Šis vėžys išsivysto iš jaunų raumenų ląstelių. Vadinamieji rabdomioblastai turėtų išaugti į sveikas raumenų ląsteles, tačiau jos ima nekontroliuojamai dalintis ir vietoj gražaus raumens susidaro didelis guzas.

„Alinai tumoras (navikas) yra galvoje. Dėl sudėtingos naviko lokalizacijos chirurgai nesiryžo mergaitės operuoti Lietuvoje ir kreipėsi į kolegas iš Vokietijos“, – DELFI pasakojo lėšas mergaitei renkančio labdaros ir paramos fondo „Rugutė“ vadovė Edita Abrukauskienė.

Hematologė: Alina turi daug šansų gyventi

Kaip papildė mergaitę gydanti hematologė Vilma Rutkauskaitė, Alinai navikas neišsisėjęs, tačiau jis pats – labai blogoje vietoje, iš kaklo pusės už dešinės ausies, bet giliai, netoli smegenų.

„Dabar svarbiausia kuo radikaliau pašalinti naviką, kad neplistų, nesisėtų. Alina, kaip mes sakome, atitinka visus geruosius kriterijus ir, jei navikas bus sėkmingai pašalintas, turi daug šansų gyventi“, - pabrėžė Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės gydytoja.

Minkštųjų audinių sarkomą, kuri gali pasireiškšti bet kurioje kūno vietoje, V. Ruškauskaitė vadino gana reta onkologine liga, kuri per metus Lietuvoje nustatoma 3-4 žmonėms.

Alina

Kadangi raumenų yra visame kūne, rabdomiosarkoma gali išaugti įvairiose vietose. Dažniausios sritys, kur ji randama vaikams, yra galva, kaklas, makštis, šlapimo pūslė, rankos, kojos ir krūtinės ląsta.

Chemoterapija tik sumažino auglio apimtį

Alinai Lietuvoje taikyta chemoterapija dvigubai sumažino auglio apimtį, tačiau jo galutiniam pašalinimui būtina chirurginė operacija. Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro gydytojai susisiekė su Wurzburgo universiteto klinika, kurios chirurgai sutiko pašalinti auglį.

„Alina su mama jau išvykusios į Vokietiją. Spalio 16 dieną Wurzburgo universiteto klinikoje mergytei atlikti pirmieji kontroliniai tyrimai. Preliminari operacijos data numatyta spalio 26 dieną“, – pasakojo E. Abrukauskienė.

Alina

Kaip pasidžiaugė fondo vadovė, Vokietijoje vėžiu sergančią mergytę ir 23-metę jos mamą sutiko pagloboti vietos lietuvių bendruomenė. Alinos mamai tautiečių pagalba itin svarbi, nes ji nemoka nei anglų, nei vokiečių kalbos. Tačiau lėšų gydymui dar gali prireikti, nes valstybė įsipareigojo apmokėti tik bazines Alinos gydymo išlaidas.

„Papildomas lėšas, kurių gali prireikti gydymo metu, jeigu tektų daryti sudėtingesnius tyrimus ar procedūras, įsipareigojo apmokėti fondas, tad geros valios žmonių prašome paramos Alinai. Lėšas į atsiskaitomąją fondo sąskaitą kaupiame norėdami būti tikri, kad valstybės skirtų pinigų stygius nesutrukdys penkiametei gauti pagalbą, kurios gydymo metu gali prireikti“, – sakė fondo vadovė.

Pasak E. Abrukauskienės, Alinos šeima nepasiturinti, mama augina ne tik sunkiai sergančią penkiametę, bet ir trejų metukų sūnų – Alinos brolį.

Akivaizdu, kad be paramos neišsivers

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija priėmė sprendimą apmokėti mergytės gydymą pagal Vokietijos patvirtintas bazines kainas, tačiau nekompensuos papildomų priemokų, paciento mokesčių ar kitų išlaidų, susijusių su mokamomis paslaugomis.

Šeima taip pat turi susimokėti už kelionę, apgyvendinimą, maitinimą, transportavimą ir pan.

„Šiandien negalima tiksliai pasakyti, kiek dienų Alina turės praleisti ligoninėje po operacijos ir kiek papildomų išlaidų bus šeimai. Tačiau akivaizdu, jog patys žmonės nepajėgs apmokėti net mažiausių išlaidų, susijusių su gydymu Wurzburgo universiteto klinikoje. Operacija – tik viena stotelė Alinos kelionėje per ligą. Sugrįžus į Lietuvą, mergytei bus taikoma chemoterapija ir spindulinė terapija“, – sakė E. Abrukauskienė.

Alina

Fondo „Rugutė“ puslapyje primenama, jog rabdomiosarkoma dažniau serga jaunesni kaip 5 metų vaikai. Šios ligos gydymas priklauso nuo jo buvimo vietos, išplitimo į kitas kūno sritis ir kaip jis atrodo žiūrint per mikroskopą. Kai gydytojas išsiaiškina visą šią informaciją, nusprendžia, kaip geriausia gydyti.

Visi vaikai, sergantys rabdomiosarkoma, operuojami. Operacijos metu pašalinamas visas auglys arba paimamas nedidelis jo gabalėlis ir apžiūrimas per mikroskopą. Taip pat visiems vaikams skiriama chemoterapija (gydymas vaistais, kurie sunaikina piktybines ląsteles), kadangi ji padeda sumažinti auglį ir sunaikinti visas jo daleles, kurios nukeliavo į kitas kūno vietas. Kai kuriems vaikams dar taikomas ir spindulinis gydymas, padedantis atsikratyti auglio.

Prašydami finansiškai prisidėti prie efektyvaus Alinos gydymo Vokietijoje, fondo atstovai prašo pridėti palinkėjimą penkiametei, kuriai likimas lėmė susigrumti su liga.

Alinos kelią per ligą galima sekti fondo „Rugutė“ tinklalapyje rugute.lt bei feisbuke.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (456)