Perspėja, kokių produktų negalima šildyti: į pavojingą sąrašą pateko ir bulvės

 (53)
Daugelis biurų darbuotojų nešasi maisto į darbą, šildo mikrobangų krosnelėje vakarykštę sriubą ar kotletus.
Keptos bulvės
© Fotolia nuotr.

Tačiau, kaip rašo independent.co.uk, kai kurių maisto produktų negalima šildyti – vieni laikomi reaguoja su bakterijomis, kituose verdant suyra baltymai.

Europos maisto informacijos taryba pataria nešildyti šių penkių maisto produktų:

1. Vištiena

Pakartotinai šildyti vištienos nepatartina, nes joje baltymų daugiau nei raudonoje mėsoje, taigi šildant baltymai skirtingai skyla ir gali sukelti virškinimo problemų.

2. Ryžiai

Anot Maisto standartizacijos agentūros, svarbiau netgi ne pats ryžių šildymas, o tai, kur ir kaip jie laikomi.

Jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos dauginsis ir gali pagaminti nuodų, kurie sukelia vėmimą arbą viduriavimą. Ryžių šildymas nuo šių nuodų neapsaugos.

3. Bulvės

Svarbiau ne tai, kad bulvės šildomos, o kaip jos laikomos išvirtos.

Jei bulvės paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o paskui neįdedamos į šaldytuvą, gali imti daugintis clostridium botulinum bakterijos. Ypač rizikinga, jei bulvės suvyniotos į foliją – tada nepatenka deguonis.

Šildant minėtos bakterijos nežūsta, taigi pirmų pirmiausia patartina laikyti virtas bulves šaltai.

4. Grybai

Grybuose yra baltymų, kuriuos labai greitai gali suardyti fermentai ir mikroorganizmai. Jei grybai netinkamai laikomi, jie greitai genda. Tiesa, jei grybai laikomi šaldytuve ir ne ilgiau nei 24 val., juos šildyti galima.

5. Špinatai ir kitos lapinės daržovės

Špinatuose ir kitose lapinėse daržovėse gali būti daug nitratų. Patys nitratai nėra žalingi, tačiau jie gali virsti į nitritus, o galiausiai – į natrio nitritus, iš kurių kai kurie yra kancerogenai.

Jie gali sutrikdyti deguonies apykaitą kraujyje, o mažiems vaikams gali sukelti vadinamąjį mėlyno kūdikio sindromą.

Taigi patariama špinatų pakartotinai nešildyti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Dėl neaiškių bėrimų 13-metė kreipėsi į medikus: pasirodo, tai vėžio požymiai (45)

15-metė Aušra Ščerbinskaitė šiandien juokauja, kad tik tada, kai negalėjo lankyti pamokų, pasiilgo mokyklos. Mergina jau pustrečių metų kovoja su Hodžkino limfoma (kraujo vėžiu) ir viltingai laukia rugsėjo 1-osios, kai galės vėl pamatyti savo klasiokus.

Ką naudinga žinoti ruošiantis iškylai (1)

Šiltuoju metų laiku ypač suintensyvėja mikroorganizmų, tarp jų ir patogeninių (ligas sukeliančių), biologinis vystymasis, žymiai sutrumpėja laikas, per kurį mikroorganizmai sugeba daugintis ir augti.

Kompensuojamųjų vaistų sąraše neliks 169 pavadinimų (174)

Sveikatos apsaugos ministerijai nesutarus su dalimi vaistų gamintojų dėl mažesnių vaistų kainų, kompensuojamųjų vaistų sąraše nuo liepos neliks 169 pavadinimų. Tačiau žadama, kad pigs per 800 pavadinimų vaistų.

Kaip, įgėlus vabzdžiui, alerginę reakciją atskirti nuo įprastinės kurie įgėlimai pavojingiausi (1)

Pavojingiausi geliantys vabzdžiai – bitės ir širšės, bet uodai alerginės reakcijos niekada nesukelia, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto profesorė alergologė Rūta Dubakienė. Jos teigimu, patinimas, paraudimas – normali reakcija. O alerginę reakciją išduoda dilgėlinis bėrimas, nukritęs kraujospūdis, dusulio priepuoliai arba staigus viduriavimas.

Lietuvoje – pirmasis šiemet stabligės atvejis: vyras užsikrėtė įsipjovęs pjūklu (34)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad nustatytas pirmasis šiais metais Lietuvoje stabligės atvejis. Susirgo 60 metų žmogus. Pernai šalyje registruoti du stabligės atvejai, vienas jų – mirties.