiek akušerių norėtų imtis tokios didelės atsakomybės ir eiti į namus. Negaliu teigti už visas, tačiau išmintinga, visas rizikas žinanti akušerė to vengtų. Kiek esu kalbėjusi su profesionalėmis savo srityje, kuriomis aš tikrai pasitikiu, jos tikina to nesiimsiančios. Gal ilgainiui situacija keisis, gal bus daugiau drąsių specialisčių“, - sakė profesorė.

„Galiausiai, noriu pabrėžti, kad jaučiame pagarbą norinčioms gimdyti namie. Suprantame, kad baimė ir nepasitikėjimas gydymo įstaigomis atsirado ne be mūsų pačių darbo problemų, netobulumo. Kai mes, medikai, nekreipiame dėmesio į pacientes, kai žiūrime į jas iš aukšto, kai nemokame tinkamai bendrauti, komunikuoti, tada ir atsiranda nusivylimas, kad tokia pakilia proga elgiamasi netinkamai. Tai reikia įvertinti ir visai mūsų specialistų bendruomenei dar yra kur tobulėti. Tačiau vis tiek moterims sakau viena – labai kviečiame jas gimdyti ligoninėse, o jei yra pastabų – visada jas išsakyti“, - reziumavo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)