49 metų D. Harvey iš Didžiosios Britanijos Norvičo miesto tvirtina, jog dabar šios operacijos tikrai nesidarytų. Jau sekantį rytą kuokštais pradėjo slinkti jos plaukai, o vos per kelias dienas iškrito keturi dantys. Netrukus įdubo moters skruostai, atšoko dantenos, rašo dailymail.co.uk.

Nuo vestuvių buvo praėję pusė metų, kai bendrosios praktikos gydytojas pasiuntė D. Harvey į ligoninę dėl metų metais ją kankinusių itin skausmingų menstruacijų.

Moteris dėl stiprių menstruacijų skausmų kentėjo nuo pat paauglystės. Gydytojai teigė, kad jie turėtų liautis susilaukus vaikų. Tačiau pagimdžius net tris vaikus, niekas nepasikeitė. Medikai pasiūlė apsvarstyti histerektomijos (gimdos pašalinimo) galimybę.

„Aš jau turėjau tris suagusius vaikus, todėl ši idėja buvo verta dėmesio. Kai gydytojai paklausė, ar norėčiau, kad man būtų pašalintos ir kiaušidės bei taip sumažinta kiaušidžių vėžio rizika, sutikau“, - pasakojo D. Harvey.

Medikai perspėjo moterį, kad po šios operacijos jos organizmą ištiks ankstyva menopauzė, tačiau ji sako neįvertinusi fizinių operacijos pasekmių jos kūnui.

„Žinojau, kad mane vargins karščio bangos, bet nė nenutuokiau, jog taip staigiai ir taip siaubingai pasensiu“, - teigė ji.

„Prieš operaciją labai rūpinausi savo išvaizda ir daug kas manydavo, kad mano antrasis vyras yra už mane vyresnis, nors jis buvo dvejais metais už mane jaunesnis. Gyvenimas buvo nuostabus“, - pasakojo D. Harvey.

Tačiau 2009 metų liepą atlikus histerektomiją, viskas pasikeitė.

Po keturių dienų išrašyta iš ligoninės, D. Harvey jautėsi „siaubingai, kaip sena moteris“. Ji vos galėjo judėti. Kitą rytą ją ištiko šokas, kai suprato, kad burnoje pradėjo klibėti dauguma jos dantų.

„Spoksojau į veidrodį ir negalėjau savęs atpažinti. Į mane žvelgė dešimčia metų senesnė moteris“, - teigė D. Harvey.

Skubiai patekusi pas stomatologą, moteris sužinojo, kad jai prasidėjo periodontitas. Nepaisant to, kad gėrė antibiotikus, per kelias dienas jai iškrito keturi dantys.

„Iškritę dantys pakeitė mano veido formą. Ji tapo panaši į močiutės. Nuo dantų atšoko dantenos. Kiekvieną kartą paželgusi į veidrodį, atrodydavau vis senesnė. Mano stomatologas paaiškino, kad staigi menopauzė galėjo sukelti milžinišką hormonų disbalansą“, - teigė D.Harvey.

Moteriai pradėjo slinkti ir lūžinėti šviesūs plaukai, išsausėjo ir susiraukšlėjo veido oda. Maža to,nevaldomai pradėjo augti svoris, nors moteris laikėsi įvairiausių dietų.

D. Harvey vėl kreipėsi pagalbos į medikus, kurie skyrė jai naują pakaitinės hormonų terapijos kursą. Prabėgus vieneriems metams po operacijos, jis padėjo pažaboti šalutinį histerektomijos poveikį. Tačiau prireikė dar dvejų metų, kad moteris atgautų pasitikėjimą savimi.

„Pamažu pradėjau taikytis su naująja savo išvaizda. Tačiau man teko nueiti ilgą kelią. Mano vyras buvo nuostabus ir suteikė man jėgų susitaikyti su tuo, kas įvyko. Skausmai liovėsi, bet už tai turėjau užmokėti didžiulę kainą“, - sakė D. Harvey.

Ji pridūrė, kad histerektomija gali padėti daugybei moterų, bet jos turi būti pasiruošusios galimiems išvaizdos pokyčiams.

Histerektomija: kas tai?

Histerektomija yra gimdos pašalinimo operacija. Histerektomija gali būti visiška, kaip D. Harvey atveju, arba dalinė.

Tai palyginus dažnai atliekama operacija: Didžiojoje Britanijoje ji daroma kas penktai moteriai. Histerektomija turėtų būti atliekama tik toms moterims, kurios jau turi vaikų.

Tokios operacijos atliekamos dėl daugelio priežasčių: kiaušidžių ar gimdos vėžio, stipraus kraujavimo, daugybinių fibroidų (miomų), kai jų neįmanoma pašalinti miomektomijos metu, sunkios formos endometriozės, stipraus dubens uždegimo ar gimdos prolapso. Daugeliu atvejų moterys renkasi histerektomiją, kad išsivaduotų nuo stiprių skausmų per menstruacijas.

Kad moteris visiškai atsigautų, prireikia nemažai laiko, nes ši operacija sukelia ankstyvą menopauzę.

Moterims, kurioms pašalintos ir kiaušidės, rekomenduojama pakaitinė hormonų terapija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)