Perspėja, kokių produktų negalima šildyti: į pavojingą sąrašą pateko ir bulvės

 (53)
Daugelis biurų darbuotojų nešasi maisto į darbą, šildo mikrobangų krosnelėje vakarykštę sriubą ar kotletus.
Keptos bulvės
© Fotolia nuotr.

Tačiau, kaip rašo independent.co.uk, kai kurių maisto produktų negalima šildyti – vieni laikomi reaguoja su bakterijomis, kituose verdant suyra baltymai.

Europos maisto informacijos taryba pataria nešildyti šių penkių maisto produktų:

1. Vištiena

Pakartotinai šildyti vištienos nepatartina, nes joje baltymų daugiau nei raudonoje mėsoje, taigi šildant baltymai skirtingai skyla ir gali sukelti virškinimo problemų.

2. Ryžiai

Anot Maisto standartizacijos agentūros, svarbiau netgi ne pats ryžių šildymas, o tai, kur ir kaip jie laikomi.

Jei ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos dauginsis ir gali pagaminti nuodų, kurie sukelia vėmimą arbą viduriavimą. Ryžių šildymas nuo šių nuodų neapsaugos.

3. Bulvės

Svarbiau ne tai, kad bulvės šildomos, o kaip jos laikomos išvirtos.

Jei bulvės paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o paskui neįdedamos į šaldytuvą, gali imti daugintis clostridium botulinum bakterijos. Ypač rizikinga, jei bulvės suvyniotos į foliją – tada nepatenka deguonis.

Šildant minėtos bakterijos nežūsta, taigi pirmų pirmiausia patartina laikyti virtas bulves šaltai.

4. Grybai

Grybuose yra baltymų, kuriuos labai greitai gali suardyti fermentai ir mikroorganizmai. Jei grybai netinkamai laikomi, jie greitai genda. Tiesa, jei grybai laikomi šaldytuve ir ne ilgiau nei 24 val., juos šildyti galima.

5. Špinatai ir kitos lapinės daržovės

Špinatuose ir kitose lapinėse daržovėse gali būti daug nitratų. Patys nitratai nėra žalingi, tačiau jie gali virsti į nitritus, o galiausiai – į natrio nitritus, iš kurių kai kurie yra kancerogenai.

Jie gali sutrikdyti deguonies apykaitą kraujyje, o mažiems vaikams gali sukelti vadinamąjį mėlyno kūdikio sindromą.

Taigi patariama špinatų pakartotinai nešildyti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Labai pelningas verslo planas, kurio dalis esate ir jūs: antkainiai siekia šimtus procentų (308)

Kiek jūsų vaistinėlėje šiuo metu yra maisto papildų bei vitaminų? Kai kurie parlamentarai skaičiuoja, kad apie 60 proc. vaistų „krepšelio“ sudaro išlaidos būtent šiems sveikatą pagerinti turintiems preparatams. Pinigine išraiška minimi net 300 mln. eurų kasmet.

Mitybos specialistė paaiškino, kaip daryti cukraus detoksikaciją 30 dienų rezultatai tikrai nustebins (55)

Jeigu domitės naujausiomis sveikatos ir geros savijautos užtikrinimo tendencijomis, tai veikiausiai esate girdėję apie detoksikacines dietas.

Agurkai tirpdo net akmenis: neįtikėtina šios paprastos daržovės galia (21)

Žmonės agurkus valgo jau beveik 60 amžių. Jie pagerina apetitą, riebalų, baltymų pasisavinimą ir palankiai veikia medžiagų apykaitą.

Ginekologė: kokia tikimybė, kad nepiktybinė mioma „peraugs“ į agresyvų gimdos vėžį (31)

Mioma – tai nepiktybinis gimdos auglys, kurio vien buvimas nėra indikacija operaciniam gydymui. Mioma yra viena dažniausių vaisingo amžiaus moterų patologijų, dėl kurių šios kreipiasi į ginekologus.

Lietuvos mokslininkų komanda turi planą, kaip įveikti vėžį (40)

Anksčiau dėl jose taikomų naujausių gydymo technologijų į Vakarų Europos šalis gydytis važiavę lietuviai pažangiausius preparatus jau ne tik gali gauti savo šalyje, bet ir prieinamesnėmis kainomis.