Jūrų dumbliuose (arba jūros kopūstuose) gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, tai tikra kalcio ir jodo bomba. Be to, kaip teigia specialistai, dumbliai pasižymi ir antioksidacinėmis savybėmis.

Mitybos specialistė Geeta Sidhu Robb jau kurį laiką valgo dumblius. Ji teigia, kad dumbliai, lyginant su lapiniais kopūstas, yra žymiai pranašesni.

G. Sidhu Robb teigimu, dumbliai tokie vertinti dėl juose esančio jodo. Vien Jungtinėje Karalystėje jodo trūksta net 70 proc. moterų.

„Dumbliuose gausu jodo, tai vienintelis produktas, kuriame jo yra tiek daug. Jodas būtinas skydliaukės veiklai, jis skatina medžiagų apykaitą. Nuovargis, kuris yra neišvengiama mūsų gyvenimo dalis, šį procesą sutrikdo. Lapiniai kopūstai ir dumbliai yra du skirtingi dalykai, skiriasi jų nauda organizmui. Dumbliuose yra jodo, kurio nėra lapiniuose kopūstuose, be to, juose yra ir magnio bei kalcio. Tai reiškia, kad dumbliai turi visko, ko reikia žmogaus organizmui“, – teigia mitybos specialistė.

„Apie jūrų dumblius kalbama jau kurį laiką, žmonės, besirūpinantys savo sveikata ir gera savijauta, juos jau vartoja. Pastebima, kad šio supermaisto populiarumas vis auga“, – teigia vyriausioji „NutriCentre“ mitybos specialistė Shona Wilkinson.

Sh. Wilkinson teigimu, dumbliai tokie naudingi, nes „auga vandenyje, kuriame gausu maistingų medžiagų“.

„Dumbliai – natūralus vitaminų A, B1, B2, C, D ir E šaltinis, juose gausu mineralų, tarp kurių cinkas, jodas, magnis, geležis, kalis, varis ir labai daug kalcio. Labai daug ir jodo. Jodas būtinas skydliaukei ir posmegeninei liaukai. Skydliaukė atsakinga už medžiagų apykaitą ir kūno temperatūrą. Dėl šios priežasties žmonėms, kovojantiems su antsvoriu, dumbliai itin naudingi. Be to, dumbliai laikomi natūraliu diuretiku“, – sako Sh. Wilkinson.

„Bio-Synergy“ atstovė Natalie Alexander teigia: „Dumbliai padeda iš organizmo šalinti toksiškas medžiagas, juose gausu mineralų ir vitaminų. Nauda neabejotina“.

Dumbliai naudingi ne tik žmonių organizmui, bet ir aplinkai, nes jiems nereikia nei gėlo vandens, nei žemės. Augdami vandenyje, dumbliai jį valo – sugeria fosforo ir azoto perteklių.

G. Sidhu Robb teigia: „Be to, tai greičiausiai augantis augalas visame pasaulyje, labai naudingas aplinkai. Netgi galima gana drąsiai pareikšti, kad jis gali išgydyti pasaulį“.

Kad ir kokie naudingi būtų dumbliai, Sh. Wilkinson visgi nedrįsta jų vadinti supermaistu.

„Terminas supermaistas nėra oficialus, todėl sunku pasakyti, ar dumbliai tikrai yra būtent toks maistas. Kad ir kaip ten bebūtų, dumbliai – puikus pasirinkimas tiems, kurie visų organizmų būtinų medžiagų nori gauti vienu metu“, – tvirtina Sh. Wilkinson.

„Wheyhey“ mitybos specialistė Rhiannon Lambert mano, kad dumbliai verti būti vadinami supermaistu.

Taip, dumblius galima vadinti supermaistu“, – teigia specialistė.

„Dumbliuose gausu vitaminų ir mineralų – 46 mineralai, 16 amino rūgščių ir 11 mikroelementų – jų nauda žmogaus sveikatai neabejotina. Nemažai mitybos specialistų savo pacientams rekomenduoja dumblių papildus kaip priemonę pagerinti skydliaukės veiklą. Juose esantis jodas padeda spręsti antsvorio problemą. Dumbliuose labai daug antioksidantų, be to, jie pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, todėl padeda išvengti laisvųjų radikalų ir netgi vėžio. Atlikti keli tyrimai, kurių autoriai išsiaiškino, kad japonės, kurios valgo daug dumblių, rečiau serga vėžiu“, – pasakoja Rh. Lambert.

Kolegei pritaria ir mitybos specialistė iš „Lifesum“ Lovisa Nilsson.

„Dumbliai tikrai supermaistas, įrodyta, kad jis labai naudingas imuninei sistemai, turi natūralių antibiotinių savybių, padeda organizmui kovoti su įvairiomis infekcijomis. Jie padeda iš organizmo pašalinti skysčius, todėl veiksmingai valo organizmą, padeda atsikratyti vandens pertekliaus. Dumbliai itin naudingi moterims, juose kalcio daugiau nei piene (net 10 kartų), gausu geležies, folio rūgšties ir kalio. Šios dumblių savybės, kaip jau buvo minėta anksčiau, yra labai svarbios moterims – ypač nėštumo ir menopauzės metu“, – sako L. Nilsson.

Dumbliuose daug baltymų, todėl jie idealiai tinka vegetarams.

Ar tai reiškia, kad reikia pamiršti lapinius kopūstus? Specialistai teigia, kad tikrai ne.
„Nors dumbliai ir laikomi supermaistu, lapinių kopūstų jie greičiausiai neaplenks. Lapinių kopūstų pilna, jų galima įsigyti visur, o situacija su dumbliais žymiai sudėtingesnė. Jų tikrai nerastumėte kiekviename prekybos centre“, – sako Rh. Lambert. Su ja sutinka ir N. Alexander.

„Manau, kad lapiniai kopūstai ir dumbliai siūlo skirtingą naudą – kopūstai auga dirvoje, o dumbliai ant mūsų stalo atkeliauja iš vandens. Juose gausu mineralų ir maistingųjų medžiagų, kuriuos labai naudingos mūsų sveikatai ir padeda įveikti įvairias ligas. Manau, kad jie abu verti vitaminų bombos vardo, tačiau dumbliai visgi pranašesni, nes padeda skydliaukei, atsakingai už medžiagų apykaitą“, – konstatuoja N. Alexander.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)