Perspėja, kokių produktų negalima šildyti: į pavojingą sąrašą pateko ir bulvės

 (53)
Daugelis biurų darbuotojų nešasi maisto į darbą, šildo mikrobangų krosnelėje vakarykštę sriubą ar kotletus.
Keptos bulvės
Keptos bulvės
© Fotolia nuotr.

Tačiau, kaip rašo independent.co.uk, kai kurių maisto produktų negalima šildyti – vieni laikomi reaguoja su bakterijomis, kituose verdant suyra baltymai.

Europos maisto informacijos taryba pataria nešildyti šių penkių maisto produktų:

1. Vištiena

Pakartotinai šildyti vištienos nepatartina, nes joje baltymų daugiau nei raudonoje mėsoje, taigi šildant baltymai skirtingai skyla ir gali sukelti virškinimo problemų.

2. Ryžiai

Anot Maisto standartizacijos agentūros, svarbiau netgi ne pats ryžių šildymas, o tai, kur ir kaip jie laikomi.

Jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos dauginsis ir gali pagaminti nuodų, kurie sukelia vėmimą arbą viduriavimą. Ryžių šildymas nuo šių nuodų neapsaugos.

3. Bulvės

Svarbiau ne tai, kad bulvės šildomos, o kaip jos laikomos išvirtos.

Jei bulvės paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o paskui neįdedamos į šaldytuvą, gali imti daugintis clostridium botulinum bakterijos. Ypač rizikinga, jei bulvės suvyniotos į foliją – tada nepatenka deguonis.

Šildant minėtos bakterijos nežūsta, taigi pirmų pirmiausia patartina laikyti virtas bulves šaltai.

4. Grybai

Grybuose yra baltymų, kuriuos labai greitai gali suardyti fermentai ir mikroorganizmai. Jei grybai netinkamai laikomi, jie greitai genda. Tiesa, jei grybai laikomi šaldytuve ir ne ilgiau nei 24 val., juos šildyti galima.

5. Špinatai ir kitos lapinės daržovės

Špinatuose ir kitose lapinėse daržovėse gali būti daug nitratų. Patys nitratai nėra žalingi, tačiau jie gali virsti į nitritus, o galiausiai – į natrio nitritus, iš kurių kai kurie yra kancerogenai.

Jie gali sutrikdyti deguonies apykaitą kraujyje, o mažiems vaikams gali sukelti vadinamąjį mėlyno kūdikio sindromą.

Taigi patariama špinatų pakartotinai nešildyti.

www.DELFI.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus
 
Naujienų prenumerata

Sveikatos naujienos

Dieną pradedate kavos puodeliu? Tai šį tą apie jus pasako

Kodėl kai kurie negali apsieiti be keleto kavos puodelių per dieną, kai tuo tarpu kiti apsiriboja tik vienu ar dviem?

Po aistringo bučinio – paauglio mirtis ir kaltinimai jo merginai (25)

Paauglys mirė nuo insulto, kurio priežastis – kraujo krešulys, susiformavęs po aistringo draugės bučinio, rašo „The Sun“.

6 svarios priežastys tučtuojau pradėti valgyti burokėlius (5)

Virtuvės šefai sako, jog burokėlis suteikia patiekalams spalvų ir savo salsvumu padeda atsiskleisti kitų patiekalų skoniui, tačiau tai, kaip netrukus įsitikinsite, tik ledkalnio viršūnė. Dietologai turi daugiau ką pasakyti apie šias iš pažiūros proziškas daržoves – ir tik gerų dalykų.

Kas nutiktų vaistus užgėrus kava ar sultimis (22)

Sunegalavus įsigyti vaistų — dar ne viskas. Labai svarbus yra vaistų suderinamumas: neatsakingas ir neatidus vaistų vartojimas gali žmogaus savijautą stipriai pabloginti bei sukelti šalutinių sveikatos sutrikimų.

Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas (17)

Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas. 2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m.