Britanijoje įsteigta organizacija „Consensus Action on Salt and Health“ („Cash“), kurios tikslas – stebėti, kad gamintojai nedėtų per daug druskos į maisto produktus.

„Cash“ primena, kad didelis druskos kiekis sukelia aukštą kraujospūdį, ligas ir netgi mirtį. „Cash“ paragino Davidą Cameroną įsteigti nepriklausomą agentūrą mitybos klausimais, kad ši nustatytų tikslus mažinti aminiuose druskos, sočiųjų riebalų ir cukraus kiekį.

Ištyrusi populiarius prekybos centruose parduodamus produktus, „Cash“ nustatė, kad 47 proc. sriubų yra toks pat druskos kiekis porcijoje, kiek yra dviejuose gabalėliuose „Domino“ sūrio ir pomidorinėje picoje. „Baxters“ vegetariškoje pomidorinėje sriuboje, 400 g buvo 3,5 g druskos – daugiau nei „McDonald“ mėsainyje „Big Mac“ ir didelėje keptų bulvyčių porcijoje.

Sveikatos apsaugos specialistų rekomendacijomis, suaugęs žmogus per dieną neturėtų suvartoti daugiau nei 6 g druskos, t. y. šaukštelio. Šio reikalavimo sunku paisyti, nes populiariuose produktuose – duonoje, pusryčių dribsniuose ir pusfabrikačiuose yra daug druskos – trys ketvirtadaliai dienos normos.

Daugumoje – 95 proc. „Cash“ ištirtų sūrio produktų porcijoje druskos yra daugiau nei pakelyje sūrių traškučių. Daugumoje pusfabrikačių, pyragų ir pan. druskos 400 g buvo apie 2,9 g.

Daugiausia druskos rasta „Kellogg’s“ dribsniuose – 1,13 g 100-e g dribsnių.

Širdies ir kraujagyslių gydytojas, „Cash“ vadovas Grahamas MacGregoras teigė, jog didžiuliai druskos kiekiai maiste yra tikra tragedija žmonių sveikatai.

„Cash“ narė Sonia Pombo sakė: „Maistas, kurį valgome, yra didžiausia mirčių ir ligų priežastis JK dėl didelio kiekio druskos, sočiųjų riebalų ir cukraus, kurių deda maisto pramonė. Daugelis maisto gamintojų pasistengė mažinti druskos kiekį savo produkcijoje, tačiau kiti to nedaro ir toliau kelia grėsmę žmonių sveikatai.“

Yra ir pozityvių pokyčių. „M&S“ atstovė spaudai teigė: „Sumažinome druskos daugelyje produktų, tai atitinka visuotinius druskos mažinimo tikslus 2017-iems m. Druskos kiekis aiškiai pažymėtas ant pakuočių, tad pirkėjai turi galimybę rinktis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)