Perspėja, kokių produktų negalima šildyti: į pavojingą sąrašą pateko ir bulvės

 (53)
Daugelis biurų darbuotojų nešasi maisto į darbą, šildo mikrobangų krosnelėje vakarykštę sriubą ar kotletus.
Keptos bulvės
Keptos bulvės
© Fotolia nuotr.

Tačiau, kaip rašo independent.co.uk, kai kurių maisto produktų negalima šildyti – vieni laikomi reaguoja su bakterijomis, kituose verdant suyra baltymai.

Europos maisto informacijos taryba pataria nešildyti šių penkių maisto produktų:

1. Vištiena

Pakartotinai šildyti vištienos nepatartina, nes joje baltymų daugiau nei raudonoje mėsoje, taigi šildant baltymai skirtingai skyla ir gali sukelti virškinimo problemų.

2. Ryžiai

Anot Maisto standartizacijos agentūros, svarbiau netgi ne pats ryžių šildymas, o tai, kur ir kaip jie laikomi.

Jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos dauginsis ir gali pagaminti nuodų, kurie sukelia vėmimą arbą viduriavimą. Ryžių šildymas nuo šių nuodų neapsaugos.

3. Bulvės

Svarbiau ne tai, kad bulvės šildomos, o kaip jos laikomos išvirtos.

Jei bulvės paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o paskui neįdedamos į šaldytuvą, gali imti daugintis clostridium botulinum bakterijos. Ypač rizikinga, jei bulvės suvyniotos į foliją – tada nepatenka deguonis.

Šildant minėtos bakterijos nežūsta, taigi pirmų pirmiausia patartina laikyti virtas bulves šaltai.

4. Grybai

Grybuose yra baltymų, kuriuos labai greitai gali suardyti fermentai ir mikroorganizmai. Jei grybai netinkamai laikomi, jie greitai genda. Tiesa, jei grybai laikomi šaldytuve ir ne ilgiau nei 24 val., juos šildyti galima.

5. Špinatai ir kitos lapinės daržovės

Špinatuose ir kitose lapinėse daržovėse gali būti daug nitratų. Patys nitratai nėra žalingi, tačiau jie gali virsti į nitritus, o galiausiai – į natrio nitritus, iš kurių kai kurie yra kancerogenai.

Jie gali sutrikdyti deguonies apykaitą kraujyje, o mažiems vaikams gali sukelti vadinamąjį mėlyno kūdikio sindromą.

Taigi patariama špinatų pakartotinai nešildyti.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Sveikatos naujienos

Verslas iš po prekystalio: neaiškių preparatų nusipirko per 7 minutes (127)

7 minutės. Tiek truko išsiaiškinti, kur sostinės Halės turgavietėje pardavinėjami nelegalios prekės ir jų nusipirkti.

Ligoninių priimamuosius užplūdo pėstieji: situacija beveik ekstremali (147)

Naktį prasidėjus lijundrai kelių ir šaligatvių dangos tapo slidžios. Vilniuje ir Kaune anksti ryte dėl apledijusių laidų dviem valandoms buvo sutrikęs troleibusų eismas.

Jei šiandien paslydote, jūs ne vieni: pasakoja apie itin skausmingas traumas (54)

Šaligatviams pasidengus ledu gydytojai kaskart pastebi smarkiai išaugusį pacientų, patyrusių traumas paslydus, skaičių. Tokios nelaimės kaip raiščių ar raumenų patempimai, įvairių kaulų lūžiai ir smegenų sutrenkimai sudaro daugiau nei pusę visų patiriamų traumų žiemą.

Gydytojas paaiškino, ką išduoda potraukis tam tikram maistui (19)

Ar kada susimąstėte, kodėl jūs užsinorite šokolado vidury nakties ar visą dieną jus traukia prie sūraus maisto? Ar kada pasijutote visiškai bejėgiai prieš savo potraukį vienam ar kitam maistui?

Klystate manydami, kad vieną pavojingiausių virusų galite perimti bučiuodamiesi (14)

„Terrence Higgins Trust“ fondas teigia, kad daugelis mitų apie žmogaus imunodeficito virusą, kurie buvo gajūs devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tebėra gajūs ir dabar, rašo BBC.